Kwas mlekowy 80%

Kwas mlekowy należy do tzw. alfa-hydroksykwasów (AHA). Jako humektant i składnik NMF poprawia nawilżenie skóry. Kwas mlekowy normalizuje procesy złuszczania naskórka. W zależności od zastosowanego stężenia działa przeciwbakteryjnie, dlatego może być przeznaczony do pielęgnacji skóry z trądzikiem, ale wspomaga również działanie konserwantów w kosmetyku. Kwas mlekowy w kosmetyce jest używany do naturalnego liftingu skóry, ponieważ ujędrnia, spłyca zmarszczki, rozjaśnia przebarwienia, zwęża ujścia gruczołów łojowych (tzw. porów).

Czytaj więcej
Dostępny w magazynie - wysyłka 1 - 2 dni
30 ml 5,00 zł
50 ml 6,70 zł
100 ml 11,70 zł
500 ml 49,90 zł
  • W koszyku wybierz 1 próbkę do zakupów powyżej 99 zł lub 3 próbki do zakupów powyżej 149 zł.
  • Dostępne próbki produktów zmieniają się okresowo.
Próbki do zakupów

Kwas mlekowy należy do tzw. alfa-hydroksykwasów (AHA). Jako humektant i składnik NMF poprawia nawilżenie skóry. Kwas mlekowy normalizuje procesy złuszczania naskórka. W zależności od zastosowanego stężenia działa przeciwbakteryjnie, dlatego może być przeznaczony do pielęgnacji skóry z trądzikiem, ale wspomaga również działanie konserwantów w kosmetyku. Kwas mlekowy w kosmetyce jest używany do naturalnego liftingu skóry, ponieważ ujędrnia, spłyca zmarszczki, rozjaśnia przebarwienia, zwęża ujścia gruczołów łojowych (tzw. porów).

Czytaj więcej
Zgodna ze specyfikacją Zgodna ze specyfikacją Jakość
1 - 50% 1 - 50% Zalecane stężenie
W wodzie i alkoholu W wodzie i alkoholu Rozpuszczalność
Nie stosować w ciąży Nie stosować w ciąży

Kwas mlekowy na trądzik i przebarwienia

Kwas mlekowy należy do grupy alfa-hydroksykwasów (AHA) i jest otrzymywany podczas naturalnego procesu fermentacji cukrów z udziałem bakterii mlekowych z rodzaju Lactobacillus. Kwas mlekowy jest jednym z metabolitów tkanki mięśniowej, powstających podczas wysiłku fizycznego. W kosmetologii wykorzystuje się aktywną biologicznie formę optyczną kwasu mlekowego-L. Kwas mlekowy jest rozpuszczalny w wodzie, nie rozpuszcza się w tłuszczach. Posiada większą cząsteczkę od kwasu glikolowego, dlatego działa delikatniej i bezpieczniej. Kwas mlekowy wspomaga działanie konserwantów i jest używany jako regulator pH w kosmetykach.

Kwas mlekowy jest naturalnym składnikiem skóry oraz włosów, należy do składników NMF (Naturalny Czynnik Nawilżający) - odpowiadających za odpowiednie nawilżenie skóry. Stosowany na skórę w niskim stężeniu - do 10% działa nawilżająco, dzięki czemu zapobiega nadmiernej utracie wody i chroni przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych. Kwas mlekowy pobudza produkcję ceramidów, odbudowując naturalną barierę ochronną skóry.

Kwas L-mlekowy używany w wyższych stężeniach (20-30%) wykazuje działanie złuszczające. Najczęściej stosowany w kosmetyce jako składnik peelingów chemicznych. Podczas eksfoliacji (złuszczania) kwas mlekowy w kontrolowany sposób zmniejsza grubość warstwy rogowej naskórka. Dzięki czemu rozjaśnia przebarwienia, wygładza drobne zmarszczki, blizny i rozstępy. Kwas mlekowy pobudza syntezę kolagenu i elastyny, poprawiając jędrność i elastyczność skóry. Hamuje syntezę melaniny w melanocytach oraz wyrównuje koloryt skóry. Kwas mlekowy wykorzystuje się w pielęgnacji anti-aging oraz w leczeniu hiperpigmentacji i ostudy. Zmniejsza rozszerzone pory, posiada własciwości antybakteryjne oraz ogranicza wydzielanie sebum. Kwas mlekowy jest polecany przy trądziku pospolitym, łojotoku oraz zaskórnikach otwartych i zamkniętych. Stosowany w pielęgnacji skóry dojrzałej, suchej, tłustej, mieszanej, problematycznej (trądzikowej, z przebarwieniami, bliznami i rozstępami), pozbawionej blasku i zdrowego kolorytu.

Kwas mlekowy w pielęgnacji ciała sprawdza się w preparatach na rogowacenie okołomieszkowe oraz zmiękczających szorstką skórę np. łokci, stóp. Powszechnie wykorzystywany w płynach do higieny intymnej. Kwas mlekowy stosuje się także w pielęgnacji włosów, ponieważ aktywizując cebulki włosowe, stymuluje wzrost włosów oraz nadaje im połysk. Dzieki właściwościom peelingującym pomaga w walce z łupieżem oraz łojotokiem. Polecany jako dodatek do szamponów, odżywek do włosów osłabionych, skłonnych do wypadania, przetłuszczających się oraz z łupieżem.

Dozowanie

  • do 10% - w kosmetykach nawilżających
  • do 30% - w kosmetykach złuszczających do użytku domowego 
  • do 50% - w kosmetykach złuszczających profesjonalnych, stosowanych przez wykwalifikowanych specjalistów

Jak uzyskać odpowiednie stężenie kwasu mlekowego 80%?

  • Otrzymywanie 5% kwasu mlekowego w gotowym produkcie - jeśli chcesz, aby Twój produkt/kosmetyk zawierał 5% kwasu, dodaj 6,3g kwasu mlekowego 80% na 100g produktu.
  • Otrzymywanie 10% kwasu mlekowego - jeśli chcesz, aby zawartość kwasu mlekowego w Twoim kosmetyku wynosiła 10% będzie to 12,5g kwasu mlekowego 80% na 100g kosmetyku.

Jak stosować kwas mlekowy?

Wzbogać gotowy kosmetyk lub dodaj kwas mlekowy do kosmetyków DIY - Dodaj kwas mlekowy do gotowego kremu, płynu do mycia, szamponu, czy odżywki do włosów w celu uregulowania pH produktu. Wypróbuj kwas mlekowy w peelingach chemicznych. Dodaj kwas mlekowy do płukanki nadajacej połysk włosom.

Kwas mlekowy - właściwości kosmetyczne

Kwas mlekowy nawilża i złuszcza skórę

Spektrum działania kwasu mlekowego zależy od zastosowanego stężenia - w niższych stężeniach działa nawilżająco, jako humektant i składnik NMF chroni skórę przed nadmierną utratą wody. W wyższych stężeniach, przy jednocześnie niższym pH 2,5-5 kwas mlekowy wykazuje działanie złuszczające. Popularnie stosowany w peelingach chemicznych do twarzy oraz ciała. Delikanie i w bezpieczny sposób złuszcza naskórek, przygotowując skórę do dalszej pielęgnacji i poprawiając absorbcję składników aktywnych. Polecany do pielęgnacji skóry suchej, tłustej, trądzikowej i z przebarwieniami. Sprawdza się w preparatach redukujących blizny i rozstępy.

Kwas mlekowy ujędrnia skórę i działa przeciwzmarszczkowo

Pobudza produkcję kolagenu i elastyny, zwiększając jędrność oraz elastyczność skóry. Podczas zabiegów złuszczających zmniejsza widoczność zmarszczek, wygładza skórę i wyrównuje jej koloryt, nadając naturalnego blasku. Popularny w pielęgnacji skóry dojrzałej i zniszczonej.

Kwas mlekowy rozjaśnia przebarwienia i działa przeciwtrądzikowo

Kwas mlekowy złuszczając naskórek zmniejsza grubość warstwy rogowej naskórka i rozjaśnia przebarwienia posłoneczne lub potrądzikowe. Wpływa na hamowanie biosyntezy melaniny w melanocytach, dlatego wykorzystuje się go w leczeniu zaburzeń barwnikowych pigmentacyjnych. Kwas mlekowy działa przeciwbakteryjnie, zwęża rozszerzone ujścia gruczołów łojowych, oczyszcza skórę z zaskórników oraz zmniejsza wydzielanie sebum. Stosowany w leczeniu trądziku pospolitego i różnego typu przebarwień. 

Kwas mlekowy pielęgnuje włosy

Polecany jako składnik szamponów oraz odżywek do włosów, aktywizuje cebulki włosowe przyspieszając tym samym wzrost włosów. Kwas mlekowy nawilża i delikatnie złuszcza martwe komórki naskórka, dzięki czemu sprawdza się w pielęgnacji włosów przetłuszczających się i z łupieżem.

Kwas mlekowy reguluje pH

Kwas mlekowy jest naturalnym konserwantem i regulatorem pH - pomocny w domowym laboratorium kosmetycznym. 

Zastosowanie

Włosy
Włosy
  • Dodaj kwas mlekowy do szamponu lub odżywki do włosów w celu regulacji pH oraz pobudzania cebulek włosowych.
  • Wypróbuj kwas mlekowy jako składnik peelingu do skóry głowy - doskonale zmiękcza i pomaga usuwać martwe komórki naskórka.
  • Użyj do tonizującej płukanki z fitokeratyną lub spiruliną.
Twarz
Twarz
  • Użyj kwas mlekowy do rozjaśniającego toniku do pielęgnacji skóry trądzikowej z przebarwieniami.
  • Dodaj kwas mlekowy (5%) do nawilżającego serum z sorbitolem.
  • Stosuj kwas mlekowy jako składnik peelingów chemicznych (do 30% - w kosmetykach do użytku domowego, do 50% - w kosmetykach profesjonalnych, stosowanych przez wykwalifikowanych specjalistów).
  • Wypróbuj jako składnik maseczki z glinką czerwoną do skóry mieszanej.
  • Wyreguluj pH swojego kosmetyku DIY.
Ciało
Ciało
  • Stosuj kwas mlekowy jako dodatek do kosmetyków do higieny intymnej.
  • Użyj kwas mlekowy w preparatach na rogowacenie okołomieszkowe.
  • Wypróbuj jako składnik nawilżającego balsamu do ciała.
  • Wykorzystaj jako składnik kremu do pielęgnacji suchej i szorstkiej skóry dłoni.
  • Dodaj do kremu zmiękczającego skórę stóp.
  • Stosuj jako składnik regulujący pH kosmetyku – obniża wartość pH.

Uwagi i przeciwwskazania

  • Niewskazany dla kobiet w ciąży i podczas karmienia piersią.
  • W wyniku stosowania kosmetyków z kwasami zmniejsza się grubość warstwy stratum corneum chroniącej skórę przed promieniami UV.
  • W trakcie stosowania kosmetyków z kwasami chroń twarz przed promieniami UV np. stosując kosmetyki z filtrami (SPF 30-50).
  • Przeciwwskazaniami do stosowania kwasów są: liczne znamiona, AZS, egzemy, łuszczyca, opryszczka, skłonność do powstawania bliznowców, okres rekonwalescencji po zabiegach chirurgicznych w obrębie twarzy, skóra podrażniona, alergie skórne, doustna terapia pochodnymi witaminy A, oparzenia słoneczne.
  • Przechowywać szczelnie zamknięty, w temperaturze pokojowej z dala od źródeł ciepła i światła, w miejscu niedostępnym dla dzieci.
  • Nie przekraczać zalecanego maksymalnego stężenia.

Specyfikacja

Skład INCI Lactic Acid
Kraj pochodzenia Chiny
Postać Bezbarwna lub lekko żółta ciecz o charakterystycznym zapachu
Rozpuszczalność Rozpuszczalny w wodzie, alkoholu
Jakość Czysty, do użytku zewnętrznego
Zalecane stężenie 1 - 50%
pH < 2
Gęstość 1 - 1,25 g/ml
Przechowywanie Przechowywać szczelnie zamknięty, w temperaturze pokojowej z dala od źródeł ciepła i światła, w miejscu niedostępnym dla dzieci.

Wypróbuj receptury z tym produktem

Serum z kwasem mlekowym 5% i kwasami AHA 10%
Serum nawilżające z kwasem mlekowym 5% i sorbitolem
Serum z kwasem mlekowym 5% i kwasami AHA 5%
Krem do stóp z mocznikiem 15%
Krem do stóp z kwasem mlekowym 10% i olejem sezamowym
Aromaterapeutyczny szampon z AN do włosów wypadających, słabych
Krem do rąk z mocznikiem 8%
Krem do rąk z mocznikiem 4%
Nawilżający balsam do ciała z mocznikiem 10%
Serum złuszczające z kwasem mlekowym 20% i sorbitolem
Płatki nawilżające z kwasem mlekowym 5%
Maseczka punktowa na wypryski z błotem Morza Martwego
Maseczka nawilżająca z glinki czerwonej do cery mieszanej
Płyn tonizujący z czystka ladanowego
Płyn tonizujący szałwiowy
Płyn tonizujący z kocanki włoskiej
Płyn tonizujący kadzidłowy
Złuszczający tonik z kwasem mlekowym 3% i mocznikiem 5%
Balsam samoopalający z 10% DHA i 10% erytrulozą
Balsam samoopalający z 2% DHA i 10% erytrulozą
Naturalny samoopalacz z erytulozą i olejem z rokitnika
Płyn tonizujący werbenowy
Płyn tonizujący cyprysowy
Płyn tonizujący różany
Różany płyn micelarny do cery dojrzałej i suchej
Peeling kwasem mlekowym 20%
Balsam do stóp z kwasami AHA (opcja silniejsza z kwasem mlekowym - 30% AHA)
Tonizująca płukanka do włosów tłustych z witaminą B3
Tonizująca płukanka z fitokeratyną do każdego rodzaju włosów
Tonizująca płukanka do włosów ze spiruliną
Tonik do cery z przebarwieniami trądzikowej z azeloglicyna 10% i witaminą B3 2%
Płyn tonizujący rozmarynowy
Odświeżający żel pod prysznic z pomarańczą i rokitnikiem
Nagietkowa kąpiel stóp
Peeling kwasem mlekowym 30%
Peeling kwasem mlekowym 40%

Oceny i komentarze

5 opinii
Oceń produkt 5 5 opinii
5.0
5 ocen
4.0
3.0
2.0
1.0
5.0 Anna, 3 sie 2020

Mieszam kwas mlekowy z wodą destylowaną w proporcjach ok. 1:10 (przyznaję, że "na oko"). Używam 1 raz w tygodniu (czasami tylko co 2 tygodnie), przez ok. 10 minut. Trochę szczypie, ale efekt jest natychmiastowy. Skóra jest wygładzona i rozjaśniona. Idealna eksfoliacja dla mojej nadwrażliwej skóry. Po złuszczaniu KONIECZNIE pamiętajcie o ochronie przed UV.

5.0 Aleksandra, 31 sty 2018

Wiele lat męczyłam się z trądzikiem chodząc do kosmetyczek i dermatologa, a mały krok w pielęgnacji jak regularne stosowanie własnoręcznie zrobionego toniku z dodatkiem 5 lub 7% kwasu mlekowego, gliceryny, pantenolu na świeżo umytą buzię i późniejsze zastosowanie jakiegoś prostego w składzie kremu zredukował problem do minimum. Zamawiam kolejną buteleczkę! Chyba się już nie rozstaniemy:)

5.0 Arleta, 1 sie 2016

Mój ulubiony kwas! Wolę go niż kwasy AHA, naprawdę złuszcza, tylko że ja, jako weteranka wszelkich kwasów nakładam go wprost z buteleczki bez rozcieńczania. Do 5 dni skóra się złuszcza a potem jest gładziutka i promienna. Pomaga pozbyć się tych nieszczęsnych dziurek w twarzy których niczym się nie da zwęzić -- trzeba to po prostu złuszczyć. Dla cer wrażliwych kwas polecam rozcieńczony, w małych stężeniach jedynie napina i nawilża. Buteleczkę 50 ml mam już od pół roku i jestem dopiero w połowie, strzał w 10!

5.0 Małgorzata, 3 gru 2014

Rewelacyjnie działa. Dodaję bądź do kremu, bądź do zmywania twarzy. Pomaga walczyć z odwodnieniem skóry.

5.0 Edyta, 9 kwi 2014

Buteleczka 30ml wystarcza na wiele zabiegów (twarz). W mojej opini jest to bardzo fajny kwas. Jest przede wszystkim delikatny w swoim działaniu, używając go rozsądnie (ja używam 1/3 tego kwasu na 2/3 wody raz na 3 dni na 8 min) uzyskuje się stopniowy widoczny efekt złuszczania naskórka i poprawy stanu skóry. Polecam!

Nie znalazłeś odpowiedzi na swoje pytanie? Chętnie pomożemy. Skontaktuj się z naszymi doradcami!

Pytania i odpowiedzi

6
Zadaj pytanie
Ewa, 21 mar 2021
Dzień dobry, w jakim stężeniu dodawać kwas mlekowy do płynu do higieny intymnej?
Odpowiedź ECOSPA:
Dzień dobry, ilość, jaką można go dodać kwasu mlekowego zależy indywidualnie od receptury kosmetyku. Dodając kwas mlekowy 80% do płynu do higieny intymnej warto zwrócić uwagę, że pH takiego kosmetyku nie powinno być niższe niż 3,5.
Ania, 21 sty 2021
Od dwóch miesięcy używam własnoręcznie wykonanego serum o takim składzie: na 30 ml 7,5 ml kwas mlekowy, 7,5 ml wieloowocowe kwasy aha, 7,5 ml kwas hialuronowy 1,5 % oraz 7,5 ml hydrolat z róży. Serum stosuje codzienne na noc,zmywam dopiero rano. Nie zauważyłam żadnego zluszczania i nadal pojawiają się liczne zaskorniki. Czy można zwiększyć stężenie kwasów?
Odpowiedź ECOSPA:
Dzień dobry, w wykonanym przez Panią serum stężenie kwasów wynosi około 30%. Do użytku domowego nie polecamy stosowania wyższych stężeń kwasów ze względu na ryzyko wystąpienia podrażnień. Ponadto, przy stężeniach tak wysokich nie polecamy stosowania takiego kosmetyku dłużej niż kilka minut i rekomendujemy zastosowanie po takiej kuracji neutralizatora do kwasów. Jeżeli nie zauważa Pani efektu przy wykorzystaniu wspomnianych kwasów, radzimy nie zwiększać stężenia tylko zastosować inny kwas, np. migdałowy.
Natalia, 23 lis 2020
Czy utrzymujący się zapach kwasu po zmyciu go neutralizatorem jest sytuacją niepokojącą?
Odpowiedź ECOSPA:
Dzień dobry, po zastosowaniu neutralizatora następnym krokiem jest zmycie całości preparatów przy pomocy wody. Jeżeli dokładnie zmyła Pani kosmetyki, możliwe jest delikatnie wyczuwalna ich woń nawet przez dobę, w zależności od stężenia, jakie Pani użyła.
Karolina, 13 lis 2020
W jakich proporcjach go rozcieńczać by zyskać bezpieczne stężenie? Czy można go rozcieńczyć hydrolatem?
Odpowiedź ECOSPA:
Dzień dobry, to zależy, w jakim celu chce Pani zastosować kwas mlekowy. W większości naszych receptur używa się go kilka kropel w celu regulacji pH, przy stężeniu 5% daje on efekt nawilżający, tu podsyłam recepturę z zastosowaniem też hydrolatu: https://ecospa.pl/receptura/platki-nawilzajace-z-kwasem-mlekowym-5 natomiast, jeżeli chce go Pani zastosować jako produkt złuszczający skórę to można skorzystać z poniższej receptury: https://ecospa.pl/receptura/zluszczajacy-tonik-z-kwasem-mlekowym-10-i-mocznikiem-5
Magda, 19 lip 2020
Czy można używać latem?
Odpowiedź ECOSPA:
Nie poleca się stosować kwasu mlekowego latem w wysokich stężeniach. Można go natomiast stosować jako środek obniżający pH produktu: w kremach, tonikach czy szamponach.
Estera, 15 paź 2018
Czy można rozcieńca go 1:1 lub jeden do 2 z hydrloatem ? czy raczej powinno się z wodą?
Odpowiedź ECOSPA:
Nie polecamy stosować tak wysoko stężonych roztworów kwasu mlekowego w warunkach domowych.

Propozycje dla Ciebie

Papierki pH DUAL 3.5-6.8, podziałka pH 0.5
7,20 zł 5 szt.
Opcje: 5, 10 (szt.)
Do koszyka
Witamina B3 - Niacynamid
7,90 zł 25 g
Opcje: 25, 50, 100 (g)
Do koszyka
Hydrolat szałwii lekarskiej ekologiczny (z konserwantem)
od 10,50 zł 9,45 zł 50 ml
Opcje: 50, 100, 500, 1000 (ml)
Do koszyka
Papierki pH 1 - 14
5,90 zł 5 szt.
Opcje: 5, 10 (szt.)
Do koszyka

Zamienniki produktu

Mleczan sodu 60%
3,00 zł 30 ml
Opcje: 30, 50, 100 (ml)
Do koszyka
Kwas jabłkowy
2,00 zł 10 g
Opcje: 10, 30, 200, 500 (g)
Do koszyka
Kwas migdałowy
4,40 zł 5 g
Opcje: 5, 10, 30, 100, 500 (g)
Do koszyka
Kwas cytrynowy
2,90 zł 50 g
Opcje: 50, 500, 1000, 5000 (g)
Do koszyka

Inni klienci kupili również

Olej lniany tłoczony na zimno
4,90 zł 30 ml
Opcje: 30, 50, 100, 500 (ml)
Do koszyka
Słoik szklany 15 ml z czarną zakrętką
2,50 zł 1 szt.
Opcje: 1, 10, 110 (szt.)
Do koszyka
Olejek pomarańczowy
7,50 zł 10 ml
Opcje: 10, 30, 100 (ml)
Do koszyka
Olejek grejpfrutowy (różowy)
Produkt niedostępny
Powiadom