

Nawilżający balsam do ciała z mango i olejem z passiflory
(3%) 6 g | Gliceryna kosmetyczna roślinna 99.5% Ph. Eur. |
(0.2%) 0.4 g | Guma ksantanowa |
(77.3%) 154.6 g | Woda destylowana |
(9%) 18 g | Olej z passiflory (marakui) zimnotłoczony |
(4.5%) 9 g | Biobaza emulgująca - Baza do emulsji o/w |
(2.5%) 5 g | Ekstrakt z mango ekologiczny |
(0.5%) 1 g | Witamina E - Miks naturalnych tokoferoli T70 |
(1%) 2 g | Eco Konserwant - proszek (Gluconolactone, Sodium Benzoate) |
(2%) 4 g | Mleczan sodu 60% |
Zaczynamy
Krok 1 |
W zlewce 250ml naważ glicerynę i gumę ksantanową, wymieszaj aż guma dobrze rozprowadzi się w glicerynie. Dodaj odważoną porcję wody, wymieszaj i pozostaw na ok. godzinę aż guma dobrze się uwodni. |
Krok 2 |
W drugiej, mniejszej zlewce 50ml naważ biobazę i olej z passifoly.c. |
Krok 3 |
Zlewkę z częścią wodną umieść w pierwszej kolejności w kąpieli wodnej (ze względu na większą porcję będzie się dłużej grzać od części olejowej). Podczas podgrzewania mieszaj zawartość, np. termometrem szpilkowym, po to aby równomiernie rosła temperatura. Gdy temperatura w części wodnej będzie rosła powyżej 50 st. C wstaw do kąpieli wodnej zlewkę z częścią olejową. |
Krok 4 |
Gdy obie części osiągną temperaturę ok. 75-76 st. C część olejową wlej do części wodnej i wyjmij zlewkę z kąpieli wodnej. |
Krok 5 |
Teraz przystąp do mieszania i studzenia balsamu. Mieszaj mikserem na średnich obrotach, końcówką do mieszania (nie do ubijania aby nie wprowadzać powietrza do emulsji). Zlewkę dla przyśpieszenia procesu tworzenia emulsji możesz umieścić w zimnej kąpieli wodnej. Gdy balsam zacznie robić się konsystencji lejącego się budyniu, sprawdzaj jego temperaturę. Gdy spadnie poniżej 40 st. C, najlepiej do ok. 35 st. C przestań mieszać i odstaw na kilka minut. |
Krok 6 |
Teraz kolejno dodaj ekstrakt z mango, witaminę E, eco konserwant oraz mleczan sodu 60%, każdorazowo po dodaniu składnika wymieszaj balsam mikserem na niskich obrotach. |
Krok 7 |
Gdy balsam całkowicie ostygnie przelej do butelki z pompką, opisz i naklej etykietę, jest gotowy do użycia. |
Uwagi i przechowywanie
- Balsam przygotowany od podstaw najlepiej przechowuj w lodówce. Napisz datę ważności na opakowaniu i zużyj przed końcem terminu przydatności.
Składniki
9Kalkulator proporcji składników
${item.name} | ${item.share}% |
${getCapacity(item.share, item.density)}
ml
|
${getWeight(item.share, item.density)}
g
${calcTip(item.tip, getWeight(item.share, item.density), item.id)} kropli
|