Mocznik kosmetyczny

Mocznik posiada silne właściwości higroskopijne, zmiękczające i wygładzające. Stosowany w wyższych stężeniach działa również złuszczająco, przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie.
Czytaj więcej
Dostępny w magazynie - wysyłka 1 - 2 dni
30 g 3,70 zł
80 g 7,90 zł
200 g 14,80 zł
500 g 24,90 zł
  • Koszt wysyłki krajowej to 9,90 zł Poczta Polska, 11,90 zł Paczkomaty InPost, 13,90 zł Kurier DPD.
  • Wysyłka za pobraniem dodatkowo płatna 5 zł.
  • Zamówienia powyżej 199 zł wysyłamy gratis za pośrednictwem Poczty Polskiej lub Paczkomatów InPost.
Darmowa dostawa od 199 zł
  • W koszyku wybierz 1 próbkę do zakupów powyżej 99 zł lub 3 próbki do zakupów powyżej 149 zł.
  • Dostępne próbki produktów zmieniają się okresowo.
Próbki do zakupów
Mocznik posiada silne właściwości higroskopijne, zmiękczające i wygładzające. Stosowany w wyższych stężeniach działa również złuszczająco, przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie.
Czytaj więcej
Zgodna ze specyfikacją Zgodna ze specyfikacją Jakość
1 - 15% 1 - 15% Zalecane stężenie
W wodzie W wodzie Rozpuszczalność
Nie rozpuszcza sie w tłuszczach Nie rozpuszcza sie w tłuszczach

Mocznik 100% aktywny

Mocznik to biały bezwonny proszek, który posiada właściwości higroskopijne, przez co wykazuje znaczący wpływ na intensywne nawilżenie naskórka (to jeden z najważniejszych składników NMF, czynnika nawilżającego skórę). Sprawia, że skóra staje się wyjątkowo nawilżona, zregenerowana, gładka i jędrna. Sprawdzonym rozwiązaniem jest łączenie mocznika kosmetycznego z kwasem mlekowym (stabilizator) , salicylowym, lanoliną i gliceryną. Mocznik bardzo szybko i łatwo rozpuszcza się w wodzie i alkoholu, nie rozpuszcza się w tłuszczach.

Dozowanie

1 - 15% produktu gotowego

Jak stosować mocznik?

Wzbogać gotowy kosmetyk lub dodaj do kosmetyków DIY - Rozpuść mocznik w wodzie i dodaj go do kremów lub balasmów do ciała. Połącz go z baza kremową i stosuj jako produkt do pielęgnacji szorstkiej i suchej skóry stóp i pięt. Dodaj do kąpieli jako składnik nawilżający. Dodaj mocznik do wody i wypróbuj jako złuszczająco - nawilzajacą kąpiel do stóp

Mocznik - właściwości kosmetyczne

  • W zależności od stężenia mocznik działa keratoplastycznie, nawilżająco i ujędrniająco (stężenie 1-10%) lub keratolitycznie (złuszczająco), przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie (przy stężeniu powyżej 10%).
  • Mocznik rozmiękcza i uelastycznia skórę. Jest substancją bardzo uniwersalną. Znajdzie zastosowanie w pielęgnacji każdego rodzaju skóry.
  • Podczas sporządzania kremów na bazie mocznika najlepiej jest go rozpuszczać w podwójnej ilości wody, czyli np. 10g mocznika rozpuścić w 20g wody i tak przygotowany roztwór "wkręcać" w podłoże.
  • UWAGA: Nie należy ogrzewać roztworu mocznika.

Zastosowanie

Włosy
Włosy
  • Mocznik znajduje zastosowanie w kosmetykach przeciwłupieżowych.
Twarz
Twarz
  • Mocznik jest popularnym składnikiem produktów do cery trądzikowej (ze względu na właściwości keratolityczne).
  • W kremach nawilżających pomaga utrzymać wodę w skórze.
Ciało
Ciało
  • Znajduje zastosowanie jako składnik toników, serum nawilżającego skórę, żeli pod prysznic, nawilżających kremów, balsamów i maści dla popękanej skóry.
  • Może być stosowany w kosmetykach do problematycznej (zmiany łuszczycowe, AZS) i bardzo suchej skóry.
  • Stosuje się go w kremach do stóp i do rąk (zazwyczaj w stężeniu powyżej 10%).

Uwagi i przeciwwskazania

  • Przechowywać szczelnie zamknięty, w temperaturze pokojowej z dala od źródeł ciepła i światła, w miejscu niedostępnym dla dzieci.
  • Nie przekraczać zalecanego maksymalnego stężenia.

Oceny i komentarze

8 opinii
Oceń produkt 5 8 opinii
5.0
8 ocen
4.0
3.0
2.0
1.0
5.0 Joanna, 28 gru 2020

Od chodzenia 3 razy w tygodniu po 12 km (sportowo) zrobiły mi się na stopach zadziory, na które nic nie działało nawet wizyty u kosmetyczki. Zrobiłam bogaty krem odżywczy do twarzy, z którym coś mi nie wyszło bo się jakby trochę zważył.... Dodałam trochę mocznika i kwasu mlekowego i to najlepsze co mnie w życiu spotkało ?krem bajka, stopy jak u księżniczki

5.0 Zofia, 18 maj 2020

Kremy z mocznikiem do rąk i stóp robię dla całej rodziny. Napiszę krótko ; meganawilżacz

5.0 Sylwia, 9 sie 2018

działa świetnie na popękane i wysuszone pięty.

5.0 Edyta G., 28 sty 2017

Po testach ( jako skł. kremu do rąk) muszę stwierdzić, że już niewielki dodatek mocznika robi wielką różnicę. Po dodaniu do bazy kremowej, która ma delikatną i lekką konsystencję wychodzi nam nie tylko nawilżający, ale również super regenerujący krem do rąk. Dłonie są pokryte ochronną warstewką, ale nie są klejące - tylko mile otulone :) chętnie spróbuje mocznik w wyższych stężeniach - jako krem do stóp. Polecam!

5.0 Beata, 28 sty 2017

Prawie od miesiąca testuję prościutki krem do rąk z mocznikiem i muszę powiedzieć, że jest świetny. Po pierwsze i dla mnie najważniejsze - szybciutko się wchłania i nie pozostawia na dłoniach tłustego filmu a skóra jest mięciutka i gładka. W podstawowej recepturze jest w zasadzie bezwonny, ja natomiast dodałam kilka kropli olejku lawendowego i mam teraz cudowny lawendowy krem do rąk!

5.0 Paulina , 28 sty 2017

Krem stworzony ze składników otrzymanych od ecospa świetnie nawilża, zmiękcza, pozostawia ochronny film na skórze dłoni. Polecam

5.0 Beata, 28 sty 2017

Przetestowałam prosty krem do rąk z mocznikiem - rewelacja! Przede wszystkim szybko się wchłania a ręce są gładkie nawet po umyciu. Dodałam do niego olejku lawendowego i dodatkowo mogłam cieszyć się zapachem :) polecam serdecznie!

5.0 Angelika, 15 lis 2016

Wykonałam prosty krem do rąk z użyciem mocznika kosmetycznego - testuje od kilku dni i jest świetny! Nawilża i ma super konsystencję. Chcę poeksperymentować z mocznikiem też w kontekście złuszczania, np. w połączeniu z kwasem mlekowym i hialuronowym, więc zamówię go ponownie.

Nie znalazłeś odpowiedzi na swoje pytanie? Chętnie pomożemy. Skontaktuj się z naszymi doradcami!

Pytania i odpowiedzi

5
Zadaj pytanie
Emilia , 29 kwi 2021
Jak rozpuścić mocznik przed dodaniem do kremu?
Odpowiedź ECOSPA:
Dzień dobry, mocznik najlepiej dodawać do przestudzonej masy kremu rozpuszczony uprzednio w małej ilości wody. Można mocznik w wodzie rozpuścić w proporcjach 1:1, jednak ze względu na to, iż podczas rozpuszczania mocznika w wodzie zlewka robi się zimna proces otrzymywania stężonego roztworu mocznika może trwać kilkadziesiąt minut.
Alicja , 11 kwi 2021
Witam. Czy mocznik można dodawać do hydrolatów by dodatkowo nawilżały? Jeśli tak to w jakiej ilości?
Odpowiedź ECOSPA:
Dzień dobry, mocznik jest najbardziej stabilny przy pH ok. 6. Kosmetyk po sporządzeniu nie powinien mieć niższego pH niż 4, wobec czego należy upewnić się, czy dany hydrolat nie ma miał zbyt niskiego pH.
Kasia, 9 gru 2020
Czy można używać go z glinkami?
Odpowiedź ECOSPA:
Dzień dobry, mocznik będzie bardzo dobrym składnikiem nawilżającym w maskach glinkowych, mogę polecić recepturę w połączeniu z glinką białą: https://ecospa.pl/receptura/maseczka-z-glinki-bialej-do-cery-przesuszonej
Dorota, 13 wrz 2020
Dzień dobry, proszę o informację jaką gęstość nasypową ma Państwa mocznik?
Odpowiedź ECOSPA:
Dzień dobry, gęstość nasypowa mocznika wynosi 0,73 g/cm3.
Anna, 20 sie 2018
Witam , mam pytanie jakiego pochodzenia jest mocznik - syntetyczny, roślinny?
Odpowiedź ECOSPA:
Mocznik z naszej oferty jest syntetyzowany w laboratorium.

Propozycje dla Ciebie

Kwas salicylowy
4,80 zł 25 g
Opcje: 25, 50, 100, 500 (g)
Do koszyka
Eco Konserwant - proszek (Gluconolactone, Sodium Benzoate)
5,90 zł 10 g
Opcje: 10, 50, 150, 500 (g)
Do koszyka
Kwas mlekowy 80%
4,50 zł 30 ml
Opcje: 30, 50, 100, 500 (ml)
Do koszyka
Hydrolat lawendowy ekologiczny
8,00 zł 50 ml
Opcje: 50, 100, 500, 1000 (ml)
Do koszyka

Zamienniki produktu

Mleczan sodu 60%
3,00 zł 30 ml
Opcje: 30, 50, 100 (ml)
Do koszyka
Kwas hialuronowy ultramałocząsteczkowy miniHA
15,90 zł 1 g
Opcje: 1, 5, 25 (g)
Do koszyka
Sorbitol
3,50 zł 30 ml
Opcje: 30, 50, 100, 500 (ml)
Do koszyka
Gliceryna kosmetyczna roślinna 99.5% Ph. Eur.
4,90 zł 50 ml
Opcje: 50, 100, 1000 (ml)
Do koszyka
Hydromanil
8,90 zł 30 ml
Opcje: 30, 50, 100, 500 (ml)
Do koszyka

Inni klienci kupili również

Olej lniany tłoczony na zimno
4,90 zł 30 ml
Opcje: 30, 50, 100, 500 (ml)
Do koszyka
Słoik szklany 15 ml z czarną zakrętką
Produkt niedostępny
Powiadom
Olejek pomarańczowy
7,50 zł 10 ml
Opcje: 10, 30, 100 (ml)
Do koszyka
Olejek grejpfrutowy (różowy)
9,90 zł 10 ml
Opcje: 10, 30, 100 (ml)
Do koszyka