Olej Pracaxi nierafinowany

Olej Pracaxi ECOSPA jest w 100% czysty i naturalny, z pierwszego tłoczenia. Pozyskiwany jest z owoców drzewa rosnącego na terenach amazońskich lasów tropikalnych. Olej Pracaxi jest niezwykle pomocny w niwelowaniu przebarwień, blizn i rozstępów. Posiada silne właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. Jest idealny do pielęgnacji włosów. Zapewnia wzmocnienie cebulek. Zapobiega rozdwajaniu końcówek włosów. Doskonale sprawdza się na problemy skórne.
Czytaj więcej
niedostępny
Produkt niedostępny Powiadom mnie o dostępności
Olej Pracaxi ECOSPA jest w 100% czysty i naturalny, z pierwszego tłoczenia. Pozyskiwany jest z owoców drzewa rosnącego na terenach amazońskich lasów tropikalnych. Olej Pracaxi jest niezwykle pomocny w niwelowaniu przebarwień, blizn i rozstępów. Posiada silne właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne. Jest idealny do pielęgnacji włosów. Zapewnia wzmocnienie cebulek. Zapobiega rozdwajaniu końcówek włosów. Doskonale sprawdza się na problemy skórne.
Czytaj więcej
100% naturalny 100% naturalny Jakość
1 - 100% 1 - 100% Zalecane stężenie
W tłuszczach W tłuszczach Rozpuszczalność
W postaci stałej poniżej 26 st. C W postaci stałej poniżej 26 st. C

Opis oleju Pracaxi

Olej Pracaxi ECOSPA otrzymywany jest z nasion zawsze zielonego drzewa, rosnącego w wilgotnych i słonecznych rejonach Ameryki Południowej. To oleista ciecz o jasnożółtym do żółtego koloru i orzechowym zapachu. Jest w 100% czysty i naturalny, z pierwszego tłoczenia, posiada kosmetyczną jakość i nie jest poddawany żadnym chemicznym obróbkom. Szybko się wchłania, jest jedwabisty i gładki w dotyku. Posiada niezwykłe właściwości kosmetyczne, terapeutyczne i lecznicze.

Dozowanie

1 - 100%

Jak używać olej Pracaxi?

Olej Pracaxi można stosować samodzielnie, w czystej postaci np. jako olej do ciała po kąpieli lub jako cenny olej do masażu ciała. Można wymieszać z innymi olejami i olejkami eterycznymi. Może stanowić dodatek do kosmetyków robionych od podstaw, olejków do ciała, masek do włosów, odżywek do włosów, czy pomadek do ust.

Właściwości oleju Pracaxi

  • Olej Pracaxi jest niezwykle pomocny w niwelowaniu przebarwień, blizn i rozstępów. Posiada silne właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne, jest często stosowany podczas leczenia infekcji skórnych spowodowanych przez bakterie.
  • Ten unikatowy olej posiada jeszcze dodatkowe właściwości: przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Może być stosowany w pielęgnacji skóry starzejącej się.
  • Olej Pracaxi stosuje się w pielęgnacji włosów. W jego składzie znajduje się wyjątkowo duża ilość kwasu behenowego – 19% (jest to ilość 6-krotnie większa niż w oleju arachidowym). To jedno z największych źródeł tego kwasu ze wszystkich jak dotąd poznanych roślin, kwas behenowy nadaje włosom niesamowity połysk, chroni włókno włosa i jednocześnie ma właściwości regenerujące
Olej Pracaxi nierafinowany

Zastosowanie

Włosy
Włosy
  • Olej Pracaxi pielęgnuje włosy i skórę głowy. Odżywia cebulki włosów, zapobiega łysieniu i siwieniu. Poprawia kondycję pasemek włosów sprawiając, że są one błyszczące, gładkie i łatwe w rozczesywaniu.
  • Wykorzystywany jest jako składnik regenerujących i nawilżających odżywek i masek do włosów.
  • Jako składnik mieszanek do olejowania włosów. Idealny również na końcówki włosów.
Twarz
Twarz
  • Jako składnik kosmetyków dla cery z przebarwieniami i trądzikiem – kremów, serum, maści.
  • W pielęgnacji cery starzejącej się. Nałóż niewielką ilość oleju na skórę twarzy, szyi i dekoltu wmasuj okrężnymi ruchami.
Ciało
Ciało
  • Łagodzi objawy zapalne skóry, działa przeciwbakteryjnie i wspomaga odnowę komórek.
  • Doskonale sprawdza się w leczeniu rozstępów.
  • Wykazuje działanie grzybobójcze i eliminuje przebarwienia.
  • Stosuj niewielką ilość oleju na ciało i wmasuj okrężnymi ruchami.

Uwagi i przeciwwskazania

  • Olej Pracaxi należy przechowywać szczelnie zamknięty w temperaturze pokojowej z dala od źródeł ciepła i światła.
  • Produkt pozyskiwany z roślin, barwa i zapach poszczególnych partii może nieznacznie się między sobą różnić.

Specyfikacja

Skład INCI Pentaclethra Macalobra Seed Oil
Jakość 100% czysty, naturalny olej roślinny
Pochodzenie  Amazonia (las deszczowy)
Metoda pozyskiwania Tłoczony na zimno, nierafinowany
Gęstość w temp. 20 st.C ~ 0.940 g/ml
Liczba zmydlenia 175 mg KOH/ g tłuszczu
Skład kwasów tłuszczowych Typowy skład: Kwas palmitynowy 1,69%, kwas oleinowy 50,49%, kwas behenowy 17,01%, kwas stearynowy 3,36%, kwas linolowy 11,46%, kwas arachidonowy 1,15%
Przechowywanie Przechowywać w suchym miejscu, z dala od źródeł ciepła i światła. 

Oceny i komentarze

3 opinie
Oceń produkt 5 3 opinie
5.0
3 oceny
4.0
3.0
2.0
1.0
5.0 Katarzyna, 13 lis 2019

Bardzo wdzięczny produkt, w moją skórę (sucha, dojrzała) doskonale się wchłania, nie zostawiając niekomfortowej tłustej warstwy na ciele. Jak sprawdzi się jako środek zapobiegający rozstępom i zmniejszający blizny, da się ocenić za jakiś czas ;) Na razie pięć gwiazdek.

5.0 Anna, 4 sty 2017

Bardzo miła niespodzianka! Kupiłam Pracaxi w promocji, głównie ze względu na jego antybakteryjne i przeciwzapalne właściwości, spodziewając się czegoś w stylu masła shea (które również uwielbiam). Pracaxi zaskoczył mnie przede wszystkim bardzo przyjemnym zapachem i konsystencją - momentalnie roztapia się w kontakcie ze skórą, przez co jest o wiele wygodniejszy w stosowaniu niż shea. A co najważniejsze, wspaniale pielęgnuje, nawilża i wygładza skórę. Bardzo szybko się wchłania, nie pozostawiając przy tym tłustego, nieprzyjemnego filmu. Jedyny minus - jest relatywnie drogi - może warto by czasami przecenić go o trochę więcej niż 12%? :)

5.0 ReaSilvia, 17 cze 2015

Z ciekawości kupiłam, aby wypróbować. Używam do twarzy z cerą problemową(blizny po łojotokowym zapaleniu skóry) Wcześniej używałam olejku jojoba, kokosowego, migdałowego, z róży rdzawej i muszę przyznać, że ten olejek choć bardziej tłusty o niebo lepiej wygładza i nawilża skórę, wchłania się umiarkowanie szybko ale po wchłonięciu nie pozostawia tłustego filmu na skórze. Po kilku dniach zaczerwienienia wokół blizn zmniejszyły się (wcześniej próbowałam, kosmetyków z antybiotykami wypisanych przez dermatologa, ale nie pomogły). Jednak trzeba używać ostrożnie, nie przesadzać z ilością, gdyż doczytałam się, że kwas behenowy może sprzyjać powstawaniu trądziku. Osobiście polecam, jestem zachwycona nim. Polecam też na wypróbowanie olejków jeśli ktoś ma problem z przesuszonymi i pękającymi piętami.

Oceń produkt
Nie znalazłeś odpowiedzi na swoje pytanie? Chętnie pomożemy. Skontaktuj się z naszymi doradcami!

Pytania i odpowiedzi

2
Zadaj pytanie
Katarzyna, 13 lis 2019
Póki co sprawdza się rewelacyjnie. Czy można liczyć na to, że będzie w stałej sprzedaży?
Odpowiedź ECOSPA:
Tak, olej ten jest w stałej sprzedaży. Niedługo będzie dostawa.
Katarzyna, 17 cze 2015
W jakim stężeniu może być stosowany?
Odpowiedź ECOSPA:
Nie ma ograniczeń co do procentowego czy ilościowego stosowania tego oleju.
Zadaj pytanie

Propozycje dla Ciebie

Nakrętka z pipetą do butelek 50 ml
1,90 zł 1 szt.
Opcje: 1, 10, 50 (szt.)
Do koszyka
Nakrętka z pipetą do butelek 30 ml
1,90 zł 1 szt.
Opcje: 1, 10, 50 (szt.)
Do koszyka
Bazowa odżywka do włosów EKOLOGICZNA
16,90 zł 200 ml
Opcje: 200, 500, 1000 (ml)
Do koszyka
Baza szamponowa EKOLOGICZNA
14,50 zł 200 ml
Opcje: 200, 500, 1000 (ml)
Do koszyka

Zamienniki produktu

Olej perilla (z pachnotki) tłoczony na zimno
11,20 zł 30 ml
Opcje: 30, 50, 100, 500 (ml)
Do koszyka
Olej makadamia ekologiczny
9,90 zł 30 ml
Opcje: 30, 50, 100, 500, 1000 (ml)
Do koszyka
Olej Marula zimnotłoczony
11,90 zł 10 ml
Opcje: 10, 30, 50, 100, 500 (ml)
Do koszyka

Inni klienci kupili również

Olej z ogórecznika ekologiczny
5,90 zł 10 ml
Opcje: 10, 30, 50, 100, 500 (ml)
Do koszyka
Ekstrakt z lukrecji ekologiczny
6,00 zł 10 ml
Opcje: 10, 30, 100, 500 (ml)
Do koszyka
Węgiel aktywny bambusowy
5,50 zł 10 g
Opcje: 10, 30, 50, 100 (g)
Do koszyka
Maska algowa peel-off pod oczy
8,90 zł 30 g
Opcje: 30, 90, 200, 1000 (g)
Do koszyka