

Naturalny cytrynowy płyn do mycia naczyń
(40%) 80 g | Glukozyd decylowy (Decyl Glucoside) |
(0.5%) 1 g | Olejek cytrynowy |
(0.8%) 1.6 g | Kwas cytrynowy |
(54%) 108 g | Woda destylowana |
(0.7%) 1.4 g | Guma ksantanowa |
(3%) 6 g | Gliceryna kosmetyczna roślinna 99.5% Ph. Eur. |
(1%) 2 g | Eco Konserwant - płynny |
Zaczynamy
Krok 1 |
W zlewce 250 ml/400 ml odważ glukozyd decylowy i olejek cytrynowy. Powoli wymieszaj, tak aby glukozyd nie spienił się. |
Krok 2 |
Następnie dodaj wodę, powoli, tak aby nie spienić roztworu i dobrze wymieszaj. |
Krok 3 |
Dodaj kroplami 50% roztwór kwasy cytrynowego, wyreguluj pH do ok 6. pH możesz sprawdzić za pomocą papierka do mierzenia pH lub pH metru. |
Krok 4 |
W drugiej zlewce 250 ml połącz gumę ksantanową z gliceryną. Do gumy z gliceryną, wlej wcześniej przygotowany roztwór (glukozyd + olejek) i powoli wymieszaj. |
Krok 5 |
Dodaj konserwant i powoli wymieszaj. Odstaw na kilka minut, aż guma uwodni się i zagęści roztwór. |
Krok 6 |
Sprawdź odczyn. Jeśli trzeba wyreguluj pH do wartości ok. 6. |
Krok 7 |
Przelej do butelki, opisz i naklej etykietę. Płyn do mycia naczyń jest gotowy do użycia. |
Uwagi i przechowywanie
- Naturalny cytrynowy płyn do mycia naczyń przechowuj w chłodnym miejscu z dala od źródeł ciepła i światła. Napisz datę ważności na opakowaniu i zużyj przed końcem terminu przydatności.
Składniki
7Kalkulator proporcji składników
${item.name} | ${item.share}% |
${getCapacity(item.share, item.density)}
ml
|
${getWeight(item.share, item.density)}
g
${calcTip(item.tip, getWeight(item.share, item.density), item.id)} kropli
|