Liftingujący krem z opuncją figową
| (68.8%) 41.28 g | Hydrolat z czarnej porzeczki ekologiczny 100% czysty |
| (3%) 1.8 g | Gliceryna kosmetyczna roślinna 99.5% Ph. Eur. |
| (20%) 12 g | Olej z nasion czerwonej maliny |
| (5%) 3 g | Olivem 1000 |
| (2%) 1.2 g | Olej z opuncji figowej ekologiczny |
| (0.6%) 0.36 g | Koenzym Q10 plus E |
| (0.6%) 0.36 g | Konserwant DHA BA - akceptowany przez ECOCERT |
Zaczynamy
| Krok 1 |
W większej zlewce odmierz hydrolat z porzeczki i glicerynę, wymieszaj. W mnieszej zlewce odmierz olej z nasion czerwonej maliny oraz Olivem 1000. |
| Krok 2 |
Obie zlewki wstaw do kąpieli wodnej. Zlewkę z częścią wodną (hydrolatem i gliceryną) zakryj folią aluminiową kuchenną, tak aby podczas podgrzewania nie parowała woda. |
| Krok 3 |
Obie zlewki podgrzej do temperatury 78-80 st. C. Gdy osiągną temeraturę przelej część olejową do części wodnej.
|
| Krok 4 |
Zacznij miksować mieszadełkiem i studzić emulsję w zimnej kąpieli wodnej. Gdy emulsja zgęstnieje, osiągnie temeraturę poniżej 40 st. C dodaj kolejno pozostałe składniki: olej z opuncji figowej, koenzym Q10 plus E, konserwant; mieszając po każdym z nich. |
| Krok 5 |
Na koniec przełóż krem do słoiczka. Opisz i naklej etykietę. |
Uwagi i przechowywanie
- Krem przechowuj w temperaturze pokojowej z dala od źródeł ciepła i światła. Napisz datę ważności na opakowaniu i zużyj przed końcem terminu przydatności.
- Czystość mikrobiologiczna: grzyby i pleśnie < 100 CFU/ml; bakterie < 100 CFU/ml.
- Zakres pH w próbie - 5.54
Składniki
7Kalkulator proporcji składników
| ${item.name} | ${item.share}% |
${getCapacity(item.share, item.density)}
ml
|
${getWeight(item.share, item.density)}
g
${calcTip(item.tip, getWeight(item.share, item.density), item.id)} kropli
|
Oceny i komentarze
Polecam! Krem jest świetny!
Bardzo polecam super nawilża skórę