Olej lniany tłoczony na zimno

100% naturalny olej lniany tłoczony na zimno, nierafinowany. Intensywnie nawilża, wygładza i uelastycznia skórę. Olej lniany działa przeciwstarzeniowo i łagodzi podrażnienia. Przyspiesza gojenie się skóry oraz reguluje wydzielanie sebum. Stosuj olej z nasion lnu bezpośrednio na skórę lub jako składnik kosmetyków do każdego rodzaju skóry. Wypróbuj olej lniany do pielęgnacji włosów podczas zabiegu olejowania lub do kosmetyków DIY. 

Czytaj więcej
Dostępny w magazynie - wysyłka 1 - 2 dni
30 ml 4,90 zł
50 ml 6,50 zł
100 ml 10,90 zł
500 ml 39,00 zł
  • W koszyku wybierz 1 próbkę do zakupów powyżej 99 zł lub 3 próbki do zakupów powyżej 149 zł.
  • Dostępne próbki produktów zmieniają się okresowo.
Próbki do zakupów

100% naturalny olej lniany tłoczony na zimno, nierafinowany. Intensywnie nawilża, wygładza i uelastycznia skórę. Olej lniany działa przeciwstarzeniowo i łagodzi podrażnienia. Przyspiesza gojenie się skóry oraz reguluje wydzielanie sebum. Stosuj olej z nasion lnu bezpośrednio na skórę lub jako składnik kosmetyków do każdego rodzaju skóry. Wypróbuj olej lniany do pielęgnacji włosów podczas zabiegu olejowania lub do kosmetyków DIY. 

Czytaj więcej
100% naturalny, nierafinowany 100% naturalny, nierafinowany Jakość
1 - 100% 1 - 100% Zalecane stężenie
W tłuszczach W tłuszczach Rozpuszczalność
Nie podgrzewać powyżej 40 st. C Nie podgrzewać powyżej 40 st. C

Olej lniany nawilża i łagodzi

Olej lniany uzyskuje się przez tłoczenie na zimno suszonych nasion lnu zwyczajnego Linum Usitatissimum. Posiada złocistą barwę oraz gorzko-słodki, mdły zapach. Głównym składnikiem oleju lnianego są triglicerydy kwasów tłuszczowych nienasyconych: linolenowego (53.3%), linolowego (15.4%) i oleinowego (19.7%) oraz nasyconych: palmitynowego (5.9%) i stearynowego (4.7%). Dzięki tłoczeniu na zimno, olej lniany oprócz triglicerydów kwasów tłuszczowych zawiera także składniki biologicznie czynne takie, jak: witamina E, β-karoten i luteinę.

Olej z nasion lnu nawilża i natłuszcza skórę (ogranicza przeznaskórkową utratę wody TEWL), przez co poprawia wygląd skóry - zmiękcza, wygładza i uelastycznia. Wykazuje działanie przeciwzmarszczkowe poprzez właściwości przeciwutleniające składników biologicznie czynnych - przeciwdziała stresowi oksydacyjnemu. Olej lniany łagodzi podrażnienia i stany zapalne oraz przyspiesza gojenie ran. Polecany w szczególności do pielęgnacji skóry suchej, dojrzałej, alergicznej, wrażliwej oraz podrażnionej. Z uwagi na dużą ilość NNKT, olej lniany bardzo dobrze wspomaga leczenie atopowego zapalenia skóry, łuszczycy oraz egzemy. 

Olej lniany normalizuje wydzielanie łoju, przywracając równowagę wodno-tłuszczową. Z uwagi na dużą zawartość kwasu linolenowego i linolowego sprawdza się w pielęgnacji skóry tłustej i trądzikowej. Olej z lnu stosuje się także do otrzymywania mydła potasowego Sapo Kalinus o działaniu antyseptycznym, przeciwłojotokowym oraz złuszczającym.

Olej z nasion lnu jest polecany do pielęgnacji włosów u osób walczących z problemem nadmiernej keratynizacji (rogowacenia) skóry oraz przesuszaniem skóry głowy. Jest pomocny w walce z łuszczycą skóry głowy oraz zmniejsza łupież i wypadanie włosów. Olej lniany wzmaga ich porost i kompleksowo regeneruje. 

Dozowanie

1 - 100%  może być używany w postaci czystej, bezpośrednio na skórę, włosy.

Olej lniany - jak stosować?

Stosuj w czystej postaci - Olej lniany aplikuj samodzielnie, w czystej postaci np. jako olej do ciała po kąpieli lub jako cenny olej do masażu ciała. Kilka kropli oleju nałóż na serum, krem lub kwas hialuronowy.

Wzbogać swój kosmetyk - Wzbogać olejem lnianym ulubiony kosmetyk lub ekologiczną bazę kremową. Wymieszaj olej lniany z innymi olejami i olejkami eterycznymi. Dodaj do kosmetyków robionych od podstaw, olejków do ciała, masek do włosów, odżywek do włosów, czy pomadek do ust.

Olej lniany - właściwości kosmetyczne

Olej lniany nawilża i łagodzi skórę

Bogaty w NNKT - wykazuje intensywne właściwości nawilżające i natłuszczające. Olej z nasion lnu działa przeciwzapalnie oraz łagodzi podrażnienia i zaczerwienienia. Polecany jest do pielęgnacji cery suchej, podrażnionej i wrażliwej. Olej lniany odbudowuje płaszcz hydrolipidowy skóry oraz wspomaga regenerację naskórka. Sprawdza się w walce z atopowym zapaleniem skóry, egzemą, pokrzywką oraz łuszczycą.

Olej lniany działa przeciwzmarszczkowo

Dzieki zawartości witaminy E, opóźnia procesy starzenia się oraz poprawia elastyczność i jędrność skóry. Olej z lnu doskonale nawilża i wygładza skórę oraz wykazuje działanie antyoksydacyjne, chroniąc skórę przed działaniem wolnych rodników. Wykorzystywany jako składnik kosmetyków do skóry dojrzałej oraz z pierwszymi oznakami starzenia się skóry.

Olej lniany normalizuje wydzielanie sebum

Sprawdza się w pielęgnacji skóry przetłuszczającej się, mieszanej oraz trądzikowej. Olej z lnu jest bogatym źródłem kwasu linolowego i linolenowego, dzięki czemu wpływa korzystnie na regulację pracy gruczołów łojowych. W połączeniu z działaniem przeciwzapalnym olej lniany zmniejsza zmiany trądzikowe, rozszerzone pory i redukuje przetłuszczanie się skóry. 

Olej lniany pielęgnuje włosy

Poprawia kondycję włosów, nawilża je oraz regeneruje. Olej lniany jest polecany do włosów suchych, zniszczonych, farbowanych. Wspomaga porost włosów oraz spowalnia proces łysienia. Olej z lnu jest pomocny przy przesuszonej, wrażliwej skórze głowy oraz łupieżu i łuszczycy. Stanowi popularny składnik odżywek i maseczek oraz sprawdza się do olejowania włosów lub jako serum na końcówki.

Olej lniany tłoczony na zimno

Zastosowanie

Włosy
Włosy
  • Stosuj olej lniany bezpośrednio na włosy sam, jak i w mieszaninie z innymi olejami.
  • Dodaj olej z lnu do odżywki lub maski do włosów.
  • Wypróbuj olej lniany w przepisie DIY na wcierkę pobudzającą włosy do wzrostu.
  • Stosuj olej lniany w zabiegu olejowania włosów.
Twarz
Twarz
  • Stosuj olej lniany bezpośrednio na skórę.
  • Dodaj olej z lnu do swojego kremu lub serum olejowego.
  • Zmieszaj w dłoni olej lniany z biofermentem z ryżu tworząc nawilżające serum do twarzy.
  • Użyj olej z lnu do OCM - oczyszczania twarzy olejami zarówno do skóry suchej, jak i tłustej.
Ciało
Ciało

Uwagi i przeciwwskazania

  • Olej lniany należy przechowywać szczelnie zamknięty w temperaturze pokojowej z dala od źródeł ciepła i światła.
  • Produkt pozyskiwany z roślin, barwa i zapach poszczególnych partii może nieznacznie się między sobą różnić.

Specyfikacja

Pełny skład INCI Linum Usitatissimum (Linseed) Seed Oil
Pochodzenie Polska
Jakość 100% czysty, naturalny olej roślinny
Metoda pozyskiwania Tłoczony na zimno, nierafinowany
Gęstość w temp. 20 st.C 0.900-0.920 g/ml
Skład kwasów tłuszczowych

Typowy skład: kwas α-linolenowy 53,3%, kwas oleinowy 19,7%, kwas linolowy 15,4%, kwas palmitynowy 5,9%, kwas stearynowy 4,7%  

Przechowywanie Przechowywać w suchym miejscu, z dala od źródeł ciepła i światła.

Oceny i komentarze

1 opinia
Oceń produkt 5 1 opinia
5.0
1 ocena
4.0
3.0
2.0
1.0
5.0 Monika, 2 cze 2019

Bardzo przyjemny. Nie jest komedogenny. Widoczny efekt zdrowej skóry. Używam go codziennie po hydrolacie.

Oceń produkt
Nie znalazłeś odpowiedzi na swoje pytanie? Chętnie pomożemy. Skontaktuj się z naszymi doradcami!

Pytania i odpowiedzi

1
Zadaj pytanie
Natalia, 21 cze 2021
Dzień dobry, czy olej lniany można podgrzewać a jeśli tak to do jakiej temperatury?
Odpowiedź ECOSPA:
Dzień dobry, olej lniany jest olejem zimnotłocznym, należy unikać jego podgrzewania (dotyczy to wszystkich olejów zimnotłoczonych),Czasami jednak jest to konieczne, aby go efektywnie wprowadzić do kremu. Ważne, aby podgrzewać go jak najkrócej, wówczas strata dobroczynnych właściwości oleju będzie minimalna i podgrzany olej zimnotłoczony nie straci wszystkich swoich cennych właściwości :)
Zadaj pytanie

Propozycje dla Ciebie

Skwalan z trzciny cukrowej ekologiczny
od 18,90 zł 17,01 zł 30 ml
Opcje: 30, 50, 100, 500 (ml)
Do koszyka
Koenzym Q10 w proszku
9,90 zł 1 g
Opcje: 1, 5, 25, 100 (g)
Do koszyka
Witamina C - Tetraizopalmitynian askorbylu w formie oleju
34,90 zł 5 ml
Opcje: 5, 10, 30, 100 (ml)
Do koszyka
Witamina E - Miks naturalnych tokoferoli T70
9,90 zł 10 ml
Opcje: 10, 30, 100, 500 (ml)
Do koszyka

Zamienniki produktu

Olej shea - frakcja płynna
9,80 zł 30 ml
Opcje: 30, 50, 100, 500 (ml)
Do koszyka
Olej z awokado ekologiczny
10,90 zł 30 ml
Opcje: 30, 50, 100, 500 (ml)
Do koszyka
Olej makadamia zimnotłoczony
12,90 zł 50 ml
Opcje: 50, 100, 500, 1000 (ml)
Do koszyka

Inni klienci kupili również

Słoik szklany 15 ml z czarną zakrętką
2,50 zł 1 szt.
Opcje: 1, 10, 110 (szt.)
Do koszyka
Olejek pomarańczowy
7,50 zł 10 ml
Opcje: 10, 30, 100 (ml)
Do koszyka
Olejek grejpfrutowy (różowy)
Produkt niedostępny
Powiadom
Masło kakaowe naturalne
Produkt niedostępny
Powiadom