Punktowa emulsja na ukąszenia
(86.92%) 26.08 g | Woda destylowana |
(4.68%) 1.4 g | Olivem 1000 |
(4.32%) 1.3 g | Prowitamina B5 - D-pantenol 75% |
(1%) 0.3 g | Olejek mięty pieprzowej |
(1%) 0.3 g | Olejek lawendowy Francja ekologiczny |
(0.8%) 0.24 g | Konserwant DHA BA - akceptowany przez ECOCERT |
(0.68%) 0.2 g | Olejek drzewa herbacianego |
(0.6%) 0.18 g | Olejek goździkowy z pąków |
Przygotowane przez nas artykuły wtajemniczą Cię w samodzielne tworzenie kosmetyków
Zaczynamy
Krok 1 |
Odważ w zlewce wodę destylowaną oraz pantenol. Dokładnie wymieszaj. Następnie do tej samej zlewki odważ Olivem 1000. |
Krok 2 |
Przygotuj kąpiel wodną na palniku. Woda w kąpieli musi być gorąca, prawie wrząca. Do kąpieli wodnej wstaw zlewkę i podgrzewaj do temperatury ok. 75 st. C. Temperaturę kontroluj termometrem. |
Krok 3 |
Wyjmij zlewkę z kąpieli. Mieszaj przez kilka, kilkanaście minut, aż emulsja zagęści się i ostygnie poniżej 40 st. C. |
Krok 4 |
Kiedy emulsja ostygnie do 35 st. C dodaj olejki eteryczne: lawendowy, goździkowy, mięty pieprzowej. Całość dokładnie wymieszaj do dodaniu każdego składnika. |
Krok 5 |
Na koniec dodaj konserwant i olejek drzewa herbacianego. Emulsję przelej do słoika odstaw na kilka godzin do całkowitego ostygnięcia. |
Uwagi i przechowywanie
- Lista alergenów: Citral, Citronellol, Coumarin, Isoeugenol, d-Limonene, Linalool, Eugenol, Geraniol
- Emulsję na ukąszenia przechowuj w temp. pokojowej z dala od źródeł ciepła i światła. Napisz datę ważności na opakowaniu i zużyj przed końcem terminu przydatności.
- Czystość mikrobiologiczna: grzyby i pleśnie < 100 CFU/ml; bakterie < 100 CFU/ml.
- Zalecany zakres pH 4.50 - 5.00; w próbie - 4.63
Składniki
8Kalkulator proporcji składników
* Ukąszenia komarów
${item.name} | ${item.share}% |
${getCapacity(item.share, item.density)}
ml
|
${getWeight(item.share, item.density)}
g
${calcTip(item.tip, getWeight(item.share, item.density), item.id)} kropli
|