Regenerujący krem do rąk z masłem kakaowym i olejem z pestek winogron
(70%) 35 g | Woda destylowana |
(12%) 6 g | Masło kakaowe naturalne |
(8%) 4 g | Olej z pestek winogron zimnotłoczony |
(8%) 4 g | Olivem 1000 |
(1%) 0.5 g | Witamina E - Miks naturalnych tokoferoli T70 |
(1%) 0.5 g | Konserwant DHA BA - akceptowany przez ECOCERT |
Zaczynamy
Krok 1 |
W zlewce 50 ml odmierz Olivem, masło i olej. W zlewce 100 ml odmierz wodę destylowaną. |
Krok 2 |
Przygotuj kąpiel wodną na palniku. Woda w kąpieli musi być gorąca, prawie wrząca. Do kąpieli wodnej wstaw zlewki i podgrzewaj obie do podobnej temperatury ok. 75 st. C. Temperaturę kontroluj termometrem. |
Krok 3 |
Gdy temperatura osiągnie ok. 75 st. C, część z olejem zacznij powoli wlewać do wody jednocześnie mieszając. Wyjmij zlewkę z połączonymi składnikami z kąpieli. Mieszaj przez kilka, kilkanaście minut, aż emulsja zagęści się i ostygnie poniżej 35 st. C. |
Krok 4 |
Kiedy emulsja ostygnie do 35 st. C dodaj do zlewki witaminę E, dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj konserwant i ponownie wymieszaj. |
Krok 5 |
Krem przelej do opakowania i odstaw na kilka godzin do całkowitego ostygnięcia. Opisz i naklej etykietę. |
Uwagi i przechowywanie
- Krem przechowuj w temperaturze pokojowej z dala od źródeł ciepła i światła. Napisz datę ważności na opakowaniu i zużyj przed końcem terminu przydatności.
- Czystość mikrobiologiczna: grzyby i pleśnie < 100 CFU/ml; bakterie < 100 CFU/ml.
- Zalecany zakres pH 4.00 - 4.50; w próbie - 4.45
Składniki
6Kalkulator proporcji składników
* Objętość składników podaną w ml odmierz za pomocą cylindra, zlewki lub łyżki miarowej. Masła rozpuść przed odmierzaniem w kąpieli wodnej.
${item.name} | ${item.share}% |
${getCapacity(item.share, item.density)}
ml
|
${getWeight(item.share, item.density)}
g
${calcTip(item.tip, getWeight(item.share, item.density), item.id)} kropli
|
Oceny i komentarze
Bardzo przyjemny krem. Szybko się wchłania a efekty odczuwalne są już po pierwszej aplikacji. Zamieniłam tylko masło kakaowe na masło cupuacu, bo takie akurat miałam. Ten krem zagości u mnie na dłużej :-) aczkolwiek nie z lawendą ;-)
Świetny krem! Odżywia, dobrze się wchłania i nie zostawia tłustej warstwy, jedynie lekki film. Bardzo dobrze robi suchym skórkom wokół paznokci. Połączenie masła kakaowego i olejku lawendowego daje mu przepiękny zapach! Zamiast oleju z winogron użyłam połączenia oleju jojoba oraz oleju z zielonej herbaty, a także płynny konserwant zamiast tego w proszku.