Olejek lawendowy Francja ekologiczny

Olejek lawendowy ma działanie antybakteryjnie oraz przeciwgrzybiczne. W znaczący sposób przyśpiesza regenerację tkanek (gojenie ran, oparzeń). Reguluje nadmierne pocenie.
Czytaj więcej
Dostępny w magazynie - wysyłka 1 - 2 dni
5 ml 13,90 zł
10 ml 24,90 zł
30 ml 65,90 zł
100 ml 194,90 zł
  • Koszt wysyłki krajowej to 9,90 zł Poczta Polska, 11,90 zł Paczkomaty InPost, 13,90 zł Kurier DPD.
  • Wysyłka za pobraniem dodatkowo płatna 5 zł.
  • Zamówienia powyżej 199 zł wysyłamy gratis za pośrednictwem Poczty Polskiej lub Paczkomatów InPost.
Darmowa dostawa od 199 zł
  • W koszyku wybierz 1 próbkę do zakupów powyżej 99 zł lub 3 próbki do zakupów powyżej 149 zł.
  • Dostępne próbki produktów zmieniają się okresowo.
Próbki do zakupów
Olejek lawendowy ma działanie antybakteryjnie oraz przeciwgrzybiczne. W znaczący sposób przyśpiesza regenerację tkanek (gojenie ran, oparzeń). Reguluje nadmierne pocenie.
Czytaj więcej
100% naturalny, ekologiczny 100% naturalny, ekologiczny Jakość
0,5 - 2% 0,5 - 2% Zalecane stężenie
W tłuszczach W tłuszczach Rozpuszczalność
Używaj rozcieńczony
Nie stosować w ciąży Używaj rozcieńczony
Nie stosować w ciąży

Olejek lawendowy 100% naturalny

Olejek lawendowy dostępny w naszej ofercie pozyskiwany jest z najcenniejszej odmiany lawendy, zwanej Wąskolistną lub też Małą, która porasta południowe tereny Francji. Posiada przyjemny ziołowo-kwiatowy zapach. Główne związki chemiczne zawarte w olejku to: octan linalilu, linalol, 1,8-cyneol.

Dozowanie

Zalecane 0,5 - 2% *
Krople/ml - 1 ml olejku lawendowego to ok. 29 kropli 

*Olejek posiada ograniczenie do maksymalnego stężenia 2% w kosmetykach do twarzy, kosmetykach do okolic oczu, w kosmetykach do mycia, 1% w dezodorantach.

Jak stosować olejek lawendowy?

Wzbogać gotowy kosmetyk lub dodaj do kosmetyków DIY - Dodaj olejek lawendowy do gotowego kremu, oleju do twarzy lub ciała, płynu do mycia, szamponu, czy odżywki do włosów. Możesz użyć w mieszance z innymi olejkami eterycznymi. Dodaj 14 kropli na każde 100 ml kosmetyku (stężenie 0,5%).

Dodaj do kąpieli - Wymieszaj 5-10 kropli olejku (lub mieszanki olejków) w 1 łyżce ulubionego oleju bazowego i dodaj do kąpieli.

Wykonaj masaż z olejkiem - Dodaj 7 kropli do 25 ml oleju bazowego (stężenie 1%) np. migdałowy, morelowy, jojoba lub kokosowy. Podgrzej mieszankę olejów i wykonaj relaksujący masaż ciała.

Użyj w kominku do aromaterapii - Miseczkę w kominku napełnij wodą i dodaj 5 - 10 kropli olejku lawendowego lub mieszanki olejków.

Olejek lawendowy - właściwości kosmetyczne

  • Olejek lawendowy reguluje działanie centralnego układu nerwowego. W stanach rozdrażnienia działa odprężająco i kojąco, natomiast w przypadku wyczerpania delikatnie pobudza.
  • Ułatwia zapamiętywanie. Zapewnia spokojny, regenerujący sen.
  • Ma on działanie antybakteryjnie, przeciwgrzybiczne oraz lekkie przeciwbólowe. W znaczący sposób przyśpiesza regenerację tkanek (gojenie ran, poparzeń).
  • Reguluje nadmierne pocenie. Jest szczególnie polecany do skóry ze skłonnościami do podrażnień, trądzikowej.
  • Doskonale oczyszcza powietrze w pomieszczeniach. Eliminuje zapach tytoniu i zapachy pochodzące z kuchni. Wspomaga system konserwujący w kosmetykach naturalnych.

Zastosowanie

Włosy
Włosy
  • Olejek lawendowy ogranicza przetłuszczanie się skóry głowy, działa sebostatycznie i oczyszczająco. Stymuluje cebulki włosów do wzrostu oraz ogranicza wypadanie włosów. Olejek lawendowy ogranicza wypłukiwanie się barwnika z włosów farbowanych.
  • Dodaj kilka kropli olejku lawendowego do swojego szamponu lub odżywki do włosów.
  • Połącz olejek lawendowy z olejem jojoba i wypróbuj jako maskę do włosów farbowanych.
Twarz
Twarz
  • Olejek lawendowy działa ściągająco oraz antybakteryjnie. Polecany jest w kosmetykach sebostatycznych do pielęgnacji cery tłustej i trądzikowej.
  • Dodaj olejek lawendowy do żelu do mycia twarzy lub kremu.
  • Połącz olejek lawendowy z olejem jojoba i stosuj do pielęgnacji cery trądzikowej.
Ciało
Ciało
  • Olejek lawendowy wspomaga proces gojenia, działa kojąco oraz ochronnie. Łagodzi świąd i koi podrażnioną skórę.
  • Dodaj olejek lawendowy do balsamu do skóry podrażnionej słońcem
  • połącz olejek lawendowy z bazą kremową i wypróbuj jako krem do stóp.
  • Dodaj olejek lawendowy do relaksującej kąpieli aromatoterapeutycznej.

Uwagi i przeciwwskazania

  • Nie stosować w kosmetykach przeznaczonych dla dzieci, ze względu na potencjalne oddziaływanie na gospodarkę hormonalną.
  • Nie stosować u kobiet w ciąży i karmiących piersią.
  • W składzie INCI olejku eterycznego zostały wyszczególnione naturalne składniki olejku które są potencjalnymi alergenami.
  • Stosować się do zaleconego maksymalnego dozowania. Posiada ograniczenia w stosowaniu według zaleceń IFRA.
  • Przechowywać szczelnie zamkniętej butelce z ciemnego szkła w temperaturze pokojowej z dala od źródeł ciepła i światła, w miejscu niedostępnym dla dzieci.
  • Unikać kontaktu z oczami. Nie stosować doustnie i w postaci nierozcieńczonej bezpośrednio na skórę.

Specyfikacja

Skład INCI Ingredients/INCI: Lavandula Angustifolia (Lavender) Oil, Linalool*, Limonene*, Geraniol*. * naturalny składnik olejku eterycznego uwzględniony w wykazie INCI zgodnie z 7 poprawką do Dyrektywny Kosmetycznej UE.
Otrzymywanie destylacja z parą wodną
Zalecane stężenie 1 – 6 kropli olejku na 10 ml oleju bazowego
Zapach kwiatowy, świerzy, słodki, ziołowy a czasem lekko owocowy
Nuta wysoka, średnia
Harmonia zapachów rozmaryn, lawenda szerokolistna, cytryna, liść laurowy, cynamon, cytronela, cyprys, sosna

Oceny i komentarze

7 opinii
Oceń produkt 4.71 7 opinii
5.0
6 ocen
4.0
3.0
1 ocena
2.0
1.0
5.0 Sarah, 24 lut 2016

Sprawdził się do odświeżenia wnętrza auta, spryskana zawieszka utrzymywała zapach około 2 tygodni. Nieziemsko relaksuje dodany do kąpieli. Inhalacja przenosi na trawiaste pole daleko od cywilizacji... Polecam! mgr kosmetologii Sarah H.

5.0 Beata, 19 lip 2015

Dodaję do szamponu, olejek powoduje że włosy są puszyste i ładnie się układają. Olejek pomaga mi też na problemy z zasypianiem, ale trzeba użyć w niewielkiej ilości.

5.0 Anonim, 6 sie 2013

Piękny, kojarzący się ze słońcem zapach. Jeden z moich faworytów!

5.0 Anonim, 6 sie 2013

Piekny, kojący zapach. Używam go do preparatów odstraszających owady (głównie mieszanki z wodą) oraz kominków eterycznych. Warto zakupić :)

5.0 Martyna Kukawska, 8 lut 2013

Intensywny zapach, przyjemny, relaksujący

5.0 Marcela Sajkowska, 16 lis 2012

bardzo zbliżony do zapachu świeżej lawendy warto kupić

3.0 Anita Gryglicka, 19 sie 2011

Olejkiem tym (między innymi) konserwuję kosmetyki i świetnie sprawdza się on w tej roli. Ma silny ziołowo-lekko mdlący zapach, dlatego do takiego kremu trzeba dodać także innych olejków, ale w lodówce tak zakonserwowany krem (tylko olejki eteryczne) nie psuje się przez pół roku (jak dotąd żaden mój produkt nie został zużyty w czasie dłuższym ;-)).

Nie znalazłeś odpowiedzi na swoje pytanie? Chętnie pomożemy. Skontaktuj się z naszymi doradcami!
Nikt jeszcze nie dodał pytania dla Olejek lawendowy Francja ekologiczny.
Zadaj pytanie

Propozycje dla Ciebie

Hydrolat lawendowy ekologiczny (z konserwantem)
10,90 zł 100 ml
Opcje: 100, 500, 1000 (ml)
Do koszyka
Ekstrakt CO2 lawendowy
19,90 zł 5 ml
Opcje: 5, 10, 30, 100 (ml)
Do koszyka
Suszona lawenda
2,50 zł 10 g
Opcje: 10, 25, 50, 100 (g)
Do koszyka
Marokańskie mydło Beldi lawendowe
Produkt niedostępny
Powiadom

Zamienniki produktu

Olejek lawendowy Grosso ekologiczny
11,80 zł 10 ml
Opcje: 10, 30, 100 (ml)
Do koszyka
Olejek lawendowy Grosso
9,80 zł 10 ml
Opcje: 10, 30, 100 (ml)
Do koszyka
Olejek lawendowy Francja
9,50 zł 5 ml
Opcje: 5, 10, 30, 100 (ml)
Do koszyka
Olejek drzewa herbacianego
11,90 zł 10 ml
Opcje: 10, 30, 100 (ml)
Do koszyka
Olejek rozmarynowy
9,80 zł 10 ml
Opcje: 10, 30, 100 (ml)
Do koszyka

Inni klienci kupili również

Bioferment z bambusa - naturalny silikon
7,20 zł 10 ml
Opcje: 10, 30, 100, 500 (ml)
Do koszyka
Eco Konserwant - proszek (Gluconolactone, Sodium Benzoate)
5,80 zł 10 g
Opcje: 10, 50, 150, 500 (g)
Do koszyka
Bio solubilizator
Produkt niedostępny
Powiadom
Peeling solny z Morza Martwego
11,90 zł 200 g
Opcje: 200, 500, 1000 (g)
Do koszyka