Musujące kule kąpielowe z olejkiem cytrynowym
| (56%) 257.6 g | Wodorowęglan sodu |
| (28.5%) 131.1 g | Kwas cytrynowy |
| (5%) 23 g | Olej z pestek winogron rafinowany |
| (9%) 41.4 g | Tapioca Natural - skrobia z tapioki |
| (1%) 4.6 g | Olejek cytrynowy |
| (0.5%) 2.3 g | Hydrolat oczarowy ekologiczny (z konserwantem) |
Zaczynamy
| Krok 1 |
Do zrobienia jednej kuli potrzebna jest jedna foremka. Jeżeli przygotowujesz dwie kule, również użyj dwóch foremek. W przypadku trzech kul wystarczą dwie foremki, a przy czterech kulach najlepiej wykorzystać trzy.
Załóż rękawiczki ochronne. Przygotuj dużą miskę i przy pomocy wagi laboratoryjnej odważ w zlewce 600 ml wodorowęglan sodu, a następnie odmierz kwas cytrynowy. Przesyp składniki do miski i starannie wymieszaj łyżką lub dłońmi, aż uzyskasz jednolitą, sypką masę. |
| Krok 2 |
W zlewce 50 ml odważ i wymieszaj skrobię z tapioki z olejkiem eterycznym tworząc aromatyczny puder. |
| Krok 3 |
Na wadze odważ olej z pestek winogron rafinowany. Dodaj do miski i zacznij ugniatać masę dłońmi. Następnie ddodaj do miski aromatyczny puder. Całość dokładnie wymieszaj. |
| Krok 4 |
Spryskuj masę hydrolatem oczarowym i cały czas ugniataj dłonią do momentu, aż masa zacznie się lepić i przypominać konsystencję mokrego piasku. |
| Krok 5 |
Gdy masa jest gotowa, nałóż ją w dwie części foremki i lekko ubij. Połącz dwie części formy, (złóż półkule razem), ściśnij i przytrzymaj przez kilka sekund. Następnie, delikatnie otwórz formę (bez skręcania) i pozostaw kulę w jednej z połówek. Delikatnie przełóż ją na tacę lub ręcznik papierowy. W taki sam sposób uformuj pozostałe kule. Gotowe kule przykryj ręcznikiem papierowym i pozostaw do wyschnięcia – najlepiej na kilka godzin lub przez całą noc. |
| Krok 6 |
Jedna kula wystarczy na jedną pełną kąpiel, zapewniając relaks, odprężenie i świeży, cytrusowy zapach. |
Uwagi i przechowywanie
- Lista alergenów - olejek cytrynowy: Limonene, Citral, Linalool.
- Uważaj aby nie dodać za dużo hydrolatu lub płynów do masy lub gotowych kul. Za duże nawilżenie może spowodować reakcję sody i kwasu cytrynowego (kule zaczną się pienić i napęcznieją).
- Gotowe kule najlepiej przechowuj zapakowane w celofan lub w zamkniętym opakowaniu.
Składniki
6Kalkulator proporcji składników
| ${item.name} | ${item.share}% |
${getCapacity(item.share, item.density)}
ml
|
${getWeight(item.share, item.density)}
g
${calcTip(item.tip, getWeight(item.share, item.density), item.id)} kropli
|