Olejek cytrynowy

Olejek cytrynowy pochodzi z Włoch i pozyskiwany jest ze skórek świeżych owoców cytryny. Działa antyoksydacyjnie, przeciwzapalnie i antyseptycznie. Polecany do pielęgnacji skóry dojrzałej, tłustej i trądzikowej. Olejek cytrynowy uspokaja układ nerwowy i poprawia koncentrację. Wypróbuj w aromaterapii lub jako składnik orzeźwiających kosmetyków DIY. 

Czytaj więcej
niedostępny
Produkt niedostępny Powiadom mnie o dostępności

Olejek cytrynowy pochodzi z Włoch i pozyskiwany jest ze skórek świeżych owoców cytryny. Działa antyoksydacyjnie, przeciwzapalnie i antyseptycznie. Polecany do pielęgnacji skóry dojrzałej, tłustej i trądzikowej. Olejek cytrynowy uspokaja układ nerwowy i poprawia koncentrację. Wypróbuj w aromaterapii lub jako składnik orzeźwiających kosmetyków DIY. 

Czytaj więcej
100% naturalny 100% naturalny Jakość
0,5 - 2% 0,5 - 2% Zalecane stężenie
W tłuszczach W tłuszczach Rozpuszczalność
Maksymalne dozowanie 2%
Składnik potencjanie drażniący Maksymalne dozowanie 2%
Składnik potencjanie drażniący

Olejek cytrynowy działa antyoksydacyjnie

100% naturalny olejek eteryczny cytrynowy otrzymywany jest przez destylację skórek ze świeżych owoców cytryn Citrus Limon pochodzących z dzikich plantacji rosnących na włoskich wzgórzach. Charakteryzuje go żółto-zielony kolor i świeży, energetyzujący zapach, co często wykorzystuje się w odświeżających, pobudzających kosmetykach DIY.

Olejek cytrynowy zawiera bogactwo witamin A, B, C oraz limonenu, dzięki czemu wykazuje intensywne właściwości antyoksydacyjne - chroniące skórę i włosy przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Sprawdza się w pielęgnacji przeciwzmarszczkowej. Olejek cytrynowy działa przeciwzapalnie, antyseptycznie i ściągająco. Posiada właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Olejek ze skórek cytryny służy jako dodatek do kosmetyków do cery trądzikowej, mieszanej i tłustej. Zmniejsza wydzielanie sebum i przyspiesza gojenie się skóry. Olejek cytrynowy używa się jako delikatny środek wybielający - rozjaśnia matową i przebarwioną skórę. Jest także stosowany w preparatach antycellulitowych oraz na opryszczkę, odciski i brodawki, a także w pielęgnacji zniszczonych paznokci.

Olejek cytrynowy to składnik aromatyzujący do poprawiania zapachu kosmetyków oraz do odświeżaczy powietrza i środków do dezynfekcji. Olejek cytrynowy należy do naturalnych surowców odstraszających owady. Sprawdza się jako składnik sprayu odstraszającego komary.

Naturalny olejek cytrynowy należy do najbardziej popularnych olejków w aromaterapii. Łagodzi napięcia nerwowe oraz poprawia pamięć i koncentrację. Olejek ze skórek cytryn poprawia samopoczucie, odpręża zmeczone mięśnie po wysiłku fizycznym i pomaga się zrelaksować. Stosowany w kominkach aromaterapeutycznych i oliwkach do masażu w SPA.

Olejek cytrynowy wykorzystuje się w pielęgnacji włosów przetłuszczajacych się oraz z łupieżem. Przywraca skórze głowy odpowiednie pH, odświeża i zmniejsza wydzielanie sebum. Olejek cytrynowy delikatnie rozjaśnia włosy i nadaje im połysk. Sprawdza się jako dodatek do szamponów, odżywek i masek. 

Dozowanie

Zalecane 0,5 - 2%*
Krople/ml - 1 ml olejku cytrynowego to ok. 26 kropli 

*Olejek posiada ograniczenie do maksymalnego stężenia 2% w kosmetykach do twarzy, do 1,14% w dezodorantach i kosmetykach do oczu i ust wszystkich typów.

Jak stosować olejek cytrynowy?

Wzbogać gotowy kosmetyk lub dodaj do kosmetyków DIY - Dodaj olejek cytrynowy do gotowego kremu, oleju do twarzy lub ciała, płynu do mycia, szamponu, czy odżywki do włosów. Możesz użyć w mieszance z innymi olejkami eterycznymi. Dodaj 26 kropli na każde 100 ml kosmetyku (stężenie 1%).

Dodaj do kąpieli - Wymieszaj 5-10 kropli olejku cytrynowego (lub mieszanki olejków) w 1 łyżce ulubionego oleju bazowego i dodaj do kąpieli.

Wykonaj masaż z olejkiem - Dodaj 6-7 kropli do 25 ml oleju bazowego np. migdałowy, morelowy, jojoba lub kokosowy. Podgrzej mieszankę olejów i wykonaj relaksujący masaż ciała.

Użyj w kominku do aromaterapii - Miseczkę w kominku napełnij wodą i dodaj 5 - 10 kropli olejku cytrynowego lub mieszanki olejków.

Olejek cytrynowy - właściwości kosmetyczne

Olejek cytrynowy skuteczny antyoksydant

Stosowany w kremach przeciwzmarszczkowych – składnik olejku - limonen posiada działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu chroni przed działaniem wolnych rodników. Olejek cytrynowy ujędrnia skórę oraz hamuje również elastazę – enzym odpowiedzialny za rozkładanie włókien sprężystych skóry i powstawanie zmarszczek. 

Olejek cytrynowy poprawia nastrój i koncentracje

Działa przeciwdepresyjnie, poprawia koncentrację i pamięć. Olejek cytrynowy łagodzi napięcia nerwowe, zmniejsza bóle migrenowe i poprawia samopoczucie. Sprawdza się jako składnik oliwek do masażu relaksującego.

Olejek cytrynowy na trądzik i przebarwienia

Wykazuje silne działanie przeciwbakteryjne, antyseptyczne i ściągające. Olejek cytrynowy jest pomocny w pielęgnacji skóry tłustej, mieszanej i trądzikowej. Zmniejsza wydzielanie sebum oraz przyspiesza gojenie się zmian trądzikowych. Olejek cytrynowy posiada własciwości rozjaśniające, dzięki czemu stosuje się go na przebarwienia i piegi. 

Olejek cytrynowy odstrasza komary

Stanowi skuteczny składnik naturalnych mieszanek zapachowych odstraszających komary i inne owady. Olejek cytrynowy jest polecany do sprayów odstraszających insekty i odświeżaczy powietrza.

Olejek cytrynowy pielęgnuje włosy 

Ogranicza przetłuszczanie się włosów oraz działa przeciwłupieżowo. Olejek cytrynowy oczyszcza skórę głowy, działa przeciwgrzybiczo oraz delikatnie rozjaśnia włosy.

Olejek cytrynowy

Zastosowanie

Włosy
Włosy
Twarz
Twarz
Ciało
Ciało

Uwagi i przeciwwskazania

  • Unikać kontaktu z oczami. Nie stosować doustnie i w postaci nierozcieńczonej bezpośrednio na skórę.
  • Nie stosować na skórę, która będzie wystawiona na działanie słońca – fototoksyczny, unikać bezpośredniego słońca przez 12 godzin po zastosowaniu na skórę.
  • Przed użyciem olejku cytrynowego zaleca się przeprowadzić test weryfikujący, czy olejek nie powoduje podrażnienia.
  • W składzie INCI olejku eterycznego zostały wyszczególnione naturalne składniki olejku które są potencjalnymi alergenami.
  • Stosować się do zaleconego maksymalnego dozowania. Posiada ograniczenia w stosowaniu według zaleceń IFRA.
  • Przechowywać szczelnie zamkniętej butelce z ciemnego szkła w temperaturze pokojowej z dala od źródeł ciepła i światła, w miejscu niedostępnym dla dzieci.

Specyfikacja

Skład INCI

Citrus Limon Peel Oil, Limonene*, Citral*, Linalool*, Geraniol*.

* naturalny składnik olejku eterycznego uwzględniony w wykazie INCI zgodnie z 7 poprawką do Dyrektywny Kosmetycznej UE.

Kraj pochodzenia Włochy
Jakość 100% czysty, naturalny olejek eteryczny
Metoda pozyskiwania Destylacja z parą wodną
Postać Żółto-zielony przezroczyty płyn
Zalecane stężenie 0,5 - 2%
Gęstość w temp. 20 st.C 0.840 - 0.860 g/ml
Zapach Charakterystyczny: świeży, cytrynowy, słodki, owocowy
Nuta Górna
Harmonia zapachów lawenda, neroli, ylang ylang, róża, rumianek, geranium, cyprys, jałowiec
Temperatura zapłonu 49 st. C

Oceny i komentarze

3 opinie
Oceń produkt 5 3 opinie
5.0
3 oceny
4.0
3.0
2.0
1.0
5.0 Ewa, 18 cze 2021

Olejek cytrynowy to must have każdego domu - sprawdza się w aromaterapii, do odświeżania powietrza, a także jako dodatek do kremów, żeli pod prysznic i kul do kąpieli :) Uwielbiam :)

5.0 Oliwia, 11 maj 2020

Godny polecenia produkt o oszałamiającym zapachu.

5.0 Moni, 17 sty 2016

Rewelacyjny, uwielbiam jego zapach. Działa super na skórę!!!!!

Oceń produkt
Nie znalazłeś odpowiedzi na swoje pytanie? Chętnie pomożemy. Skontaktuj się z naszymi doradcami!

Pytania i odpowiedzi

2
Zadaj pytanie
Jan, 26 cze 2021
Który olejek pachnie ładniej: olejek trawy cytrynowej czy olejek cytrynowy?
Odpowiedź ECOSPA:
Dzień dobry, kwestia odbioru zapachów jest bardzo indywidualna, niemniej olejek cytrynowy charakteryzuje się bardziej świeża niezwykle rześką nutą, podczas gdy w olejku trawy cytrynowej możemy wyczuć tez delikatnie cierpką nutę.
Jan, 8 cze 2021
Mam olejek cytrynowy w koszyku, ale jeszcze go nie kupiłem. Chciałem zapytać, czy można go stosować do kremów do twarzy i rąk?
Odpowiedź ECOSPA:
Dzień dobry, olejek eteryczny cytrynowy można dodawać do kremów, proszę jednak zwrócić uwagę, ze olejek ten może działać fotouczulająco, wobec tego nie powinien być stosowany w kosmetykach nakładanych przed wyjściem na słońce. Spośród olejków eterycznych, które nie uwrażliwiają na słońce można użyć Olejek bergamotowy (FCF, bez bergaptenu).
Zadaj pytanie

Propozycje dla Ciebie

Kwas cytrynowy
2,90 zł 50 g
Opcje: 50, 500, 1000, 5000 (g)
Do koszyka
Baza detergentowa AN EKOLOGICZNA
16,40 zł 100 ml
Opcje: 100, 200 (ml)
Do koszyka
Hydrolat rozmarynowy ekologiczny
9,50 zł 50 ml
Opcje: 50, 100, 500, 1000 (ml)
Do koszyka
Honeyquat - pochodna miodu
11,90 zł 30 ml
Opcje: 30, 50, 100, 500 (ml)
Do koszyka

Zamienniki produktu

Olejek eukaliptusowy cytrynowy
9,90 zł 10 ml
Opcje: 10, 30, 100 (ml)
Do koszyka
Olejek cytrynowy ekologiczny
12,90 zł 10 ml
Opcje: 10, 30, 100 (ml)
Do koszyka
Olejek trawy cytrynowej
Produkt niedostępny
Powiadom

Inni klienci kupili również

Olej lniany tłoczony na zimno
4,90 zł 30 ml
Opcje: 30, 50, 100, 500 (ml)
Do koszyka
Słoik szklany 15 ml z czarną zakrętką
2,50 zł 1 szt.
Opcje: 1, 10, 110 (szt.)
Do koszyka
Olejek pomarańczowy
7,50 zł 10 ml
Opcje: 10, 30, 100 (ml)
Do koszyka
Olejek grejpfrutowy (różowy)
Produkt niedostępny
Powiadom