Wodorowęglan sodu

Wodorowęglan sodu tzw. kwaśny węglan sodu lub soda oczyszczona występuje w postaci białego, krystalicznego proszku. Jest podstawowym składnikiem stosowanym do produkcji musujących kul kąpielowych oraz pieniących się soli kąpielowych.

Czytaj więcej
Dostępny w magazynie - wysyłka 1 - 2 dni
50 g 2,50 zł
500 g 5,90 zł
1000 g 9,90 zł
5000 g 34,90 zł
  • W koszyku wybierz 1 próbkę do zakupów powyżej 99 zł lub 3 próbki do zakupów powyżej 149 zł.
  • Dostępne próbki produktów zmieniają się okresowo.
Próbki do zakupów

Wodorowęglan sodu tzw. kwaśny węglan sodu lub soda oczyszczona występuje w postaci białego, krystalicznego proszku. Jest podstawowym składnikiem stosowanym do produkcji musujących kul kąpielowych oraz pieniących się soli kąpielowych.

Czytaj więcej
Zgodna ze specyfikacją Zgodna ze specyfikacją Jakość
od 1% od 1% Zalecane stężenie
W wodzie W wodzie Rozpuszczalność
Nie wdychać pyłów Nie wdychać pyłów

Wodorowęglan sodu do kul kąpielowych

Wodorowęglan sodu to nieorganiczny związek chemiczny z grupy wodorowęglanów, zwany również kwaśnym węglanem sodu lub sodą oczyszczoną. Roztwór wodny wodorowęglanu ma odczyn zasadowy (1% roztwór w wodzie pH ok 9; 1% roztwór w hydrolacie z rumianku rzymskiego pH ok. 7). Wodorowęglan sodu wykorzystywany jest między innymi do regulacji pH. Zwiększa pH kosmetyków. W obecności kwasów pieni się. Wodorowęglan sodu wykazuje lekkie działanie przeciwzapalne. Wodorowęglan sodu doskonale pochłania zapachy, dlatego często stosowany jest także jako składnik preparatów dezodorujących. Ma właściwości łagodzące i ściągające. Sprawdzi się jako środek na podrażnienia, czy ukąszenia owadów. Wodorowęglan sodu najczęściej stosowany jest jednak jako składnik kul kąpielowych, a także w gospodarstwie domowym jako skuteczny i ekologiczny środek do sprzątania.

Dozowanie

od 1%

Jak stosować wodorowęglan sodu?

Połącz 1 część wodorowęglanu sodu i 2 części kwasu cytrynowego w musujących kulach do kąpieli.

Właściwości wodorowęglanu sodu

Wodorowęglan sodu do kul kąpielowych DIY

Wodorowęglan sodu jest jednym z podstawowych składników musujących kul kąpielowych. W dużej misce zmieszaj 2 części sody oczyszczonej i 1 część kwasu cytrynowego. Dodaj olej roślinny oraz swoje ulubione dodatki, jak olejki eteryczne, susze kwiatowe, barwniki. Potrzebny Ci będzie także hydrolat oczarowy do spryskiwania kul oraz formy do kul kąpielowych. Ugniataj masę rękami, aż masa zacznie się lepić i przypominać konsystencję mokrego śniegu. Napełnij obie części formy i mocno ściśnij przez kilka sekund. Odłóż kule do wyschnięcia. Więcej informacji na temat samodzielnego robienia kul kąpielowych znajdziesz w naszym wpisie blogowym “Jak zrobić musujące kule do kąpieli DIY?” Propozycje receptur na domowe kule kąpielowe znajdziesz tutaj.

Wodorowęglan sodu do sprzątania

Wodorowęglan sodu może być stosowany jako ekologiczny środek do sprzątania. Jest całkowicie biodegradowalny, rozkłada się w temperaturze ok. 60 stopni Celsjusza. Soda oczyszczona jest substancją bezpieczną, nieszkodliwą dla ludzkiego organizmu, dlatego stanowi doskonałą alternatywę dla silnych detergentów. Pasta z sody oczyszczonej i wody świetnie sprawdzi się do czyszczenia płytek łazienkowych, fug, usuwania pleśni, czy osadów z mydła. Soda skutecznie usunie tłuszcz zabrudzonej kuchni i nie rysuje powierzchni. Więcej na temat ekologicznych sposób na sprzątanie znajdziesz w artykule Naturalne sprzątanie - TOP 10 produktów, które musisz mieć w domu.

Wodorowęglan sodu jako środek łagodzący 

Papka z wodorowęglanu sodu i wody stosowana bezpośrednio na skórę skutecznie niweluje swędzenie, łagodzi podrażnienia i ukąszenia owadów. Działa ściągająco i przeciwzapalnie. 

Wodorowęglan sodu w kosmetykach DIY

Wodorowęglan sodu wykorzystywany jest jako regulator pH kosmetyków. Jeśli poziom pH Twojego kosmetyku jest zbyt niski dodaj wodorowęglan sodu. Rozpocznij od dodawania minimalnej ilości sody, dokonaj ponownego pomiaru papierkiem wskaźnikowym. Jeśli pH nadal jest zbyt niskie, ponownie doreguluj pH. Wodorowęglan sodu dodany do peelingów, czy maseczek DIY działa antybakteryjnie oraz przeciwzapalnie. Ma działanie matujące więc sprawdzi się w pielęgnacji cery tłustej. Dzięki swoim właściwościom absorbującym wilgoć oraz nieprzyjemne zapachy, wodorowęglan sodu to także częsty składnik naturalnych dezodorantów.

Wodorowęglan sodu

Zastosowanie

Twarz
Twarz
  • Zmieszaj wodorowęglan sodu z hydrolatem rumianku rzymskiego i wypróbuj jako peeling do cery tłustej.
Ciało
Ciało
  • Użyj wodorowęglanu sodu jako składnika musujących kul kąpielowych DIY. Kula wrzucona do wody zacznie delikatnie musować uwalniając składniki pielęgnacyjne.
  • Wypróbuj wodorowęglan sodu jako składnik pieniących się soli kąpielowych oraz musujących proszków do kąpieli.

Uwagi i przeciwwskazania

  • Nie wdychać pyłu przy otwieraniu opakowania i wprowadzania produktu do kosmetyku. Używać środki ochrony osobistej.
  • Przechowywać szczelnie zamknięty w temperaturze pokojowej z dala od źródeł ciepła i światła.

Specyfikacja

Skład INCI Sodium Bicarbonate
Dozowanie od 1%

Oceny i komentarze

1 opinia
Oceń produkt 5 1 opinia
5.0
1 ocena
4.0
3.0
2.0
1.0
5.0 Anna, 20 gru 2015

Świetny produkt, ja używam go do prania oraz innych prac domowych.

Oceń produkt
Nie znalazłeś odpowiedzi na swoje pytanie? Chętnie pomożemy. Skontaktuj się z naszymi doradcami!
Nikt jeszcze nie dodał pytania dla Wodorowęglan sodu.
Zadaj pytanie

Propozycje dla Ciebie

Suszona lawenda
2,50 zł 10 g
Opcje: 10, 25, 50, 100 (g)
Do koszyka
Suszony kwiat krokosza
6,90 zł 10 g
Opcje: 10, 25, 50, 100 (g)
Do koszyka
Suszony kwiat słonecznika
od 1,70 zł 1,19 zł 10 g
Opcje: 10, 25, 50, 100 (g)
Do koszyka
Kwas cytrynowy
2,90 zł 50 g
Opcje: 50, 500, 1000, 5000 (g)
Do koszyka

Inni klienci kupili również

Olej lniany tłoczony na zimno
4,90 zł 30 ml
Opcje: 30, 50, 100, 500 (ml)
Do koszyka
Słoik szklany 15 ml z czarną zakrętką
2,50 zł 1 szt.
Opcje: 1, 10, 110 (szt.)
Do koszyka
Olejek pomarańczowy
7,50 zł 10 ml
Opcje: 10, 30, 100 (ml)
Do koszyka
Olejek grejpfrutowy (różowy)
Produkt niedostępny
Powiadom