Kwas cytrynowy

Kwas cytrynowy bezwodny to jeden z najbardziej popularnych kwasów owocowych, stosowanych w kosmetyce. Sprawdza się jako składnik kosmetyków złuszczających oraz niwelujących przebarwienia. Doskonały jako składnik kul kąpielowych oraz domowy środek do sprzatania. 

 

Czytaj więcej
Dostępny w magazynie - wysyłka 1 - 2 dni
50 g 2,50 zł
500 g 9,90 zł
1000 g 15,90 zł
5000 g 59,80 zł
  • Koszt wysyłki krajowej to 9,90 zł Poczta Polska, 11,90 zł Paczkomaty InPost, 13,90 zł Kurier DPD.
  • Wysyłka za pobraniem dodatkowo płatna 5 zł.
  • Zamówienia powyżej 199 zł wysyłamy gratis za pośrednictwem Poczty Polskiej lub Paczkomatów InPost.
Darmowa dostawa od 199 zł
  • W koszyku wybierz 1 próbkę do zakupów powyżej 99 zł lub 3 próbki do zakupów powyżej 149 zł.
  • Dostępne próbki produktów zmieniają się okresowo.
Próbki do zakupów

Kwas cytrynowy bezwodny to jeden z najbardziej popularnych kwasów owocowych, stosowanych w kosmetyce. Sprawdza się jako składnik kosmetyków złuszczających oraz niwelujących przebarwienia. Doskonały jako składnik kul kąpielowych oraz domowy środek do sprzatania. 

 

Czytaj więcej
Zgodna ze specyfikacją Zgodna ze specyfikacją Jakość
1 - 3% 1 - 3% Zalecane stężenie
W wodzie W wodzie Rozpuszczalność
Obniża pH kosmetyku Obniża pH kosmetyku

Kwas cytrynowy w pielęgnacji skóry

Kwas cytrynowy bezwodny należy do grupy kwasów AHA, zwanych alfahydroksykwasów. Jest to organiczny związek chemiczny powstały w procesie fermentacji skrobi w obecności grzybów. Kwas cytrynowy występuje w postaci białego, sypkiego proszku. Dobrze rozpuszcza się zarówno w wodzie, jak i alkoholu. Kwas cytrynowy w kosmetyce ceniony jest za swoje silne właściwości rozjaśniające przebarwienia. Sprawdzi się zarówno w niwelowaniu przebarwień potrądzikowych, posłonecznych, czy przebarwień powstałych w czasie ciąży.

Kwas cytrynowy bezwodny delikatnie złuszcza martwy naskórek, wygładza skórę, wyrównuje jej koloryt, dodaje blasku. Kwas cytrynowy dodatkowo wykazuje działanie antybakteryjne, dzięki czemu redukuje stany zapalne. Stosowany w pielęgnacji cery naczynkowej, wzmacnia kruche ściany naczyń krwionośnych. Kwas cytrynowy jest także silnym antyoksydantem. Chroni skórę przed działaniem wolnych rodników. Wykazuje działanie przeciwstarzeniowe i odmładzające.

Kwas cytrynowy stosowany jest także jako podstawowy składnik kul kąpielowych. To dzięki połączeniu wodorowęglanu sodu i kwasu cytrynowego kule kąpielowe po zanurzeniu w wodzie delikatnie musują, zapewniając przyjemne i relaksujące doznania podczas kąpieli. Poza zastosowaniem kosmetycznym, kwas cytrynowy doskonale sprawdza się również jako naturalny i bezpieczny środek do sprzątania

Dozowanie

1 - 3%

Jak stosować kwas cytrynowy?

Kwas cytrynowy jako regulator pH w kosmetykach DIY

pH kosmetyków powinno być neutralne dla skóry i wynosić pomiędzy pH 5,5-6. Kwas cytrynowy dodany w niewielkiej ilości do kosmetyku obniża pH w kierunku odczynu kwaśnego, pożądanego np. dla toników. 

Kwas cytrynowy jako przeciwutleniacz 

Kwas cytrynowy bezwodny dodany do kosmetyku pełni rolę sekwestranta – kompleksuje jony metali wielowartościowych, dzięki czemu przedłuża trwałość kosmetyku. Kwas cytrynowy dodatkowo chroni skórę przed działaniem wolnych rodników oraz przed zanieczyszczeniami.

Kwas cytrynowy jako składnik kosmetyków DIY

Kwas cytrynowy możesz dodawać do złuszczających peelingów, serum, toników, balsamów, szamponów, czy odżywek do włosów DIY. Nie przekraczaj zalecanego stężenia 1-3%. 

Kwas cytrynowy jako składnik kul kąpielowych

Kwas cytrynowy to obok wodorowęglanu sodu podstawowy składnik kul kąpielowych DIY. To właśnie połączenie tych dwóch surowców sprawia, że kule kąpielowe fantastycznie musują. Kule kąpielowe możesz wzbogacać dodatkowymi składnikami pielęgnującymi lub ozdobnymi takimi, jak olejki eteryczne, susze kwiatowe, oleje kosmetyczne. Więcej na temat własnoręcznego robienia kul kąpielowych znajdziesz w artykule “Jak zrobić musujące kule do kąpieli DIY”. Zajrzyj też do naszych propozycji receptur na kule kąpielowe dostępnych tutaj.

Kwas cytrynowy jako domowy środek do sprzątania

Kwas cytrynowy to bezpieczny środek wybielający i odkamieniający. Do czajnika wlej 2 szklanki wody i wsyp 2 łyżeczki kwasu cytrynowego. Zagotuj wodę i pozostaw na 15 minut. Następnie wylej i dokładnie opłucz czajnik. W roztworze kwasu cytrynowego i ciepłej wody nasącz gazę i przyłóż do zabrudzonych osadem miejsc w Twojej łazience, np. fug. Dodaj kwas cytrynowy do pralki lub zmywarki do naczyń, a skutecznie ochronisz pralkę przed osadzaniem kamienia

Kwas cytrynowy - właściwości kosmetyczne

Kwas cytrynowy niweluje przebarwienia

Kwas cytrynowy złuszcza martwy naskórek, wygładza i wyrównuje koloryt skóry. Skutecznie niweluje przebarwienia. Doskonale sprawdzi się jako składnik serum do skóry z przebarwieniami, np. potrądzikowymi, czy dodatek do peelingów głęboko oczyszczających skórę. 

Kwas cytrynowy działa antybakteryjnie 

Kwas cytrynowy polecany jest do pielęgnacji cery tłustej i trądzikowej. Działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie, reguluje wydzielanie sebum i działa ściągająco.

Kwas cytrynowy działa antyoksydacyjnie 

Kwas cytrynowy chroni skórę przed działaniem wolnych rodników oraz szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Spowalnia procesy starzenia i stymuluje produkcję kolagenu.

Zastosowanie

Włosy
Włosy
  • Wypróbuj kwas cytrynowy jako składnik rozjaśniającyh szamponów, odżywek i płukanek do włosów.
Twarz
Twarz
  • Dodaj kwas cytrynowy do toniku DIY, aby obniżyć jego pH.
  • Wypróbuj kwas cytrynowy jako składnik wydłużający trwałość Twoich kosmetyków.
  • Dodaj kwas cytrynowy do peelingu rozająsniającego przebarwienia. 
  • Wypróbuj kwas cytrynowy jako składnik płynu myjącego do cery trądzikowej.
Ciało
Ciało
  • Wykorzystaj kwas cytrynowy do produkcji domowych kul kąpielowych. Połącz kwas cytrynowy z wodorowęglanem sodu w propocji: 1 część kwasu cytrynowego do 2 części wodorowęglanu sodu.
  • Wykorzystaj kwas cytrynowy jako regulator pH Twojego balsamu do ciała.

Uwagi i przeciwwskazania

  • Przechowywać szczelnie zamknięty, w temperaturze pokojowej z dala od źródeł ciepła i światła, w miejscu niedostępnym dla dzieci.

Specyfikacja

Skład INCI Citric acid
Kraj pochodzenia Chiny
Postać biały, krystaliczny proszek
Rozpuszczalność rozpuszczalny w wodzie
Jakość czysty, bezwodny, zawartość kwasu cytrynowego powyżej 99,5%
Zalecane stężenie 1 - 3%
Przechowywanie Przechowywać szczelnie zamknięty, w temperaturze pokojowej z dala od źródeł ciepła i światła, w miejscu niedostępnym dla dzieci.

Oceny i komentarze

1 opinia
Oceń produkt 5 1 opinia
5.0
1 ocena
4.0
3.0
2.0
1.0
5.0 Anna, 20 gru 2015

Świetny produkt, ja używam go do prania oraz innych prac domowych.

Oceń produkt
Nie znalazłeś odpowiedzi na swoje pytanie? Chętnie pomożemy. Skontaktuj się z naszymi doradcami!
Nikt jeszcze nie dodał pytania dla Kwas cytrynowy.
Zadaj pytanie

Propozycje dla Ciebie

Suszona lawenda
2,50 zł 10 g
Opcje: 10, 25, 50, 100 (g)
Do koszyka
Suszony kwiat słonecznika
1,70 zł 10 g
Opcje: 10, 25, 50, 100 (g)
Do koszyka
Wodorowęglan sodu
2,00 zł 50 g
Opcje: 50, 500, 1000, 5000 (g)
Do koszyka

Zamienniki produktu

Mleczan sodu 60%
3,00 zł 30 ml
Opcje: 30, 50, 100 (ml)
Do koszyka
Kwas mlekowy 80%
4,50 zł 30 ml
Opcje: 30, 50, 100, 500 (ml)
Do koszyka

Inni klienci kupili również

Olej lniany tłoczony na zimno
4,90 zł 30 ml
Opcje: 30, 50, 100, 500 (ml)
Do koszyka
Słoik szklany 15 ml z czarną zakrętką
2,50 zł 1 szt.
Opcje: 1, 10, 110 (szt.)
Do koszyka
Olejek pomarańczowy
7,50 zł 10 ml
Opcje: 10, 30 (ml)
Do koszyka
Olejek grejpfrutowy (różowy)
Produkt niedostępny
Powiadom