Musujące kule kąpielowe - cytryna
| (0.25%) 1.15 g | Hydrolat oczarowy ekologiczny (z konserwantem) |
| (61.44%) 282.62 g | Wodorowęglan sodu |
| (30.06%) 138.28 g | Kwas cytrynowy |
| (2.75%) 12.65 g | Olej z dzikiej róży tłoczony na zimno |
| (0.3%) 1.38 g | Olej z rokitnika zimnotłoczony |
| (3%) 13.8 g | Olej ze słodkich migdałów |
| (0.25%) 1.15 g | Olej tamanu (Calophyllum) zimnotłoczony ekologiczny |
| (1.2%) 5.52 g | Olejek cytrynowy |
Zaczynamy
| Krok 1 |
Do przygotowania 1 kuli mandarynkowej potrzebna jest 1 foremka. Na 2 kule – 2 foremki, na 3 kule również wystarczą 2 foremki, a do wykonania 4 kul najlepiej użyć 3 foremek.
Załóż rękawiczki ochronne. Przygotuj dużą miskę, a następnie za pomocą wagi odważ w zlewce 600 ml odpowiednią ilość wodorowęglanu sodu, a następnie odważ kwas cytrynowy. Przesyp kolejno składniki do miski i dokładnie wymieszaj łyżką lub dłońmi, aż powstanie jednolita, sypka masa. |
| Krok 2 |
Na wadze w szklanej zlewce 50 ml odważ olej z dzikiej róży, olej z rokitnika, olej ze słodkich migdałów, olej tamanu oraz olejek cytrynowy. Dodaj do sypkich składników i zacznij ugniatać masę dłońmi. |
| Krok 3 |
Spryskuj masę hydrolatem oczarowym i cały czas ugniataj dłonią do momentu, aż masa zacznie się lepić i przypominać konsystencję mokrego piasku. |
| Krok 4 |
Gdy masa jest gotowa, nałóż ją w dwie części foremki i lekko ubij. Połącz dwie części formy, (złóż półkule razem), ściśnij i przytrzymaj przez kilka sekund. Następnie, delikatnie otwórz formę (bez skręcania) i pozostaw kulę w połowie foremki. W podobny sposób, z pozostałej masy uformuj resztę kul. Gotowe kule przykryj ręcznikiem papierowym i zostaw do wyschnięcia na kilka godzin lub najlepiej do następnego dnia. |
| Krok 5 |
Po całkowitym wyschnięciu przełóż kule cytrynowe do szklanego, szczelnie zamykanego pojemnika lub zapakuj je w celofan albo ozdobny woreczek. Dzięki temu zachowają swój cytrusowy zapach i świeżość na dłużej. |
| Krok 6 |
Jedna cytrynowa kula kąpielowa wystarcza na jedną pełną, relaksującą i aromatyczną kąpiel. |
Uwagi i przechowywanie
- Lista alergenów - olejek cytrynowy: Limonene, Citral, Linalool.
- Uważaj aby nie dodać za dużo hydrolatu lub płynów do masy lub gotowych kul. Za duże nawilżenie może spowodować reakcję sody i kwasu cytrynowego (kule zaczną się pienić i napęcznieją).
- Gotowe kule najlepiej przechowuj zapakowane w celofan lub w zamkniętym opakowaniu.
Składniki
8Kalkulator proporcji składników
* Objętość sypkich i płynnych składników podanych w ml odmierz za pomocą zlewki lub łyżki miarowej.
| ${item.name} | ${item.share}% |
${getCapacity(item.share, item.density)}
ml
|
${getWeight(item.share, item.density)}
g
${calcTip(item.tip, getWeight(item.share, item.density), item.id)} kropli
|