Naturalny cytrynowy płyn do mycia naczyń
| (40%) 80 g | Glukozyd decylowy (Decyl Glucoside) |
| (0.5%) 1 g | Olejek cytrynowy |
| (0.8%) 1.6 g | Kwas cytrynowy |
| (54%) 108 g | Woda destylowana |
| (0.7%) 1.4 g | Guma ksantanowa |
| (3%) 6 g | Gliceryna kosmetyczna roślinna 99.5% Ph. Eur. |
| (1%) 2 g | Eco Konserwant - płynny |
Zaczynamy
| Krok 1 |
W zlewce 250 ml/400 ml odważ glukozyd decylowy i olejek cytrynowy. Powoli wymieszaj, tak aby glukozyd nie spienił się. |
| Krok 2 |
Następnie dodaj wodę, powoli, tak aby nie spienić roztworu i dobrze wymieszaj. |
| Krok 3 |
Dodaj kroplami 50% roztwór kwasy cytrynowego, wyreguluj pH do ok 6. pH możesz sprawdzić za pomocą papierka do mierzenia pH lub pH metru. |
| Krok 4 |
W drugiej zlewce 250 ml połącz gumę ksantanową z gliceryną. Do gumy z gliceryną, wlej wcześniej przygotowany roztwór (glukozyd + olejek) i powoli wymieszaj. |
| Krok 5 |
Dodaj konserwant i powoli wymieszaj. Odstaw na kilka minut, aż guma uwodni się i zagęści roztwór. |
| Krok 6 |
Sprawdź odczyn. Jeśli trzeba wyreguluj pH do wartości ok. 6. |
| Krok 7 |
Przelej do butelki, opisz i naklej etykietę. Płyn do mycia naczyń jest gotowy do użycia. |
Uwagi i przechowywanie
- Naturalny cytrynowy płyn do mycia naczyń przechowuj w chłodnym miejscu z dala od źródeł ciepła i światła. Napisz datę ważności na opakowaniu i zużyj przed końcem terminu przydatności.
Składniki
7Kalkulator proporcji składników
| Glukozyd decylowy (Decyl Glucoside) | 40% |
68.38
ml
|
80
g
|
| Olejek cytrynowy | 0.5% |
1.18
ml
|
1
g
|
| Kwas cytrynowy | 0.8% |
1.76
ml
|
1.6
g
|
| Woda destylowana | 54% |
108
ml
|
108
g
|
| Guma ksantanowa | 0.7% |
2
ml
|
1.4
g
|
| Gliceryna kosmetyczna roślinna 99.5% Ph. Eur. | 3% |
4.76
ml
|
6
g
|
| Eco Konserwant - płynny | 1% |
1.92
ml
|
2
g
|

