Olej babassu nierafinowany

Olej babassu nierafinowany otrzymywany jest z orzechów brazylijskiej palmy w procesie zimnego tłoczenia. Owoce pochodzą z rejonów Amazonii, gdzie zbierane są z dzikich, zrównoważonych upraw. Olej babassu nierafinowany nawilża suchą skórę oraz wspomaga ochronę przeciwsłoneczną. Sprawdza się w pielęgnacji suchych i zniszczonych włosów. Wypróbuj olej babassu w recepturach DIY kremów ujędrniających lub do skóry atopowej. Stosuj jako maskę regeneracyjną na podrażnioną skórę głowy i suche włosy lub dodaj do balsamu do ciała DIY.

Czytaj więcej
Dostępny w magazynie - wysyłka 1 - 2 dni
25 g 15,90 zł
50 g 28,60 zł
  • Koszt wysyłki krajowej to 9,90 zł Poczta Polska, 11,90 zł Paczkomaty InPost, 13,90 zł Kurier DPD.
  • Wysyłka za pobraniem dodatkowo płatna 5 zł.
  • Zamówienia powyżej 199 zł wysyłamy gratis za pośrednictwem Poczty Polskiej lub Paczkomatów InPost.
Darmowa dostawa od 199 zł
  • W koszyku wybierz 1 próbkę do zakupów powyżej 99 zł lub 3 próbki do zakupów powyżej 149 zł.
  • Dostępne próbki produktów zmieniają się okresowo.
Próbki do zakupów

Olej babassu nierafinowany otrzymywany jest z orzechów brazylijskiej palmy w procesie zimnego tłoczenia. Owoce pochodzą z rejonów Amazonii, gdzie zbierane są z dzikich, zrównoważonych upraw. Olej babassu nierafinowany nawilża suchą skórę oraz wspomaga ochronę przeciwsłoneczną. Sprawdza się w pielęgnacji suchych i zniszczonych włosów. Wypróbuj olej babassu w recepturach DIY kremów ujędrniających lub do skóry atopowej. Stosuj jako maskę regeneracyjną na podrażnioną skórę głowy i suche włosy lub dodaj do balsamu do ciała DIY.

Czytaj więcej
100% naturalny, tłoczony na zimno 100% naturalny, tłoczony na zimno Jakość
1 - 100% 1 - 100% Zalecane stężenie
W tłuszczach W tłuszczach Rozpuszczalność
Nie podgrzewać powyżej 40 st. C Nie podgrzewać powyżej 40 st. C

Olej babassu z Amazonii, 100% naturalny tłoczony na zimno

Olej babassu z Amazonii tłoczony na zimno i nierafinowany. Olej babassu to bogate źródło kwasów tłuszczowych oraz witamin. Charakteryzuje się składem podobnym do oleju kokosowego. Wysoka zawartość kwasu laurynowego wpływa na topliwość oleju babassu w temperaturze ludzkiego ciała. Olej łatwo się wchłania nie pozostawiając uczucia tłustości. Olej babassu sprawdza się również w pielęgnacji suchych, zniszczonych i matowych włosów, wnika w ich strukturę, wygładza, ułatwia rozczesywanie i zabezpiecza przed rozdwajaniem końcówek.

Dozowanie

1 - 100% może być stosowany bezpośrednio na skórę.

Jak stosować olej babassu?

Aplikuj na skórę - Olej babassu można stosować bezpośrednio na skórę lub końcówki włosów.

Wzbogać swój ulubiony kosmetyk - Dodaj kilka kropli oleju babassu do odżywki lub maski do włosów. Wzbogać balsam do ciała olejem babassu.

Stwórz swój kosmetyk / użyj w recepturze - Mieszanka do olejowania: Połącz olej babassu z olejem paqui w równych proporcjach i stosuj na końcówki włosów.

Olej babassu - właściwości

  • Olej babassu (Orbignya oleifera) otrzymywany jest z orzechów drzewa palmowego atalia ( Attalea Speciosa), występującego naturalnie na terenie Amazonii. Olej babassu konsystencją przypomina olej kokosowy.
  • Bogaty jest w kwasy tłuszczowe, głównie laurynowy, mirystynowy, palmitynowy.  Kompozycja ta zapewnia przeciwdrobnoustrojowe właściwości oleju. Jest on odporny na utlenianie, dzięki czemu polecany jest w produktach promieniochronnych. 
  • Proporcja kwasów tłuszczowych oleju babassu pozytywnie wpływa na poprawę elastyczności skóry oraz zapewnia właściwości emoliencyjne - przeciwdziała utracie wilgoci w skórze i wzmacnia jej płaszcz lipidowy. 
  • Olej jest substancją hipoalergiczną może być stosowany przez kobiety w ciąży oraz osoby z łuszczycą oraz AZS. Olej polecany jest również do pielęgnacji włosów. Wnika głęboko w strukturę włosa, nadaje im ładny połysk nie pozostawiając tłustej warstwy na ich powierzchni.
Olej babassu nierafinowany

Zastosowanie

Włosy
Włosy
  • Olej babassu nadaje włosom piękny połysk. Wnika w strukturę włosa wypełniając ubytki, dzięki czemu fryzura lepiej się układa, a włosy są bardziej elastyczne.
  • Wzbogać swoją odżywkę do włosów kilkoma kroplami oleju babassu.
  • Wypróbuj olej babassu bezpośrednio na końcówki włosów.
Twarz
Twarz
  • Olej babassu idealnie sprawdzi się jako składnik pomadek lub masełek do pielęgnacji popękanych i spierzchniętych ust.
Ciało
Ciało
  • Dodany do balsamów do ciała wykazuje działanie uelastyczniające i ujędrniające. 
  • W balsamach wspomaga ochronę przeciwsłoneczną.
  • Wzbogać swój balsam kilkoma kroplami oleju babassu.
  • Wypróbuj jako oliwkę do antycellulitowego masażu ciała.

Uwagi i przeciwwskazania

  • Na dnie butelki może pojawić się osad. Jest to proces naturalny, charakterystyczny dla zimnotłoczonych olejów.

Specyfikacja

Skład INCI Orbignya Oleifera Oil
Pochodzenie Brazylia - Amazoński Las Deszczowy
Jakość 100% naturalny, tłoczony na zimno
Metoda pozyskiwania Tłoczony na zimno, nierafinowany
Gęstość w temp. 20 st.C ~ 0.910 g/ml
Liczba zmydlenia 240-255 mg KOH/g
Skład kwasów tłuszczowych Typowy skład: kwas laurylowy 43-47%, kwas mirystynowy 15-19%, kwas oleinowy 12-16%, kwas dekanowy 6-8%, kwas palmitynowy 5-9%, kwas kaprylowy 4-6%, kwas stearynowy 2.5-5.5%, kwas linolowy 1-3%
Przechowywanie Przechowywać w suchym miejscu, z dala od źródeł ciepła i światła. Na dnie butelki może pojawić się osad. Jest to proces naturalny, charakterystyczny dla zimnotłoczonych olejów.

Oceny i komentarze

1 opinia
Oceń produkt 0 1 opinia
5.0
1 ocena
4.0
3.0
2.0
1.0
5.0 Joanna, 16 cze 2020

Przy moich niskoporowatych włosach sprawdza się ZNAKOMICIE :) Polecam!

Oceń produkt
Nie znalazłeś odpowiedzi na swoje pytanie? Chętnie pomożemy. Skontaktuj się z naszymi doradcami!
Nikt jeszcze nie dodał pytania dla Olej babassu nierafinowany.
Zadaj pytanie

Propozycje dla Ciebie

Hydrolat oczarowy ekologiczny (z konserwantem)
15,50 zł 100 ml
Opcje: 100, 500 (ml)
Do koszyka
Bagietka z łopatką 15 cm
Produkt niedostępny
Powiadom
Łyżka miarowa poj. 0,1 ml  / 2,5 ml
1,90 zł 1 szt.
Opcje: 1, 5, 25 (szt.)
Do koszyka

Zamienniki produktu

Olej rycynowy zimnotłoczony Ph. Eur.
Produkt niedostępny
Powiadom
Olej ojon tłoczony na zimno
Produkt niedostępny
Powiadom

Inni klienci kupili również

Olej lniany tłoczony na zimno
4,90 zł 30 ml
Opcje: 30, 50, 100 (ml)
Do koszyka
Słoik szklany 15 ml z czarną zakrętką
2,50 zł 1 szt.
Opcje: 1, 10, 110 (szt.)
Do koszyka
Olejek pomarańczowy
7,50 zł 10 ml
Opcje: 10, 30 (ml)
Do koszyka
Olejek grejpfrutowy (różowy)
9,90 zł 10 ml
Opcje: 10, 30 (ml)
Do koszyka