Krem z ekstraktem z jabłka, olejem tamanu i olejkiem drzewa herbacianego do cery trądzikowej
(5.5%) 1.65 g | Olivem 1000 |
(15%) 4.5 g | Olej tamanu (Calophyllum) zimnotłoczony ekologiczny |
(3%) 0.9 g | Prowitamina B5 - D-pantenol 75% |
(68.7%) 20.61 g | Woda destylowana |
(1%) 0.3 g | Witamina E - Miks naturalnych tokoferoli T70 |
(1%) 0.3 g | Olejek drzewa herbacianego |
(5%) 1.5 g | Ekstrakt z jabłka EKOLOGICZNY |
(0.8%) 0.24 g | Konserwant DHA BA - akceptowany przez ECOCERT |
Zaczynamy
Krok 1 |
W zlewce 50 ml odważ Olivem i olej tamanu. W zlewce 100 ml odważ wodę destylowaną i pantenol. |
Krok 2 |
Przygotuj kąpiel wodną na palniku. Woda w kąpieli musi być gorąca, prawie wrząca. Do kąpieli wodnej wstaw zlewki 50ml i 100 ml i podgrzewaj obie do podobnej temperatury ok. 80 st. C. Temperaturę kontroluj termometrem. |
Krok 3 |
Część z wodą zacznij powoli wlewać do fazy olejowej, jednocześnie mieszając. Następnie wyjmij zlewkę z połączonymi składnikami z kąpieli. Mieszaj przez kilka, kilkanaście minut, aż emulsja zagęści się i ostygnie poniżej 35 st. C. |
Krok 4 |
Kiedy emulsja ostygnie do 35 st. C dodaj ekstrakt z jabłka i witamine E. Całość dokładnie wymieszaj. |
Krok 5 |
Na koniec dodaj konserwant i olejek drzewa herbacianego. Krem przełóż do słoika, odstaw na kilka godzin do całkowitego ostygnięcia |
Uwagi i przechowywanie
- Lista alergenów: d-Limonene, Linalool.
- Krem przechowuj w temperaturze pokojowej z dala od źródeł ciepła i światła. Napisz datę ważności na opakowaniu i zużyj przed końcem terminu przydatności.
- Czystość mikrobiologiczna: grzyby i pleśnie < 100 CFU/ml; bakterie < 100 CFU/ml.
- Zalecany zakres pH 5.00 - 5.50; w próbie - 5.21
Składniki
8Kalkulator proporcji składników
${item.name} | ${item.share}% |
${getCapacity(item.share, item.density)}
ml
|
${getWeight(item.share, item.density)}
g
${calcTip(item.tip, getWeight(item.share, item.density), item.id)} kropli
|
Oceny i komentarze
Bardzo mi odpowiada receptura. Mam cerę tłustą/mieszaną. Krem nie zapycha, jest lekki. Nie zostawia tłustawej ani lepkiej warstwy.
Moja ulubiona receptura na krem, odkąd zrobiłam ją po raz pierwszy. Pierwszy krem, który mnie nie zapycha. Rewelacja