Liftingujący krem z opuncją figową
(68.8%) 41.28 g | Hydrolat z czarnej porzeczki ekologiczny (z konserwantem) |
(3%) 1.8 g | Gliceryna kosmetyczna roślinna 99.5% Ph. Eur. |
(20%) 12 g | Olej z nasion czerwonej maliny |
(5%) 3 g | Olivem 1000 |
(2%) 1.2 g | Olej z opuncji figowej ekologiczny |
(0.6%) 0.36 g | Koenzym Q10 plus E |
(0.6%) 0.36 g | Konserwant DHA BA - akceptowany przez ECOCERT |
Zaczynamy
Krok 1 |
W większej zlewce odmierz hydrolat z porzeczki i glicerynę, wymieszaj. W mnieszej zlewce odmierz olej z nasion czerwonej maliny oraz Olivem 1000. |
Krok 2 |
Obie zlewki wstaw do kąpieli wodnej. Zlewkę z częścią wodną (hydrolatem i gliceryną) zakryj folią aluminiową kuchenną, tak aby podczas podgrzewania nie parowała woda. |
Krok 3 |
Obie zlewki podgrzej do temperatury 78-80 st. C. Gdy osiągną temeraturę przelej część olejową do części wodnej.
|
Krok 4 |
Zacznij miksować mieszadełkiem i studzić emulsję w zimnej kąpieli wodnej. Gdy emulsja zgęstnieje, osiągnie temeraturę poniżej 40 st. C dodaj kolejno pozostałe składniki: olej z opuncji figowej, koenzym Q10 plus E, konserwant; mieszając po każdym z nich. |
Krok 5 |
Na koniec przełóż krem do słoiczka. Opisz i naklej etykietę. |
Uwagi i przechowywanie
- Krem przechowuj w temperaturze pokojowej z dala od źródeł ciepła i światła. Napisz datę ważności na opakowaniu i zużyj przed końcem terminu przydatności.
- Czystość mikrobiologiczna: grzyby i pleśnie < 100 CFU/ml; bakterie < 100 CFU/ml.
- Zakres pH w próbie - 5.54
Składniki
7Kalkulator proporcji składników
${item.name} | ${item.share}% |
${getCapacity(item.share, item.density)}
ml
|
${getWeight(item.share, item.density)}
g
${calcTip(item.tip, getWeight(item.share, item.density), item.id)} kropli
|
Wpisy powiązane z recepturą
Oceny i komentarze
Bardzo polecam super nawilża skórę