Olejek goździkowy z pąków

Olejek goździkowy ECOSPA jest otrzymywany przez destylację z parą wodną nierozwiniętych pąków kwiatowych goździkowca korzennego Eugenia caryophyllus. Posiada ciepły, korzenny zapach charakterystyczny dla goździków.

Czytaj więcej
niedostępny
Produkt niedostępny Powiadom mnie o dostępności

Olejek goździkowy ECOSPA jest otrzymywany przez destylację z parą wodną nierozwiniętych pąków kwiatowych goździkowca korzennego Eugenia caryophyllus. Posiada ciepły, korzenny zapach charakterystyczny dla goździków.

Czytaj więcej
100% naturalny 100% naturalny Jakość
0,05 - 0,2% 0,05 - 0,2% Zalecane stężenie
W tłuszczach W tłuszczach Rozpuszczalność
Maksymalne dozowanie 0,2%
Składnik potencjalnie drażniący Maksymalne dozowanie 0,2%
Składnik potencjalnie drażniący

Olejek goździkowy 100% naturalny

Naturalny olejek goździkowy ECOSPA otrzymywany przez destylację z parą wodną nierozwiniętych pąków kwiatowych goździkowca korzennego Eugenia caryophyllus. Olejek posiada ciepły, korzenny zapach charakterystyczny dla goździków. Głównymi składnikami olejku są eugenol i acetyloeugenol.

Dozowanie

Zalecane 0,05 - 2% *
Krople/ml - 1 ml olejku goździkowego to ok. 31 kropli 

* Olejek posiada ograniczenie do maksymalnego stężenia 0,2% w kosmetykach do twarzy, do 0,2% w dezodorantach i kosmetykach do oczu i ust wszystkich typów, do 0,5% w płynach do płukania ust i pastach do zębów oraz kosmetykach do mycia. Nie dodawać do kąpieli.

Jak stosować olejek goździkowy?

Wzbogać gotowy kosmetyk lub dodaj do kosmetyków DIY - Dodaj olejek goździkowy do gotowego kremu, oleju do twarzy lub ciała, płynu do mycia, szamponu, czy odżywki do włosów. Możesz użyć w mieszance z innymi olejkami eterycznymi. Dodaj 3 krople na każde 100 ml kosmetyku (stężenie 0,1%).

Użyj w kominku do aromaterapii - Miseczkę w kominku napełnij wodą i dodaj 5 - 10 kropli olejku lub mieszanki olejków.

Olejek goździkowy - właściwości kosmetyczne

  • Olejek goździkowy posiada działanie bakterio- i grzybostatyczne, dzięki czemu jest popularnym składnikiem kosmetyków do cery trądzikowej. Może być stosowany w pielęgnacji stóp.
  • Olejek goździkowy działa delikatnie przeciwbólowo, jest łagodnym afrodyzjakiem, minimalizuje uczucie zniechęcenia i apatii.
  • Inhalacje z dodatkiem olejku goździkowego są wskazane przy przeziębieniach.
  • Wspomaga również system konserwujący w kosmetykach naturalnych.
Olejek goździkowy z pąków

Zastosowanie

Włosy
Włosy
  • Olejek goździkowy działa antyseptycznie, przeciwgrzybiczo i antybakteryjnie. Polecany jest jako składnik produktów przeciwłupieżowych.
  • Wzbogać swój szampon kilkoma kroplami olejku goździkowego.
  • Dodaj olejek goździkowy do oleju jojoba i wypróbuj jako przeciwłupieżową wcierkę.
Twarz
Twarz
  • Olejek goździkowy dzięki antybakteryjnym właściwościom polecany jest do pielęgnacji cery tłustej, trądzikowej oraz problematycznej.
  • Wzbogać swój krem olejkiem goździkowym.
  • Wypróbuj olejek goździkowy punktowo na stany zapalne.
Ciało
Ciało
  • Olejek goździkowy działa rozgrzewająco, rozszerza ściany naczyń krwionośnych, dzięki czemu jest pomocny w walce z cellulitem.
  • Zmieszaj olejek goździkowy z olejem winogronowym i stosuj jako oliwkę pomocną przy nerwobólach, dokuczliwych bólach mięśni, stawów lub zębów czy grzybicy stóp.
  • Wypróbuj olejek goździkowy na ukąszenia owadów.

Uwagi i przeciwwskazania

  • Niewskazany dla dzieci, kobiet w ciąży i podczas karmienia piersią.
  • W składzie INCI olejku eterycznego zostały wyszczególnione naturalne składniki olejku które są potencjalnymi alergenami.
  • Stosować się do zaleconego maksymalnego dozowania. Posiada ograniczenia w stosowaniu według zaleceń IFRA.
  • Przechowywać szczelnie zamkniętej butelce z ciemnego szkła w temperaturze pokojowej z dala od źródeł ciepła i światła, w miejscu niedostępnym dla dzieci.
  • Unikać kontaktu z oczami. Nie stosować doustnie i w postaci nierozcieńczonej bezpośrednio na skórę.

Specyfikacja

Skład INCI Ingredients/INCI: Eugenia Caryophyllus Bud Oil, Eugenol*, Isoeugenol*, Benzyl Alcohol*, Geraniol*, Linalool*, Benzyl Benzoate*, Limonene*. * naturalny składnik olejku eterycznego uwzględniony w wykazie INCI zgodnie z 7 poprawką do Dyrektywny Kosmetycznej UE.
Kraj pochodzenia Nepal
Otrzymywanie destylacja z parą wodną
Zalecane stężenie 0.40%, 1 kropla na 10 ml oleju bazowego (w produktach pozostawianych na skórze)
Zapach korzenny, leśny, ciepł , oddający zapach goździków lecz mocniejszy
Nuta średnia (serca)
Harmonia zapachów bazylia, cynamon, imbir, geranium, lawenda, róża, limetka, neroli, pomarańcza, rozmaryn, ylang ylang, drzewo sandałowe, szałwia

Oceny i komentarze

2 opinie
Oceń produkt 5 2 opinie
5.0
2 oceny
4.0
3.0
2.0
1.0
5.0 A. , 26 lis 2018

Może olejek ma silne właściwości, ale pachnie fatalnie - jak stara babcina maść.:-((Kupiłam go do kominka zapachowego, ale muszę go wyrzucić.

5.0 Anonim, 6 sie 2013

Olejek goździkowy działa bardzo silnie bakteriobójczo. Dodawany do tonika własnej produkcji redukuje powstawanie wyprysków na skórze. Doskonały środek przeciwtrądzikowy! Wieczorem posmarowany pryszcz rano jest już uschnięty. Jak już wspominałam olejek ten jest bardzo silny i nie należy przesadzić z jego używaniem.

Oceń produkt
Nie znalazłeś odpowiedzi na swoje pytanie? Chętnie pomożemy. Skontaktuj się z naszymi doradcami!
Nikt jeszcze nie dodał pytania dla Olejek goździkowy z pąków.
Zadaj pytanie

Propozycje dla Ciebie

Olej z czarnego kminku zimnotłoczony
15,50 zł 30 ml
Opcje: 30, 50, 100, 500 (ml)
Do koszyka
Olej tamanu (Calophyllum) zimnotłoczony ekologiczny
7,90 zł 10 ml
Opcje: 10, 30, 50, 100, 500 (ml)
Do koszyka
Olej z pestek granatu zimnotłoczony
25,90 zł 30 ml
Opcje: 30, 50, 100, 500 (ml)
Do koszyka
Hydrolat neroli (z kwiatu pomarańczy) ekologiczny
14,60 zł 100 ml
Opcje: 100, 500, 1000 (ml)
Do koszyka

Zamienniki produktu

Olejek drzewa herbacianego
11,90 zł 10 ml
Opcje: 10, 30, 100 (ml)
Do koszyka
Olejek kolendrowy
12,50 zł 5 ml
Opcje: 5, 10, 30 (ml)
Do koszyka
Olejek lawendowy Bułgaria
Produkt niedostępny
Powiadom
Olejek geraniowy Bourbon ekologiczny
18,50 zł 5 ml
Opcje: 5, 10, 30, 100 (ml)
Do koszyka

Inni klienci kupili również

Olejek cynamonowy z kory
Produkt niedostępny
Powiadom
Kwas salicylowy
2,90 zł 25 g
Opcje: 25, 50, 100, 500 (g)
Do koszyka
Olivem 1000
12,90 zł 25 g
Opcje: 25, 100, 200, 500 (g)
Do koszyka
Eco Konserwant - proszek (Gluconolactone, Sodium Benzoate)
5,80 zł 10 g
Opcje: 10, 50, 150, 500 (g)
Do koszyka