Guma ksantanowa

Guma ksantanowa to substancja pochodzenia naturalnego. Dzięki właściwościom żelującym zagęszcza kosmetyki poprawiając ich właściwości użytkowe. Dodana do fazy wodnej stanowi idealne podłoże dla ekstraktów wodno-glicerynowych czy witaminy C w żelowych serach. Połączona z bazą detergentową zagęszcza ją i tworzy gęsty żel myjący. Wypróbuj gumę ksantanową we własnych kosmetykach DIY.
Czytaj więcej
Dostępny w magazynie - wysyłka 1 - 2 dni
30 g 4,50 zł
60 g 7,90 zł
500 g 37,50 zł
1000 g 59,80 zł
  • Koszt wysyłki krajowej to 9,90 zł Poczta Polska, 11,90 zł Paczkomaty InPost, 13,90 zł Kurier DPD.
  • Wysyłka za pobraniem dodatkowo płatna 5 zł.
  • Zamówienia powyżej 199 zł wysyłamy gratis za pośrednictwem Poczty Polskiej lub Paczkomatów InPost.
Darmowa dostawa od 199 zł
  • W koszyku wybierz 1 próbkę do zakupów powyżej 99 zł lub 3 próbki do zakupów powyżej 149 zł.
  • Dostępne próbki produktów zmieniają się okresowo.
Próbki do zakupów
Guma ksantanowa to substancja pochodzenia naturalnego. Dzięki właściwościom żelującym zagęszcza kosmetyki poprawiając ich właściwości użytkowe. Dodana do fazy wodnej stanowi idealne podłoże dla ekstraktów wodno-glicerynowych czy witaminy C w żelowych serach. Połączona z bazą detergentową zagęszcza ją i tworzy gęsty żel myjący. Wypróbuj gumę ksantanową we własnych kosmetykach DIY.
Czytaj więcej
100% naturalna 100% naturalna Jakość
0,5 – 2% 0,5 – 2% Zalecane stężenie
W wodzie W wodzie Rozpuszczalność
Nie używać powyżej 2 % Nie używać powyżej 2 %

Guma ksantanowa 100% naturalna

Guma ksantanowa otrzymywana jest w wyniku fermentacji poddania kukurydzianego cukru działaniu bakterii Xanthomonas campestris. Pochodzi z Chin, pozyskiwana jest z niemodyfikowanych genetycznie składników. Guma ksantanowa jest naturalnym emulgatorem i zagęszczaczem. Zapewnia lepkość preparatu już przy niskim stężeniu (0,5 – 2,0 %). Jest rozpuszczalna w ciepłej i zimnej wodzie.

Dozowanie

  • 0,5 - 2%

Jak stosować gumę ksantanową?

Emulsje, żele - Guma ksantanowa dodawana jest do fazy wodnej emulsji. Przed dodaniem do fazy wodnej można połączyć ją ze skrobią kukurydzianą, owsianą lub glinkami. Można ją również wymieszać z gliceryną lub olejami, a następnie dodać do fazy wodnej (ułatwia do wymieszanie składników). Ważne jest, aby przy mieszaniu faz używać blendera lub miksera. Przy stężeniu 0,9 - 1,0% tworzy gęsty ale lejący się żel.

Guma ksantanowa - właściwości kosmetyczne

Guma ksantanowa to środek zagęszczający, który poprawia właściwości aplikacyjne produktów kosmetycznych. Zagęszcza je a jednocześnie pełni funkcje emulgatora. Wykorzystywana jest do tworzenia żeli kosmetycznych.  Dodatek soli zwiększa lepkość żelu wykonanego z gumą ksantanową. Odporna jest na działanie enzymów, soli, pH oraz zmiany temperatury. Łączy się dzięki temu dobrze ze składnikami o odczynie kwaśnym np. kwasami AH. Dodanie gumy guar zwiększa znacznie lepkość roztworu gumy ksantanowej.

Guma ksantanowa

Uwagi i przeciwwskazania

  • Nie wdychać pyłu przy otwieraniu opakowania i wprowadzania produktu do kosmetyku. Używać środki ochrony osobistej.
  • Przechowywać szczelnie zamknięty, w temperaturze pokojowej z dala od źródeł ciepła i światła, w miejscu niedostępnym dla dzieci.

Specyfikacja

Skład INCI Xanthan gum
Pozyskiwanie fermentacja węglowodanów przez bakterie Xanthomonas campestris
Postać proszek
Rozpuszczalność w ciepłej wodzie
Zalecane stężenie 0.5 - 2%

Oceny i komentarze

2 opinie
Oceń produkt 3 2 opinie
5.0
1 ocena
4.0
3.0
2.0
1.0
1 ocena
1.0 Marzena K-B, 10 kwi 2017

Nie jestem zadowolona z produktu, co bym z nim nie robiła (żel, dezodorant, krem na zimno itp.) zawsze zostają grudki, które nie znikają ani pod wpływem mieszania specjalnym mieszadełkiem ani w trakcie aplikacji na skórę Wykorzystałam już gumę w 3 recepturach z Ecospa i nie tylko. Być może trafiłam na felerną dostawę.

5.0 Anonim, 6 sie 2013

Bardzo dobry produkt- polecam!

Oceń produkt
Nie znalazłeś odpowiedzi na swoje pytanie? Chętnie pomożemy. Skontaktuj się z naszymi doradcami!
Nikt jeszcze nie dodał pytania dla Guma ksantanowa.
Zadaj pytanie

Propozycje dla Ciebie

Konserwant DHA BA - akceptowany przez ECOCERT
6,50 zł 10 ml
Opcje: 10, 30, 100, 500 (ml)
Do koszyka
Hydrolat z czarnej porzeczki
Produkt niedostępny
Powiadom
Łyżka miarowa poj. 0,1 ml  / 2,5 ml
1,90 zł 1 szt.
Opcje: 1, 5, 25 (szt.)
Do koszyka
Gliceryna kosmetyczna roślinna 99.5% Ph. Eur.
od 5,60 zł 5,04 zł 50 ml
Opcje: 50, 100, 1000 (ml)
Do koszyka

Zamienniki produktu

Guma guar
5,90 zł 30 g
Opcje: 30, 80, 500, 1000 (g)
Do koszyka

Inni klienci kupili również

Glukozyd decylowy (Decyl Glucoside)
8,00 zł 100 ml
Opcje: 100, 200, 500, 1000 (ml)
Do koszyka
Olej z rokitnika zimnotłoczony
14,90 zł 30 ml
Opcje: 30, 50, 100, 500 (ml)
Do koszyka
Leucidal Max
8,90 zł 10 ml
Opcje: 10, 30, 100, 500 (ml)
Do koszyka
Olejek pomarańczowy
7,50 zł 10 ml
Opcje: 10, 30, 100 (ml)
Do koszyka