Krem do rąk z mocznikiem 8%
(67.2%) 33.6 g | Woda destylowana |
(8%) 4 g | Mocznik kosmetyczny |
(6%) 3 g | Biobaza emulgująca - Baza do emulsji o/w |
(17%) 8.5 g | Olej z nasion marchwi tłoczony na zimno |
(0.8%) 0.4 g | Konserwant DHA BA - akceptowany przez ECOCERT |
(1%) 0.5 g | Witamina E - Miks naturalnych tokoferoli T70 |
Zaczynamy
Krok 1 |
W pierwszej zlewce 50 ml odważ mocznik i dodaj do niego 6 g wody destylowanej. Mieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia. Proces ten może trwać od kilku do kilkunastu minut. W drugiej zlewce 50 ml odważ pozostałą część wody (27.60 g). |
Krok 2 |
Do zlewki 100 ml odważ biobazę oraz olej z marchwi. Przygotuj kąpiel wodną na palniku. Woda w kąpieli musi być gorąca, prawie wrząca. Do kąpieli wodnej wstaw zlewkę z wodą destylowaną i zlewkę z fazą olejową. Podgrzewaj obie do podobnej temperatury ok. 75 st. C. Temperaturę kontroluj termometrem. |
Krok 3 |
Gdy temperatura osiągnie ok. 75 st. C, część wodną zacznij powoli wlewać do części olejowej jednocześnie mieszając. Wyjmij zlewkę z połączonymi składnikami z kąpieli. Mieszaj przez kilka, kilkanaście minut, aż emulsja zagęści się i ostygnie poniżej 35 st. C. |
Krok 4 |
Powoli dodaj do kremu rozpuszczony mocznik cały czas mieszając. Dodaj konserwant oraz witaminę E. Ponownie dokładnie wymieszaj. |
Krok 5 |
Krem przełóż do opakowania, opisz i naklej etykietę. |
Uwagi i przechowywanie
- Krem przechowuj w temperaturze pokojowej z dala od źródeł ciepła i światła. Napisz datę ważności na opakowaniu i zużyj przed końcem terminu przydatności.
- Czystość mikrobiologiczna: grzyby i pleśnie < 100 CFU/ml; bakterie < 100 CFU/ml.
- Zalecany zakres pH 5.00 - 5.50; w próbie - 5.45
Składniki
6Kalkulator proporcji składników
${item.name} | ${item.share}% |
${getCapacity(item.share, item.density)}
ml
|
${getWeight(item.share, item.density)}
g
${calcTip(item.tip, getWeight(item.share, item.density), item.id)} kropli
|