Egzotyczne składniki kosmetyków DIY

Masła i oleje to kluczowe składniki kremów do twarzy, balsamów do ciała, czy odżywek do włosów. Nawilżają, wygładzają, poprawiają elastyczność skóry, redukują odczucie suchości, a dzięki swojemu często egzotycznemu pochodzeniu przywodzą na myśl letnie podróże po nieznanych lądach. Zapraszamy do wspólnego odkrywania dobroczynnego wpływu egzotycznych składników na skórę, poznawania konsystencji, barw, zapachów i wrażeń aplikacyjnych.

 

Egzotyczne składniki kosmetyków DIY

W słońcu Afryki

Masło kakaowe

Masło kakaowe pozyskiwane jest z nasion kakaowca właściwego Theobroma cacao uprawianego na plantacjach Afryki, ale także w Ameryce i w Azji. Owoce kakaowca początkowo są zielone, w miarę dojrzewania przybierają barwę żółtą do czerwonej. Pod grubą łupiną kryje się słodkawy miąższ o białym kolorze. W temperaturze pokojowej masło kakaowe ma postać stałą i delikatnie kakaowy zapach. W kontakcie ze skórą szybko się topi, co ułatwia aplikację. Nadaje skórze odcień naturalnej opalenizny. Wygładza, dodaje blask, uelastycznia, ujędrnia, nawilża, jest dobrze tolerowane przez skórę i wykazuje wysoki stopień biozgodności.

Masło shea

Afryka jest ojczyzną masła shea, określanego również jako masło karité. W słońcu sawanny dojrzewają owoce drzewa shea, przypominające swym kształtem owoce awokado. W ich wnętrzu zlokalizowane są orzechy, z których otrzymuje się cenne masło shea. Masło shea:

  • nawilża, 
  • regeneruje
  • wzmacnia cement międzykomórkowy przez co zapobiega ucieczce wody z głębszych warstw skóry,
  • zawiera witaminy A i E sprzyjające redukcji zmarszczek,
  • jest określane mianem naturalnego filtra UV,
  • przynosi ulgę popękanej, przesuszonej skórze, 
  • zmniejsza widoczność rozstępów, 
  • regeneruje zniszczone włókno włosa,
  • szybko się wchłania nie pozostawiając tłustej warstwy na skórze, 
  • ma łagodny orzechowy zapach.

W zielonym gąszczu Amazonii

Masło cupuacu

Spośród różnorodnej i ciągle w pełni niezbadanej roślinności Amazonii, szczególnie cenną rośliną w kosmetologii jest kakaowiec Theobroma grandiflorum. Drzewo wydaje na świat duże, ciężkie owoce o przyjemnym zapachu, będące źródłem masła cupuacu, charakteryzującego się świetnymi właściwościami emoliencyjnymi. Kwasy tłuszczowe zawarte w surowcu zapewniają skórze właściwy poziom nawilżenia, przyspieszają regenerację, a fitosterole stanowią tarczę ochronną przed szkodliwym wpływem wolnych rodników tlenowych. Masło cupuacu potrafi zatrzymywać znaczne ilości wody, dlatego też doskonale sprawdzi się w pielęgnacji cery suchej. O cupuacu mówi się, że może być zastępnikiem lanoliny. Masło cupuacu polecane jest również do pielęgnacji włosów – wygładza włókno włosa, dzięki czemu włosy stają się bardziej błyszczące, gładkie i miękkie w dotyku.

Masło bacuri

Owoce drzewa bacuri zawierają cztery olejowe nasiona, które po wysuszeniu dają ciemno-brązowy, żywiczny tłuszcz. Masło bacuri sprawdzi się w pielęgnacji cery dojrzałej ponieważ zawarte w nim mikroelementy i aminokwasy przyspieszają metabolizm komórek skóry, zwiększając ich energię, co przekłada się na niwelowanie oznak starzenia. Masło bacuri nadaje skórze odcień delikatnej, naturalnej opalenizny, szybko topi się w kontakcie ze skórą. Łatwo się rozprowadza, nie pozostawia na skórze uczucia tłustego filmu. Masło bacuri posiada również delikatne właściwości złuszczające. Usuwa z powierzchni skóry martwy naskórek, a przez to niweluje szary odcień skóry i przywraca gładkość.

Olej buriti

Palma buriti występuje naturalnie w centralnej Brazylii i południowych nizinach Amazonii. Owoce buriti mają brązowy kolor, twarde łuski otaczają żółty miąższ. Rdzenni Amerykanie określają palmę buriti mianem „drzewa życia”. Jedna palma buriti jest w stanie wytworzyć do 200 kg owoców, z których pozyskuje się około 5-6 litrów oleju o charakterystycznym intensywnie czerwonym kolorze. Olej buriti jest bogaty w kwas oleinowy (ważny z punktu widzenia skóry przesuszonej, łuszczącej się), β-karoten (jest go więcej, niż w oleju z marchwi), naturalne antyoksydanty. Olej buriti zaaplikowany na skórę:

  • przywraca jej prawidłowe nawilżenie, 
  • przywraca elastyczność
  • goi mikrouszkodzenia naskórka, 
  • łagodzi rumień i oparzenia słoneczne. 
  • sprawdzi się szczególnie w przypadku cery dojrzałej, przesuszonej
  • może być stosowany również do pielęgnacji przesuszonych włosów, jako olejek do ust lub do masażu. 

Olej z jagód acai 

Lasy Amazonii są domem drzewa palmowego wydającego na świat jagody acai określane jako „sekret długowieczności” i zaliczane do grona superowoców. Jagoda acai ma niepozorny wygląd. Owoc ten jest mały, ciemnofioletowy, przypomina owoc borówki. Warto wiedzieć, iż w jagodach acai znajdziemy białko zawierające praktycznie wszystkie egzogenne aminokwasy, czyli te, których organizm nie potrafi syntetyzować i muszą być mu dostarczane z pożywieniem. Dodatkowo, owoce acai zawierają szczególnie wysokie stężenie kwasu oleinowego i linolowego, wapń, błonnik pokarmowy oraz przeciwutleniacze. Żaden inny owoc nie zawiera tyle antyoksydantów, co jagoda acai. Jakie to ma znaczenie dla skóry? Przeciwutleniacze hamują aktywność wolnych rodników tlenowych, niszczących komórki i wymienianych jako jeden z powodów starzenia się skóry. Bogactwo składników aktywnych zawartych w oleju acai poprawia kondycję skóry, regeneruje, nawilża. Acai jest owocem cenionym w dietetyce, warto nakarmić nim również skórę od wewnątrz.

Olej z opuncji figowej

Opuncja figowa, zwana również figą kaktusową, należy do rodziny kaktusowatych, Jej ojczyzną są Ameryka Południowa i Meksyk, choć uprawiana jest również w północnej Afryce, Australii i na południu Europy. Opuncja jest uznawana przez Azteków za roślinę świętą, powszechnie wykorzystuje się ją w fitoterapii. Żółto-czerwone, jajowate lub owalne, pokryte kolcami owoce kryją w środku drobne nasiona, z których ręcznie, w procesie na zimno tłoczy się olej. Olej z opuncji figowej jest bogatym źródłem kwasu linolowego i oleinowego, witamin E, C, witamin z grupy B, fitosteroli, minerałów, błonnika. Olej z opuncji zaliczamy do tzw. olejów schnących , które  polecane są do pielęgnacji cery tłustej, nie wykazuje działania komedogennego. Olej z opuncji figowej:

  • działa nawilżająco, 
  • koi i łagodzi skórę,
  • działa przeciwstarzeniowo
  • zapobiega fotostarzeniu się skóry, 
  • kwas linolowy zawarty w oleju z opuncji wzmacnia barierę lipidową naskórka, a tym samym chroni przed utratą wody.

Olej pequi 

Drzewo pequi dorastające do 10 m wysokości, o dużych, twardych liściach i żółto-białych kwiatach jest typowe dla krajobrazu Brazylii. Olej pequi charakteryzuje się wysoką zawartością prowitaminy A oraz kwasów oleinowego i palmitynowego. Sprawdzi się zwłaszcza w pielęgnacji włosów:

  • zamyka łuski włosów, dzięki czemu są one bardziej gładkie i połyskujące, 
  • zapobiega ich skręcaniu się i puszeniu pod wpływem wilgoci. 

Olej pequi polecany jest również do pielęgnacji przesuszonej skóry dłoni o którą nietrudno przy częstym myciu i dezynfekcji rąk. 

Egzotyczne składniki jako składnik kosmetyków

Powyższy przegląd egzotycznych składników to tylko ułamek bogatej oferty maseł i olejów, jaką oferuje nam świat roślin. Masła i oleje możemy aplikować bezpośrednio na skórę lub stosować jako składnik balsamów, kremów DIY, balsamów w kostce, oliwek do masażu, czy masełek do ust. W naszej bazie receptur znajdziesz mnóstwo przepisów na domowe kosmetyki DIY z wykorzystaniem egzotycznych surowców kosmetycznych najwyższej jakości, tłoczonych na zimno, nierafinowanych, ekologicznych. Sprawdź recepturę na Balsam w kostce z masłem shea i olejem perilla. Wykonaj Regenerującą maskę do włosów z olejem pequi. Wypróbuj Nawilżająco-łagodzący balsam z masłem cupuacu.

Przygotowaliśmy specjalną recepturę!

Bogaty krem z olejem z opuncji figowej do cery dojrzałej
Bogaty krem z olejem z opuncji figowej do cery dojrzałej

Receptura DIY na bogaty krem z olejem z opuncji figowej i z kiełków pszenicy, które są bogate w NNKT, dzięki czemu silnie nawilżają, łągodzą podrażnienia oraz napinają i uelastyczniają skórę. Witamian E zmniejsza szkodliwy wpływ wolnych rodników na stan skóry, a gliceryna wiąże wodę, dzięki czemu nawilża. Krem polecany jest do pielęgnacji cery dojrzałej.

Wskazania: Suchość, Utrata jędrności, Zmarszczki
Poziom trudności:
zaawansowany
Egzotyczne składniki kosmetyków DIY nie posiada żadnych opinii.
Dodaj opinię!
Nikt jeszcze nie dodał pytania dla Egzotyczne składniki kosmetyków DIY.
Zadaj pytanie!
Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do newslettera! Dołącz do nas i poznaj świat kosmetyków DIY. Powiadomimy Cię o nowościach, promocjach, poradach pielęgnacyjnych i recepturach wybranych specjalnie dla Ciebie.