Świąteczne kule kąpielowe
(62.32%) 186.96 g | Wodorowęglan sodu |
(30.5%) 91.5 g | Kwas cytrynowy |
(5%) 15 g | Olej jojoba (złoty) zimnotłoczony |
(1%) 3 g | Olejek pomarańczowy |
(0.5%) 1.5 g | Olejek goździkowy z pąków |
(0.45%) 1.35 g | Barwnik zielony |
(0.13%) 0.39 g | Olejek imbirowy |
(0.1%) 0.3 g | Hydrolat oczarowy ekologiczny 100% czysty |
Zaczynamy
Krok 1 |
Przygotuj dużą miskę. Za pomocą wagi odważ kolejno w zlewce 200 ml wodorowęglan sodu i kwas cytrynowy. Przesyp do miski i dokładnie wymieszaj łyżką lub dłońmi. |
Krok 2 |
Do masy dodaj olejki eteryczne. Dokładnie wymieszaj. |
Krok 3 |
Przygotuj trzy naczynia (miseczki). Podziel masę na trzy części. Następnie do dwóch porcji dodaj po 0.68 g innego barwnika(proponujemy zielony oraz czerwony), do trzeciej porcji barwnika nie dodawaj. Wymieszaj. Kolor najlepiej mieszaj dłońmi, w rękawiczkach, rozdrabniając grudki barwnika palcami. Na koniec do każdej partii dodaj po 5 g oleju i wymieszaj. |
Krok 4 |
Spryskuj masę hydrolatem i cały czas ugniataj dłonią do momentu, aż masa zacznie się lepić. Dostosuj ilość dodawanego hydrolatu do wilgotności masy. |
Krok 5 |
Gdy masa jest gotowa, nałóż ją w dwie części foremki i lekko ubij. Połącz dwie części formy, (złóż półkule razem), ściśnij i przytrzymaj przez kilka sekund. Następnie, delikatnie otwórz górną formę (bez skręcania), wyjmij z niej kulę i odstaw w dolnej połowie formy do stwardnienia. W podobny sposób, z pozostałej masy uformuj resztę kul. Z każdego koloru uzyskasz 3 małe kule kąpielowe. |
Krok 6 |
Po wyschnięciu włóż kule do słoika i przechowuj szczelnie zamknięte, z dala od źródeł wilgoci. 9 małych kul idealnie zmieści się do słoika PET 650 ml. |
Uwagi i przechowywanie
- Lista alergenów: d-Limonene, Eugenol
- Jeśli foremka nie chce się odkleić od masy, lekko przekręć ją tak, jak nakrętkę na słoiku.
- Uważaj aby nie dodać za dużo hydrolatu lub płynów do masy lub gotowych kul. Za duże nawilżenie może spowodować reakcję sody i kwasu cytrynowego (kule zaczną się pienić i napęcznieją).
- Gotowe kule najlepiej przechowuj zapakowane w celofan lub w zamkniętym opakowaniu.
Składniki
8Kalkulator proporcji składników
${item.name} | ${item.share}% |
${getCapacity(item.share, item.density)}
ml
|
${getWeight(item.share, item.density)}
g
${calcTip(item.tip, getWeight(item.share, item.density), item.id)} kropli
|