

Ochronne masło do ciała na zimę
(53%) 26.5 g | Masło murumuru nierafinowane |
(41.5%) 20.75 g | Olej ze słodkich migdałów |
(4.5%) 2.25 g | Wosk pszczeli żółty płatkowany |
(1%) 0.5 g | Witamina E - Miks naturalnych tokoferoli T70 |
Zaczynamy
Krok 1 |
Do większej zlewki (takiej w której zmieści się końcówka do ubijania od miksera) odważ masło murumuru, olej ze słodkich migdałów oraz wosk pszczeli. Zlewkę umieść w gorącej kąpieli wodnej. Pozostaw, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Uwaga: W okresie letnim masełko może wymagać przechowywania w lodówce lub/i zwiększenia porcji wosku o 2-3% w celu zachowania konsystencji. |
Krok 2 |
Gdy składniki rozpuszczą się, wyjmij z gorącej kąpieli wodnej, umieść w zimnej kąpieli wodnej i zacznij miksować końcówką do ubijania. Miksuj do czasu, aż masło zrobi się gęste i jasne. |
Krok 3 |
Teraz dodaj witaminę E i ponownie zacznij mieszać, aż masełko zrobi się sztywne. |
Krok 4 |
Łyżeczką nałóż masło do słoika, a następnie krawędzie słoika wytrzyj ręcznikiem papierowym. |
Krok 5 |
Opisz i naklej etykietę. Masło ochronne na zimę jest gotowe do użycia. |
Uwagi i przechowywanie
- Maseło przechowuj w temp. pokojowej z dala od źródeł ciepła i światła. Napisz datę ważności na opakowaniu i zużyj do końca zalecanego terminu przydatności. W okresie letnim masełko może wymagać przechowywania w lodówce lub/i zwiększenia porcji wosku o 2-3% w celu zachowania konsystencji.
Składniki
4Kalkulator proporcji składników
${item.name} | ${item.share}% |
${getCapacity(item.share, item.density)}
ml
|
${getWeight(item.share, item.density)}
g
${calcTip(item.tip, getWeight(item.share, item.density), item.id)} kropli
|