
Regenerujący krem do rąk z masłem kakaowym i olejem z pestek winogron
(8%) 4 g | Olivem 1000 |
(3%) 1.5 g | Masło kakaowe naturalne |
(2%) 1 g | Wosk pszczeli żółty płatkowany |
(18%) 9 g | Olej z pestek winogron zimnotłoczony |
(4%) 2 g | Gliceryna kosmetyczna roślinna 99.5% Ph. Eur. |
(60.6%) 30.3 g | Woda destylowana |
(2%) 1 g | Witamina E - Miks naturalnych tokoferoli T70 |
(0.4%) 0.2 g | Olejek lawendowy Bułgaria |
(2%) 1 g | Eco Konserwant - proszek (Gluconolactone, Sodium Benzoate) |
Zaczynamy
Krok 1 | W zlewce 50 ml odmierz Olivem, masło, wosk pszczeli i olej. W zlewce 100 ml odmierz glicerynę, dodaj wodę, wymieszaj. |
Krok 2 | Przygotuj kąpiel wodną na palniku. Woda w kąpieli musi być gorąca, prawie wrząca. Do kąpieli wodnej wstaw zlewki i podgrzewaj obie do podobnej temperatury ok. 80 st. C. Temperaturę kontroluj termometrem. |
Krok 3 | Gdy temperatura osiągnie ok. 80 st. C, część z olejem zacznij powoli wlewać do wody jednocześnie mieszając. Wyjmij zlewkę z połączonymi składnikami z kąpieli. Mieszaj przez kilka, kilkanaście minut, aż emulsja zagęści się i ostygnie poniżej 35 st. C. |
Krok 4 | Kiedy emulsja ostygnie do 35 st. C dodaj do zlewki witaminę E, dokładnie wymieszaj. Dodaj olejki eteryczne, wymieszaj. Na koniec dodaj konserwant i ponownie wymieszaj. |
Krok 5 | Krem przelej do opakowania i odstaw na kilka godzin do całkowitego ostygnięcia. |
Uwagi i przechowywanie
- Krem przygotowany od podstaw najlepiej przechowuj w lodówce. Napisz datę ważności na opakowaniu i zużyj przed końcem terminu przydatności.
Składniki
9Kalkulator proporcji składników
${item.name} | ${item.share}% |
${getCapacity(item.share, item.density)}
ml
|
${getWeight(item.share, item.density)}
g
${calcTip(item.tip, getWeight(item.share, item.density), item.id)} kropli
|
Oceny i komentarze
2 opinieBardzo przyjemny krem. Szybko się wchłania a efekty odczuwalne są już po pierwszej aplikacji. Zamieniłam tylko masło kakaowe na masło cupuacu, bo takie akurat miałam. Ten krem zagości u mnie na dłużej :-) aczkolwiek nie z lawendą ;-)
Świetny krem! Odżywia, dobrze się wchłania i nie zostawia tłustej warstwy, jedynie lekki film. Bardzo dobrze robi suchym skórkom wokół paznokci. Połączenie masła kakaowego i olejku lawendowego daje mu przepiękny zapach! Zamiast oleju z winogron użyłam połączenia oleju jojoba oraz oleju z zielonej herbaty, a także płynny konserwant zamiast tego w proszku.