Olej z czarnego kminku zimnotłoczony

100% naturalny, tłoczony na zimno olej z czarnego kminku (czarnuszki) to jeden z najbardziej cenionych olejów w kosmetologii. Najaktywniejszym składnikiem oleju z czarnego kminku jest tymochinon o właściwościach antyoksydacyjnych i przeciwzapalnych. Olej z czarnuszki jest polecany do pielęgnacji skóry alergicznej, trądzikowej, dojrzałej i suchej. Użyj olej z czarnego kminku jako składnik kosmetyków DIY do pielęgnacji skóry i włosów.

Czytaj więcej
Dostępny w magazynie - wysyłka 1 - 2 dni
30 ml 18,50 zł
50 ml 25,90 zł
100 ml 45,90 zł
500 ml 184,90 zł
  • W koszyku wybierz 1 próbkę do zakupów powyżej 99 zł lub 3 próbki do zakupów powyżej 149 zł.
  • Dostępne próbki produktów zmieniają się okresowo.
Próbki do zakupów

100% naturalny, tłoczony na zimno olej z czarnego kminku (czarnuszki) to jeden z najbardziej cenionych olejów w kosmetologii. Najaktywniejszym składnikiem oleju z czarnego kminku jest tymochinon o właściwościach antyoksydacyjnych i przeciwzapalnych. Olej z czarnuszki jest polecany do pielęgnacji skóry alergicznej, trądzikowej, dojrzałej i suchej. Użyj olej z czarnego kminku jako składnik kosmetyków DIY do pielęgnacji skóry i włosów.

Czytaj więcej
100% naturalny 100% naturalny Jakość
1 - 100% 1 - 100% Zalecane stężenie
W tłuszczach W tłuszczach Rozpuszczalność
Nie podgrzewać powyżej 40 st. C Nie podgrzewać powyżej 40 st. C

Olej z czarnuszki skuteczny na trądzik

Naturalny olej z czarnego kminku (czarnuszki) to jeden z najbardziej cenionych olejów w kosmetologii. Otrzymywany w procesie tłoczenia na zimno nasion czarnuszki siewnej Nigella Sativa. Jego chemiczna kompozycja jest bardzo złożona. Olej z czarnuszki zawiera 15 aminokwasów, proteiny, węglowodany, do 80% niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), witaminy A, B1, B2, C i PP (niacyna), a także wiele minerałów (wapń, potas, żelazo, magnez, selen i cynk). Błyskawicznie się wchłania i zmiękcza skórę, dzięki bardzo dużej zawartości kwasów omega-6 i omega-9 (odpowiednio 55% i 24,7%).

Zimnotłoczony olej z czarnuszki intensywnie regeneruje, działa przeciwzapalnie i łagodzi podrażnienia. Dzięki zawartości tymochinonu, blokujacego wydzielanie histaminy zmniejsza objawy odczynu alergicznego. Olej z czarnego kminku sprawdza się w pielęgnacji skóry podrażnionej, alergicznej, wrażliwej oraz jest polecany przy łuszczycy, Atopowym Zapaleniu Skóry i liszaju. Wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, przyspiesza gojenie się skóry. Naturalny olej z czarnuszki jest pomocny przy niwelowaniu zmian trądzikowych (zaskórniki, stan zapalny). Doskonale łagodzi objawy trądziku pospolitego oraz grzybicy skóry.

Czarnuszka dzięki zawartości silnych przeciwutleniaczy, działa antyoksydacyjnie, chroniąc skórę przed działaniem wolnych rodników. Opóźnia proces starzenia się skóry, zapobiegając powstawaniu zmarszczek. Olej z czarnego kminku chroni skórę przed nadmierną utrata wody, nawilżając ją i zwiększając jej gęstość. Polecany do pielęgnacji skóry suchej, dojrzałej oraz zniszczonej.

Olej z czarnego kminku posiada dobroczynny wpływ na kondycję włosów. Pobudza porost włosów, zapobiega ich wypadaniu oraz łysieniu. Olej z czarnuszki sprawdza się także w kosmetykach przeciwłupieżowych. Łagodzi świąd i podrażnioną skórę głowy, przywracając skórze równowagę.

Dozowanie

1 - 100%  może być stosowany na skórę bezpośrednio.

Olej z czarnego kminku - jak stosować?

Stosuj w czystej postaci lub w połączeniu z innym olejem - Olej z czarnego kminku wymieszaj z innym ulubionym olejem ECOSPA. Stosuj jako serum DIY na twarz, ciało, końcówki włosów lub do paznokci.

Wzbogać swój kosmetyk - Wzbogać olejem swój ulubiony krem lub odżywkę do włosów. Dodaj 1-5 ml na każde 100 ml kosmetyku. Możesz dodać kilka kropli oleju do maseczki DIY z glinki.

Stwórz swój kosmetyk od podstaw - Użyj jako składnik fazy tłuszczowej w kremach, balsamach, masłach, serum do twarzy, czy olejków do ciała i włosów.

Olej z czarnego kminku - działanie

Olej z czarnego kminku łagodzi stan zapalny i działa antyoksydacyjnie

Najaktywniejszym składnikiem oleju z czarnego kminku jest tymochinon o właściwościach przeciwzapalnych i antyoksydacyjnych. Olej z czarnuszki łagodzi objawy alergii, egzemy, łuszczycy oraz AZS. Posiada właściwości przeciwutleniające, niweluje wolne rodniki i spowalnia procesy starzenia się skóry. Olej z czarnego kminku jest stosowany w kosmetykach przeciwstarzeniowych do skóry dojrzej i zniszczonej.

Olej z czarnego kminku działa przeciwtrądzikowo i przeciwgrzybiczo

Wykazuje działanie antybakteryjne i przyspiesza regenerację skóry. Sprawdza się w pielęgnacji skóry trądzikowej oraz na grzybicę skóry. Stosowany w maściach hamuje rozwój dermatofitów porównywalnie do gryzeofulwiny (syntetycznego leku p/grzybiczego).

Olej z czarnego kminku wzmacnia włosy i zapobiega łupieżowi

Zapobiega wypadaniu włosów, wzmacniając cebulki włosa. Polecany do wcierek i maseczek do włosów osłabionych, wypadających i przy łysieniu. Koi podrażnienia i świąd skóry głowy, skuteczny w walce z łupieżem.

Olej z czarnego kminku zimnotłoczony

Zastosowanie

Włosy
Włosy
Twarz
Twarz
Ciało
Ciało
  • Dodaj olej z czarnego kminku do mleczka lub lotionu DIY o działaniu antyoksydacyjnym. 
  • Użyj olej z czarnuszki jako dodatek do olejów do masażu o działaniu łagodzącym i przeciwzapalnym.
  • Stosuj olej z czarnego kminku jako składnik kremu do stóp, ze względu na działanie bakterio- i grzybostatyczne.
  • Wypróbuj olej z czarnuszki w recepturze na musujące kule kąpielowe.

Uwagi i przeciwwskazania

  • Olej z czarnuszki należy przechowywać szczelnie zamknięty w temperaturze pokojowej z dala od źródeł ciepła i światła.
  • Produkt pozyskiwany z roślin, barwa i zapach poszczególnych partii może nieznacznie się między sobą różnić.

Specyfikacja

Skład INCI Nigella Sativa (Black Cumin) Seed Oil
Pochodzenie Ukraina
Jakość 100% czysty, naturalny olej roślinny
Metoda pozyskiwania Tłoczony na zimno, nierafinowany
Gęstość w temp. 20 st.C 0.908-0.922 g/ml
Liczba zmydlenia 182-197 mg KOH/g
Skład kwasów tłuszczowych Typowy skład: kwas linolowy 55,91%, kwas oleinowy 23,11%, kwas palmitynowy 12,73%, kwas stearynowy 3,09%, kwas eikozadienowy 2,52%
Przechowywanie Przechowywać w suchym miejscu, z dala od źródeł ciepła i światła.

Oceny i komentarze

7 opinii
Oceń produkt 5 7 opinii
5.0
7 ocen
4.0
3.0
2.0
1.0
5.0 Karolina, 25 maj 2021

Super do olejowania włosów (Średioporów), na noc zamiast kremu (łączę z kwasem hialuronowym), mam buteleczke 30ml od kilku miesięcy i jeszcze jej nie skończyłam, także wydajność też super. Na pewno zamówię ponownie.

5.0 Dusia, 2 paź 2018

Bardzo dobry produkt dla mojej cery mieszanej, poradził sobie z regulacja wydzielania gruczołów łojowych, po kilku dniach znikają wczelkie niedoskonałości, skóra stała się bardziej matowa. Zapach trochę przypomina mi olej maszynowy. Ale można się przyzwyczaić.

5.0 Marta , 14 cze 2017

Zrobiłam krem o/w z dodatkiem ojeju. Wypryski wysuszyly się błyskawicznie. Nawilża dobrze. Polecam do skóry dojrzałej i młodej.

5.0 Lena, 22 maj 2017

http://www.akademiawitalnosci.pl/20-powodow-dla-ktorych-pokochasz-czarnuszke/

5.0 Anonim, 6 sie 2013

Widzę.że ten olej nie ma opinii. a szkoda, bo należy do najlepszych .Warto go wypróbować , doskonale się wchłania ,świetnie nawilża nawet nie można doczepić się do zapachu . Jeśli ktoś nie próbował -polecam mój ulubiony.

5.0 Anna Wiercioch, 21 cze 2013

Olej jest po prostu zachwycający. Wyrównuje koloryt skóry, nawilża, łagodzi podrażnienia, goi wypryski, rozświetla skórę. Ma silne działanie lecznicze i lubię używać go na zmianę z olejem z róży. Do cery problemowej niezastąpiony.

5.0 Malgorzata Kitlinska, 17 lut 2013

Jestem tego samego zdania. Olejek mocno niedoceniany, a przecież tak znany przez nasze babcie. Ja osobiście stosuje przy stanach zapalnych skóry - potocznie pryszczach :) zamiast leczyć się chemią która często ma efekty uboczne o których producenci już nie raczą nas poinformować, sięgnijcie po tej olejek. Jest świetny!

Nie znalazłeś odpowiedzi na swoje pytanie? Chętnie pomożemy. Skontaktuj się z naszymi doradcami!

Pytania i odpowiedzi

2
Zadaj pytanie
Mariia, 24 sty 2021
Witam, czy mozna uzywac olej z czarnuszki ecospa wewnętrznie, czy tylko zewnętrznie?
Odpowiedź ECOSPA:
Dzień dobry, w naszej ofercie mamy surowce tylko do użytku zewnętrznego, nie można ich stosować w celach spożywczych. Pozdrawiam
Anna, 29 sty 2014
Nigella sativa a Black Cumin to dwie różne rośliny. Czarnuszka siewna to nie to samo co czarny kminek.
Odpowiedź ECOSPA:
W przemyśle kosmetycznym w nazewnictwie surowców w tym olejów roślinnych posługujemy się nomenklaturą INCI. Według nomenklatury INCI olej z czarnego kminku to Nigella Sativa (Black Cumin) Seed Oil. Taką nazwę INCI potwierdza certyfikat od producenta i na tej podstawie posługujemy się nią.

Propozycje dla Ciebie

Hydrolat z czarnej porzeczki
9,50 zł 50 ml
Opcje: 50, 100, 500, 1000 (ml)
Do koszyka
Nakrętka z pipetą do butelek 50 ml
Produkt niedostępny
Powiadom
Ekstrakt CO2 z oregano
21,90 zł 5 ml
Opcje: 5, 10, 30 (ml)
Do koszyka
Hydrolat neroli (z kwiatu pomarańczy) ekologiczny
10,50 zł 50 ml
Opcje: 50, 100, 500, 1000 (ml)
Do koszyka

Zamienniki produktu

Olej tamanu (Calophyllum) zimnotłoczony ekologiczny
7,90 zł 10 ml
Opcje: 10, 30, 50, 100 (ml)
Do koszyka
Olej z pestek granatu zimnotłoczony
25,90 zł 30 ml
Opcje: 30, 50, 100 (ml)
Do koszyka

Inni klienci kupili również

Olej lniany tłoczony na zimno
4,90 zł 30 ml
Opcje: 30, 50, 100, 500 (ml)
Do koszyka
Słoik szklany 15 ml z czarną zakrętką
2,50 zł 1 szt.
Opcje: 1, 10, 110 (szt.)
Do koszyka
Olejek pomarańczowy
7,50 zł 10 ml
Opcje: 10, 30, 100 (ml)
Do koszyka
Olejek grejpfrutowy (różowy)
Produkt niedostępny
Powiadom