- Koszt wysyłki krajowej to: 9,90 zł ORLEN paczka, 13,90 zł Pocztex Kurier, 13,90 zł InPost Paczkomat, 15,90 zł InPost Kurier, 12,90 zł DHL POP i 16,90 zł DHL Kurier.
- Wysyłka za pobraniem dodatkowo płatna 5 zł.
- Zamówienia od 199 zł wysyłamy gratis za pośrednictwem ORLEN paczka.
- Zamówienia od 249 zł wysyłamy gratis za pośrednictwem InPost Paczkomat, Pocztex Kurier i DHL POP.
Darmowa dostawa od 199 zł
- W koszyku wybierz 1 próbkę do zakupów powyżej 99 zł lub 3 próbki do zakupów powyżej 149 zł.
- Dostępne próbki produktów zmieniają się okresowo.
Guma ksantanowa 100% naturalna
Guma ksantanowa otrzymywana jest w wyniku fermentacji poddania kukurydzianego cukru działaniu bakterii Xanthomonas campestris. Pochodzi z Chin, pozyskiwana jest z niemodyfikowanych genetycznie składników. Guma ksantanowa jest naturalnym emulgatorem i zagęszczaczem. Zapewnia lepkość preparatu już przy niskim stężeniu (0,5 – 2,0 %). Jest rozpuszczalna w ciepłej i zimnej wodzie.
Dozowanie
- 0,5 - 2%
Jak stosować gumę ksantanową?
Emulsje, żele - Guma ksantanowa dodawana jest do fazy wodnej emulsji. Przed dodaniem do fazy wodnej można połączyć ją ze skrobią kukurydzianą, owsianą lub glinkami. Można ją również wymieszać z gliceryną lub olejami, a następnie dodać do fazy wodnej (ułatwia do wymieszanie składników). Ważne jest, aby przy mieszaniu faz używać blendera lub miksera. Przy stężeniu 0,9 - 1,0% tworzy gęsty ale lejący się żel.
Guma ksantanowa - właściwości kosmetyczne
Guma ksantanowa to środek zagęszczający, który poprawia właściwości aplikacyjne produktów kosmetycznych. Zagęszcza je a jednocześnie pełni funkcje emulgatora. Wykorzystywana jest do tworzenia żeli kosmetycznych. Dodatek soli zwiększa lepkość żelu wykonanego z gumą ksantanową. Odporna jest na działanie enzymów, soli, pH oraz zmiany temperatury. Łączy się dzięki temu dobrze ze składnikami o odczynie kwaśnym np. kwasami AH. Dodanie gumy guar zwiększa znacznie lepkość roztworu gumy ksantanowej.
Uwagi i przeciwwskazania
- Nie wdychać pyłu przy otwieraniu opakowania i wprowadzania produktu do kosmetyku. Używać środki ochrony osobistej.
- Przechowywać szczelnie zamknięty, w temperaturze pokojowej z dala od źródeł ciepła i światła, w miejscu niedostępnym dla dzieci.
Specyfikacja
Skład INCI | Xanthan gum |
Pozyskiwanie | fermentacja węglowodanów przez bakterie Xanthomonas campestris |
Postać | proszek |
Rozpuszczalność | w ciepłej wodzie |
Zalecane stężenie | 0,5 - 2% |
Oceny i komentarze
polecam
Planuje użyć do kremu
Zagęstnik do moich zawodowych projektów / żele
Dobra
domieszajcie ją stopniowo w gorącym roztworze
Bardzo dobry produkt- polecam!