Konserwant DHA BA - akceptowany przez ECOCERT

Konserwant o szerokim spektrum działania, jest to połączenie substancji konserwujących akceptowana przez Ecocert, Soil Association, BDIH, AIAB, Nature, do stosowania w kosmetykach naturalnych i organicznych, stosowany do ochrony szerokiej gamy kosmetyków o niewielkiej kwasowości pH.
Czytaj więcej
Dostępny w magazynie - wysyłka 1 - 2 dni
10 ml 6,50 zł
30 ml 13,90 zł
100 ml 31,90 zł
500 ml 109,90 zł
  • Koszt wysyłki krajowej to 9,90 zł Poczta Polska, 11,90 zł Paczkomaty InPost, 13,90 zł Kurier DPD.
  • Wysyłka za pobraniem dodatkowo płatna 5 zł.
  • Zamówienia powyżej 199 zł wysyłamy gratis za pośrednictwem Poczty Polskiej lub Paczkomatów InPost.
Darmowa dostawa od 199 zł
  • W koszyku wybierz 1 próbkę do zakupów powyżej 99 zł lub 3 próbki do zakupów powyżej 149 zł.
  • Dostępne próbki produktów zmieniają się okresowo.
Próbki do zakupów
Konserwant o szerokim spektrum działania, jest to połączenie substancji konserwujących akceptowana przez Ecocert, Soil Association, BDIH, AIAB, Nature, do stosowania w kosmetykach naturalnych i organicznych, stosowany do ochrony szerokiej gamy kosmetyków o niewielkiej kwasowości pH.
Czytaj więcej
Akceptowany przez Ecocert Akceptowany przez Ecocert Jakość
0,2 - 0,8% 0,2 - 0,8% Zalecane stężenie
W wodzie W wodzie Rozpuszczalność
Może powodować alergię Może powodować alergię

Konserwant DHA BA

Preparaty zawierające wodę w swoim składzie są doskonałym środowiskiem dla rozwoju mikroorganizmów. Produkty ich metabolizmu mogą stanowić potencjalne źródło toksyn, wpływających na zaostrzenie się trądziku, powstawanie alergii czy podrażnień skóry. Konserwant DHA BA jest zbilansowaną kombinacją antybakteryjnego alkoholu benzylowego z przeciwgrzybiczym kwasem dehydrooctowym, powstał na bazie substancji identycznych z naturalnymi. Chroni kosmetyk przed zakażeniami mikrobiologicznymi, działa antybakteryjnie. Zapewnia skuteczną ochronę przeciw bakteriom Gram-ujemnym i Gram-dodatnim jak również przeciw drożdżom i pleśniom. Obecność kwasu organicznego powoduje zwiększenie aktywności przeciwbakteryjnej wraz z obniżeniem pH ( bardziej kwaśne). Najlepszy efekt osiągany jest przy pH poniżej 6.5.

Dozowanie

Ogólnie 0,2 - 0,8% W tonikach, żelach i innych wodnych recepturach 0,4 - 0,6% W płynach do mycia, szamponach 0,2 - 0,5% W emulsjach 0,5 - 0,8% Stężenie może być zwiększone do 1% w formulacjach bardziej podatnych na zakażenie mikrobiologiczne (np. z naparem z ziół). Dodatek gliceryny, lub innych glikoli do receptury kosmetycznej pozwala obniżyć zawartość konserwantu w gotowym kosmetyku (składniki te wspierają układ konserwujący).

Jak stosować konserwant DHA BA?

  • Konserwant rozpuszcza się w alkoholu, glicerynie, propanediolu oraz do 0,6% w wodzie.
  • Może być stosowany do ochrony różnorodnych kosmetyków przed rozwojem drobnoustrojów, zwłaszcza emulsji, balsamów, kosmetyków zawierających wodę oraz szamponów i żeli do mycia.
  • W formulacjach wodnych (tonikach, żelach, płynach myjących) - może być dodawany do receptury w temperaturze pokojowej podczas mieszania.
  • W emulsjach - konserwant dodawać do gotowej emulsji, poniżej 40 st. C.

Konserwant DHA BA - właściwości

  • Dopuszczony do stosowania w kosmetykach ekologicznych zgodnie z Ecocert, Soil Association i COSMOS standard,
  • produkt wegański, nietestowany na zwierzętach,
  • w ciągu kilku godzin od wprowadzenia do kosmetyku chroni przed rozwojem mikroorganizmów,
  • zabezpiecza kosmetyk do 6 miesięcy,| może być używany w produktach dla dzieci.
Konserwant DHA BA - akceptowany przez ECOCERT

Zastosowanie

Włosy
Włosy
  • Jako środek konserwujący w żelach do mycia, szamponach, płynach i piankach.
Twarz
Twarz
  • Jako zabezpieczenie przed mikroorganizmami kremów do twarzy, serum, maseczek, mleczek żeli i toników.
Ciało
Ciało
  • Pielęgnacja niemowląt: szampony, produkty do kąpieli, płyny, kremy, oliwki, pudry, chusteczki.
  • Dodatek zabezpieczający żele do mycia, płyny do kąpieli, mydła do rąk i płyny do higieny intymnej, balsamy do ciała, kosmetyki do opalania.

Uwagi i przeciwwskazania

  • Przechowywać szczelnie zamknięty, w temperaturze pokojowej z dala od źródeł ciepła i światła, w miejscu niedostępnym dla dzieci.
  • Nie przekraczać zalecanego maksymalnego stężenia.

Wypróbuj receptury z tym produktem

Konserwant DHA BA - akceptowany przez ECOCERT nie posiada żadnych opinii.
Oceń produkt
Nie znalazłeś odpowiedzi na swoje pytanie? Chętnie pomożemy. Skontaktuj się z naszymi doradcami!

Pytania i odpowiedzi

1
Zadaj pytanie
Kaja, 17 lis 2019
Dzień dobry, czy konserwant wpływa znacząco na pH kosmetyku?
Odpowiedź ECOSPA:
Konserwant w niewielkim stopniu obniża pH, w granicach 0,25-0,5 jednostki pH
Zadaj pytanie

Propozycje dla Ciebie

Emulgator do olejków myjących
od 10,90 zł 8,72 zł 50 g
Opcje: 50, 100, 200, 500 (g)
Do koszyka
Olivem 1000
12,90 zł 25 g
Opcje: 25, 100, 200, 500 (g)
Do koszyka
Baza detergentowa AN EKOLOGICZNA
16,40 zł 100 ml
Opcje: 100, 200, 500, 1000 (ml)
Do koszyka
Woda destylowana
4,90 zł 1000 ml
Opcje: 1000, 5000 (ml)
Do koszyka

Zamienniki produktu

Leucidal Max
8,90 zł 10 ml
Opcje: 10, 30, 100, 500 (ml)
Do koszyka
Eco Konserwant - proszek (Gluconolactone, Sodium Benzoate)
5,80 zł 10 g
Opcje: 10, 50, 150, 500 (g)
Do koszyka
Eco Konserwant - płynny
7,50 zł 10 ml
Opcje: 10, 30, 100, 500 (ml)
Do koszyka

Inni klienci kupili również

Bioferment z bambusa - naturalny silikon
7,20 zł 10 ml
Opcje: 10, 30, 100, 500 (ml)
Do koszyka
Glukonolakton
4,90 zł 50 g
Opcje: 50, 100, 250, 1000 (g)
Do koszyka
Witamina B3 - Niacynamid
7,50 zł 25 g
Opcje: 25, 50, 100, 500 (g)
Do koszyka
Olej jojoba (złoty) zimnotłoczony
15,90 zł 50 ml
Opcje: 50, 100, 500, 1000 (ml)
Do koszyka