Jak pielęgnować skórę jesienią?

Skóra jesienią wymaga szczególnej pielęgnacji. Ukryta pod coraz grubszą warstwą ubrań, narażona na szkodliwe działanie czynników zewnętrznych potrzebuje intensywnego nawilżenia i regeneracji. Jak pielęgnować skórę jesienią? Jakie składniki dodawać do kremów i balsamów DIY, by mimo jesiennej szarugi skóra wyglądała zdrowo i promiennie?

Jak pielęgnować skórę jesienią?

Pielęgnacja skóry jesienią - złuszczanie kwasami 

Jesień to najlepszy czas dla zabiegów złuszczających. Peeling chemiczny polega na kontrolowanym złuszczaniu odpowiednich warstw naskórka za pomocą kwasów kosmetycznych. Peelingi chemiczne:

  • niwelują drobne zmarszczki,
  • rozjaśniają przebarwienia,
  • usuwają drobne blizny np. potrądzikowe,
  • poprawiają koloryt skóry,
  • wygładzają skórę,
  • poprawiają napięcie, elastyczność i sprężystość skóry,
  • nawilżają,
  • pobudzają skórę do wytwarzania nowych komórek,
  • odblokowują pory,
  • regulują pracę gruczołów łojowych.

Peelingi chemiczne, które wykonujemy w domu to peelingi powierzchniowe i bardzo powierzchniowe. Peelingi średniogłębokie i głębokie zarezerwowane są dla kosmetologów i lekarzy medycyny estetycznej. Zabiegi z kwasami stosuj w seriach, w odstępach kilku dni, przez 6 tygodni. Zawsze zaczynaj od kosmetyków o niższej zawartości kwasów, a następnie włącz do zabiegów wyższe stężenia.

Najpopularniejszym kwasem wykorzystywanym do peelingów jest kwas migdałowy, zaliczany do grupy α-hydroksykwasów. Ze względu na stosunkowo duży rozmiar cząsteczki, kwas migdałowy wnika w głąb skóry powoli, dzięki czemu nie wywołuje podrażnień. Kwas migdałowy możesz stosować przy każdym typie cery (również wrażliwej) i o każdej porze roku.

Poza kwasem migdałowym, warto przetestować polihydroksykwasy (PHA) tzw. kwasy nowej generacji. Zaliczamy do nich glukonolakton i kwas laktobionowy. PHA działają łagodniej, niż AHA. Zapewniają skórze intensywne nawilżenie, działają przeciwzmarszczkowo i antyoksydacyjnie. Wartym uwagi, zwłaszcza u osób z cerą trądzikową, jest kwas szikimowy. Kwas szikimowy działa antybakteryjnie, przeciwgrzybiczo, reguluje pracę gruczołów łojowych, złuszcza zewnętrzne warstwy naskórka bez wywoływania podrażnień.

Pielęgnacja skóry jesienią - nawilżanie 

Suchość skóry towarzyszy różnym dermatozom skórnym. Może być następstwem nieprawidłowej pielęgnacji lub szkodliwego wpływu warunków środowiskowych. Problem suchości skóry często nasila się wraz z wiekiem. Może być również problemem sezonowym, wynikającym ze zmian pór roku i warunków atmosferycznych. 

Skóra przesuszona jest zaczerwieniona, szorstka w dotyku, łuszczy się, kłuje, szczypie, swędzi, nieestetycznie wygląda. Skóra sucha starzeje się szybciej i jest podatna na wnikanie podrażniających i alergizujących czynników ze środowiska zewnętrznego. Skóra prawidłowo spełnia swoje funkcje barierowe tylko wtedy, gdy jest odpowiednio nawilżona. 

Co powoduje suchość skóry? 

Za nawilżenie skóry odpowiada płaszcz hydrolipidowy znajdujący się na powierzchni warstwy rogowej naskórka. Drugim istotnym mechanizmem jest NMF – naturalny czynnik nawilżający. NMF to mieszanina związków higroskopijnych umożliwiająca wiązanie wody korneocytom (komórkom naskórka). W skład NMF wchodzą m.in. mocznik, mleczany, aminokwasy, cukry, amoniak, jony sodowe, potasowe, magnezowe i wapniowe. Dzięki tym dwóm mechanizmom stały poziom nawilżenia warstwy rogowej naskórka wynosi około 13%. Gdy ilość wody spada poniżej 10% pojawiają się pierwsze oznaki suchości skóry. Niedobór NMF i lipidów płaszcza hydrolipidowego naskórka przyjmuje się za główne powody suchości skóry.

Jak pozbyć się problemu suchości skóry?

  • unikaj gorących kąpieli, mydeł zasadowych i agresywnych detergentów,
  • unikaj składników o potencjale drażniącym np. kompozycji zapachowych,
  • dbaj o prawidłową dietę i odpowiednią ilość przyjmowanych płynów,
  • do kosmetyków DIY dodawaj składniki o działaniu:
    - nawilżającym – kwas hialuronowy, d-pantenol, mocznik, gliceryna
    - odbudowującym barierę lipidową naskórka – oleje i masła roślinne zawierające w składzie niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe i ceramidy,
    - łagodzącym nieprzyjemne objawy suchości skóry: np.: allantoina, ekstrakt z rumianku

Pielęgnacja skóry jesienią - regeneracja 

Warstwa rogowa naskórka, będąca barierą chroniącą organizm przed wnikaniem czynników ze środowiska zewnętrznego, przypomina swą budową ceglany mur. Rolę cegieł pełnią komórki – korneocyty, pomiędzy nimi znajduje się spoiwo złożone z lipidów. Cement międzykomórkowy tworzą ceramidy, wolne kwasy tłuszczowe, fosfolipidy, skwalen. Różnorodne czynniki m. in. detergenty i promieniowanie UV wywołują zaburzenia prawidłowego składu lipidów, czy też ich wymaganie. By przywrócić skórze właściwy poziom lipidów w naskórku, sięgnij po naturalne oleje i masła roślinne. Są one bogatym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Kwasy tłuszczowe regenerują uszkodzoną warstwę lipidową naskórka i przeciwdziałają utracie wody. 

Pielęgnacja skóry jesienią - najlepsze składniki kosmetyczne

Kwas kojowy 

Kwas kojowy wytwarzany jest przez grzyby z gatunku Aspergillus na drodze fermentacji cukrów. Kwas kojowy działa antyoksydacyjnie, przeciwdziała fotostarzeniu się skóry, redukuje zmarszczki powstałe wskutek działania promieniowania UV – jest składnikiem idealnym na jesień. Kwas kojowy hamuje aktywność tyrozynazy – głównego enzymu uczestniczącego w procesie wytwarzania melaniny. Dzięki temu rozjaśnia istniejące przebarwienia i przeciwdziała powstawaniu nowych.

Kwas kojowy jest rozpuszczalny w wodzie. Możesz dodawać go do kremów, maseczek, serum, toników DIY do skóry z przebarwieniami i oznakami fotostarzenia.

Kwas salicylowy 

Kwas salicylowy zaliczany jest do β-hydroksykwasów. Jest substancją rozpuszczalną w tłuszczach, dlatego dobrze przenika przez warstwę lipidową naskórka. Z tego samego powodu łatwo wnika w głąb mieszków włosowych i gruczołów łojowych,  przyczyniając się do łagodzenia trądziku. Wykazuje również działanie antybakteryjne. Kwas salicylowy polecany jest zwłaszcza do cery tłustej, mieszanej, trądzikowej, zanieczyszczonej.

Kwas salicylowy możesz dodawać do kremów do twarzy DIY, olejków do twarzy, olejowych serum w ilości do 2%. Kosmetyki DIY z kwasem salicylowym możesz stosować zarówno punktowo na zmiany trądzikowe jak i na całą twarz. Najlepiej stosuj je wieczorem, a rano nie zapomnij o kremie z filtrem UV. Kwas salicylowy jest bardzo słabo rozpuszczalny w wodzie, stąd jeśli chcesz wprowadzić go do toniku do twarzy, wybierz recepturę toniku dwufazowego. Jeżeli chcesz przygotować żel do mycia twarzy z kwasem salicylowym, rozpuść go wcześniej w małej ilości oleju, a następnie wymieszaj olej z detergentem. Pracę ułatwi Ci również zastosowanie propanediolu i bio-solubilizatora.

Bioferment z aceroli 

Bioferment z aceroli powstaje w procesie fermentacji owoców aceroli w obecności bakterii Lactobacillus. Acerola jest owocem znany z wysokiej zawartości witamin C, A, antocyjanów i karotenoidów. Bioferment z aceroli rozjaśnia przebarwienia, wyrównuje koloryt skóry, niweluje oznaki fotostarzenia się skóry, nawilża, wygładza. 

Bioferment z aceroli rozpuszcza się w wodzie, możesz stosować go w tonikach, płynach micelarnych, kremach, balsamach DIY.

Ekstrakt z liści winogron 

Jesień jest porą zbioru winogron, które oferują cały wachlarz właściwości kosmetycznych. Liście winogron są bogate m.in. w antocyjanidyny, rutynę, resweratrol, katechiny, flawonoidy. 

  • Dzięki wymienionej kolekcji związków chemicznych, ekstrakt z liści winogron działa jak przeciwutleniacz
  • Ekstrakt z liści winogron stymuluje mikrokrążenie, wzmacnia naczynia krwionośne, pozytywnie wpływa na stan cery naczyniowej.
  • Resweratrol i antocyjanidyny chronią lipidy wchodzące w skład cementu międzykomórkowego naskórka przed wpływem wolnych rodników. Dzięki temu poprawiają funkcje barierowe skóry
  • Składniki aktywne zawarte w ekstrakcie z liści winogron hamują aktywność kolagenazy i hialuronidazy – enzymów uczestniczących w procesie rozkładu kolagenu i kwasu hialuronowego – przeciwdziałają procesowi starzenia się skóry.

Ekstrakt wodno-glicerynowy z liści winogron możesz dodawać do kremów DIY, toników, serum, mgiełek do twarzy. Sprawdzi się zwłaszcza w pielęgnacji cery suchej i naczyniowej. Ekstrakt z liści winogron dodawaj również do szamponów i odżywek do włosów. Wolne rodniki przyczyniają się pośrednio do siwienia włosów, stąd warto postawić na antyoksydacyjną aktywność ekstraktu z liści winogron.

Skwalan 

Skwalan jest nasyconą formą skwalenu, bardziej stabilną i odporną na wpływ promieniowania słonecznego i tlenu. Skwalan jest bezbarwną, oleistą cieczą, rozpuszczalną w tłuszczach. Zaliczamy go do tzw. olejów lekkich. Po nałożeniu na skórę szybko się wchłania, nie pozostawia tłustej warstwy. Skwalan jest naturalnym składnikiem ludzkiego sebum, stąd składniki kosmetyków DIY – skwalan z oliwy z oliwek i skwalan z trzciny cukrowej są biokompatybilne ze skórą. 

Skwalan wykazuje szereg funkcji sprzyjających regeneracji skóry:

  • uzupełnia niedobory lipidów w spoiwie międzykomórkowym skóry,
  • zapobiega transepidermalnej ucieczce wody,
  • działa antyoksydacyjnie, chroni lipidy skóry przed wpływem wolnych rodników i utlenianiem,
  • nawilża, zmiękcza, wygładza skórę, redukuje drobne zmarszczki, łagodzi podrażnienia.

Skwalan sprawdzi się w pielęgnacji każdego typu cery. Jest hipoalergiczny i nie zatyka porów. Skwalan możesz dodawać do kremów, balsamów do ciała, kremów do rąk, olejków DIY, olejków do demakijażu, olejowych serum, płynów dwufazowych. Możesz również aplikować czysty 100%-owy skwalan miejscowo na wyjątkowo przesuszone obszary twarzy i ciała. Skwalan szybko się wchłania i łatwo rozprowadza na powierzchni skóry, dlatego doskonale sprawdzi się w pielęgnacji skóry wokół oczu.

Olej z nasion marchwi 

Olej z nasion marchwi działa nawilżająco, przeciwstarzeniowo, ujędrniająco, rewitalizująco, regenerująco, antyoksydacyjnie. Redukuje zmarszczki, wzmacnia barierę naskórkową, wyrównuje koloryt naskórka. Polecany jest do pielęgnacji skóry z oznakami fotostarzenia, przesuszonej, szarej i zmęczonej. Sprawdzi się również w pielęgnacji nisko- i średnioporowatych włosów. Możesz zastosować go jako dodatek do kremów do twarzy, maseczek DIY, olejków, płynów dwufazowych do demakijażu, maseczek i odżywek do włosów.

Masło shea 

Na temat pielęgnacyjnych właściwości masła shea słyszał już każdy. Poznaj atuty masła shea na własnej skórze, dodające je do kremów do twarzy, ciała i pod oczy, balsamów DIY, odżywek do włosów, pomadek do ust, świec do masażu, mydełek DIY. 

  • masło shea nawilża, wygładza, regeneruje, poprawia elastyczność skóry,
  • masło shea tworzy na skórze ochronną warstewkę zapobiegającą przesuszeniu, 
  • masło shea poprawia kondycję naskórka, niweluje problem łuszczenia się, pękania naskórka, 
  • masło shea pielęgnuje włosy, likwiduje ich porowatość dzięki czemu są bardziej nawilżone, gładsze, błyszczące,
  • masło shea sprawdza się w pielęgnacji skóry z cellulitem, rozstępami, trądzikiem, wypryskami, alergiami, podrażnieniami posłonecznymi.

Niacynamid

Niacynamid (witaminę B3) możesz zastosować w kremach, żelach i serum rozjaśniających przebarwienia i regulujących wydzielanie sebum, regenerujących i przeciwzmarszczkowych. Niacynamid jest rozpuszczalny w wodzie i nie sprawia problemów technicznych.

Niacynamid poprawia elastyczność i gładkość skóry. Wspomaga syntezę ceramidów, dzięki czemu zapobiega transepidermalnej ucieczce wody z naskórka i zmniejsza widoczność zmarszczek. Niacynamid wpływa pozytywnie na syntezę inwolukryny i filagryny. Białka te mają znaczący wpływ na powstawanie zwartej i odpornej na wpływ czynników zewnętrznych warstwy rogowej naskórka. Skóra poddana działaniu niacynamidu jest bardziej odporna m.in. na wpływ detergentów zawartych w środkach czystości.

Azeloglicyna

Azeloglicyna jest połączeniem kwasu azelainowego i aminokwasu glicyny. Zachowuje właściwości kwasu azelainowego, ale działa łagodniej, niż kwas. Dodatkowo, dzięki cząsteczce glicyny wykazuje działanie nawilżające. Rozjaśnia przebarwienia, reguluje pracę gruczołów łojowych, działa przeciwbakteryjnie, antyoksydacyjnie, przeciwzapalnie.

Azeloglicyna ma postać łatwo rozpuszczalnego w wodzie roztworu. Bez problemu dodasz ją do kremów DIY, serum, toników. Możesz stosować azeloglicynę przy cerze naczyniowej i wrażliwej, składnik nie wywołuje podrażnień. Zalecane dozowanie to 3-10%.

Olej konopny

Olej konopny to prawdziwe must have kosmetyków DIY. Składniki pochodzenia konopnego od dłuższego już czasu cieszą się dużym zainteresowanie w kosmetologii. Olej konopny charakteryzuje się wysoką zawartością niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) głównie kwasu linolowego i α-linolenowego (w proporcjach 3:1), witamin, minerałów, fitosteroli i fosfolipidów. Wysoka zawartość kwasów omega-3 i omega-6 sprzyja poprawie stanu cery trądzikowej, ograniczeniu ilości sebum. Olej konopny ma niski potencjał komedogenny i dobrze się wchłania. Zawartość kwasu γ-linolenowego sprawia, że olej konopny przynosi ulgę skórze atopowej i suchej. Olej konopny działa nawilżająco, ochronnie, przeciwzmarszczkowo, łagodzi podrażnienia i alergie skóry, ujędrnia, wygładza.

Olej z ogórecznika

Ojczyzną ogórecznika lekarskiego są kraje śródziemnomorskie, w Polsce jest uprawiany przemysłowo. Jest bogatym źródłem kwasu γ-linolenowego (GLA). GLA łatwo wnika w głąb skóry, gdzie zostaje przekształcony w prostaglandyny, związki o działaniu ochronnym, regulującym, przeciwalergicznym, przeciwstarzeniowym. Niedobór GLA przyczynia się do suchości skóry, łuszczenia się naskórka, utraty elastyczności. Olej z ogórecznika poprawia barierę lipidową naskórka, nawilża, łagodzi podrażnienia, uelastycznia skórę i poprawia jej koloryt. 

Olej z ogórecznika polecany jest do pielęgnacji cery suchej, atopowej, wrażliwej, łuszczącej się. Możesz stosować go również przy cerze tłustej, jest lekki, nie pozostawia tłustej warstwy. Balsam do ciała DIY z dodatkiem oleju konopnego, oleju z ogórecznika i skwalanu to doskonała propozycja dla suchej skóry na jesień.

Mocznik

Mocznik jest naturalną substancją wytwarzaną w organizmie. Jest składnikiem naturalnego czynnika nawilżającego skóry. Mocznik działa nawilżająco, zwiększa zawartość wody w warstwie rogowej naskórka, wspomaga przenikanie składników aktywnych kosmetyków w głąb skóry.

Mocznik jest białym, krystalicznym, bezwonnym, rozpuszczalnym w wodzie proszkiem. Stosuj go do kremów do rąk i balsamów do ciała. W zależności od zastosowanej ilości będzie wykazywał różne działanie:

  • poniżej 10% działa nawilżająco i zmiękczająco,
  • powyżej 10% wykazuje działanie złuszczające, eliminuje martwe komórki naskórka,
  • mocznik w ilości powyżej 30% będzie wykazywał intensywne działanie keratolityczne – w takich ilościach możesz dodawać go np. do kremów do wyjątkowo przesuszonej, zrogowaciałej skóry stóp.

Jeśli chcesz poznać więcej składników idealnych do jesiennej pielęgnacji skóry, koniecznie zajrzyj tutaj.

Przygotowaliśmy specjalną recepturę!

Olejowe serum z kwasem alfa-liponowym 1% i witaminami C 5% i E 3%
Olejowe serum z kwasem alfa-liponowym 1% i witaminami C 5% i E 3%

Przepis na olejowe serum z kwasem alfa-liponowym i witaminami C i E. Olej jojoba jest kompatybilny ze skórą, nawilża ją i natłuszcza. Frakcja niezmydlalna oleju sojowego polecana jest do skóry przesuszonej, podrażnionej, nawilża, wygładza i regeneruje, jest dobrym antyutleniaczem. Kwas alfa-liponowy rozjaśnia i ujędrnia. Tetraizopalmitynian askorbylu działa wybielająco i przeciwstarzeniowo. Serum jest przeznaczone dla skóry dojrzałej z widocznymi oznakami starzenia, przebarwieniami i naczynkami.

Wskazania: Naczynka, Przebarwienia, Suchość, Utrata jędrności, Zmarszczki
Poziom trudności:
średni
Jak pielęgnować skórę jesienią? nie posiada żadnych opinii.
Dodaj opinię!
Nikt jeszcze nie dodał pytania dla Jak pielęgnować skórę jesienią?.
Zadaj pytanie!
Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do newslettera! Dołącz do nas i poznaj świat kosmetyków DIY. Powiadomimy Cię o nowościach, promocjach, poradach pielęgnacyjnych i recepturach wybranych specjalnie dla Ciebie.