Kwas salicylowy

Kwas salicylowy należy do beta-hydroksykwasów (BHA). Wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne. Kwas salicylowy posiada właściwości złuszczające, przeciwzaskórnikowe oraz reguluje wydzielanie sebum. Redukuje blizny potrądzikowe i rozjaśnia przebarwienia. Polecany do pielęgnacji skóry problematycznej, tłustej i mieszanej jako składnik toniku, peelingu, serum, maseczki lub szamponu DIY.

Czytaj więcej
Dostępny w magazynie - wysyłka 1 - 2 dni
25 g 4,80 zł
50 g 8,60 zł
100 g 12,90 zł
500 g 48,00 zł
  • W koszyku wybierz 1 próbkę do zakupów powyżej 99 zł lub 3 próbki do zakupów powyżej 149 zł.
  • Dostępne próbki produktów zmieniają się okresowo.
Próbki do zakupów

Kwas salicylowy należy do beta-hydroksykwasów (BHA). Wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne. Kwas salicylowy posiada właściwości złuszczające, przeciwzaskórnikowe oraz reguluje wydzielanie sebum. Redukuje blizny potrądzikowe i rozjaśnia przebarwienia. Polecany do pielęgnacji skóry problematycznej, tłustej i mieszanej jako składnik toniku, peelingu, serum, maseczki lub szamponu DIY.

Czytaj więcej
Zgodna ze specyfikacją Zgodna ze specyfikacją Jakość
do 2% do 2% Zalecane stężenie
W tłuszczach W tłuszczach Rozpuszczalność
Nie stosować w ciąży Nie stosować w ciąży

Kwas salicylowy na zaskórniki i trądzik

Kwas salicylowy (kwas 2-hydroksybenzoesowy) jest zaliczany do grupy beta-hydroksykwasów. Występuje w postaci białego proszku, który rozpuszcza się w tłuszczach, propanediolu i alkoholu. Kwas salicylowy z powodzeniem znajduje zastosowanie w kosmetykach do pielęgnacji skóry oraz włosów. 

Kwas salicylowy posiada cząsteczkę lipofilową, dzięki czemu przenika przez warstwę rogową penetrując do gruczołów łojowych. Złuszcza martwe komórki naskórka, oczyszcza pory (ujścia gruczołów łojowych) i działa antyseptycznie, zapobiegając powstawaniu zaskórników i innych zmian trądzikowych. Reguluje wydzielanie sebum, łagodzi stan zapalny i przyspiesza gojenie się skóry. Kwas salicylowy działa keratolitycznie, wyrównuje koloryt skóry, rozjaśnia przebarwienia i powierzchowne blizny potrądzikowe. Szczególnie polecany do pielęgnacji skóry trądzikowej (trądzik pospolity, zaskórnikowy, krostkowy, grudkowy, trądzik różowaty), tłustej oraz z rozszerzonymi porami. 

Kwas salicylowy jest popularnym peelingiem chemicznym. Przygotowuje skórę do dalszych etapów pielęgnacyjnych. Dzięki właściwościom złuszczającym kwas salicylowy pozwala na zwiększoną penetrację innych substancji oraz pobudza odnowę komórkową skóry. Kwas salicylowy stosowany w pielęgnacji ciała zapobiega wrastaniu włosków po depilacji oraz zmniejsza rogowacenie się skóry (do usuwania odcisków). Pomaga w leczeniu łupieżu oraz zmniejsza przetłuszczanie się włosów. Kwas salicylowy zastosowany w niskich stężeniach pełni rolę konserwantu produktów kosmetycznych.

Kwas salicylowy stosuje się najczęściej jako składnik kosmetyków złuszczających i przeciwbakteryjnych takich jak toniki, peelingi, serum, maseczki do twarzy, szampony przeciwłupieżowe i regulujące wydzielanie sebum, kosmetyki na zrogowacenia i zgrubienia skóry (stóp, pięt, łokci, kolan).

Dozowanie

do 0,5% - konserwant w produktach kosmetycznych

do 2% - w kosmetykach o działaniu złuszczającym

Jak stosować kwas salicylowy?

Wzbogać gotowy kosmetyk lub dodaj do kosmetyków DIY - Rozpuść kwas salicylowy w propanediolu (podgrzanie w łaźni wodnej przyspieszy proces rozpuszczania kwasu), następnie dodaj wodę destylowaną tworząc peeling chemiczny o stężeniu 1-2%. Wypróbuj recepturę na serum olejowe z kwasem salicylowym 1%. Użyj kwas salicylowy jako składnik maseczki z glinki zielonej Montmorillonite do cery tłustej. Stosuj kwas BHA jako składnik do szamponu przeciwłupieżowego i do włosów przetłuszczających się oraz do kosmetyków do stóp.

Kwas salicylowy - właściwości kosmetyczne

Kwas salicylowy popularny peeling chemiczny

Od lat stosowany jako składnik kosmetyczny o działaniu złuszczającym. Kwas salicylowy dobrze rozuszcza się w tłuszczach, dzięki czemu przenika przez warstwę rogową odblokowując ujścia gruczołów łojowych i złuszcza martwe komórki naskórka. Kwas salicylowy poprawia koloryt skóry, rozjaśnia przebarwienia i wygładza blizny potrądzikowe. Polecany w preparatach do pielęgnacji stóp na odciski oraz nadmierne rogowacenie skóry.

Kwas salicylowy skuteczny na zaskórniki i trądzik

Posiada wysoką skuteczność w walce z zaskórnikami - odblokowuje pory i zmniejsza wydzielanie sebum. Kwas salicylowy wykazuje najlepsze działanie antybakteryjne wśród innych kwasów, zapobiega tworzeniu się nowych wykwitów skórnych. Łagodzi stan zapalny oraz oczyszcza skórę. Kwas BHA pomaga w walce z przyczynami trądziku (młodzieńczego, zaskórnikowego, grudkowego), a także przyspiesza proces gojenia się już istniejących zmian trądzikowych.

Kwas salicylowy w pielęgnacji skóry głowy

Dzięki właściwościom keratolitycznym, przeciwbakteryjnym i przeciwgrzybiczym sprawdza się jako składnik szamponów przeciwłupieżowych oraz do włosów przetłuszczających się. Kwas salicylowy oczyszcza skórę z zanieczyszczeń, nagromadzonych martwych komórek naskórka i łoju, pomagając w walce z łupieżem i łojotokiem.

Kwas salicylowy

Zastosowanie

Włosy
Włosy
  • Użyj kwas salicylowy jako składnik szamponu przeciwłupieżowego.
  • Stosuj kwas salicylowy jako dodatek do szamponu do włosów przetłuszczających się.
  • Dodaj kwas salicylowy do peelingu przeciwłupieżowego do skóry głowy. 
Twarz
Twarz
Ciało
Ciało
  • Użyj kwas salicylowy w kosmetyku zapobiegającym wrastaniu włosków po depilacji.
  • Stosuj kwas salicylowy w peelingu rozjaśniającym przebarwienia. 
  • Dodaj kwas salicylowy do kosmetyków do pielęgnacji stóp.

Uwagi i przeciwwskazania

  • Nie przekraczaj zalecanego maksymalnego stężenia. Stosowanie wyższego stężenia może powodować intensywne pieczenie, podrażnienie, stan zapalny, obrzęk, a nawet poparzenie skóry. 
  • Przeciwwskazania do stosowania kwasów: alergia na salicylany, ciąża i okres karmienia piersią, liczne znamiona, ostre infekcje, aktywna opryszczka wargowa, skóra podrażniona i uszkodzona (nadżerki, otarcia), alergie skórne, AZS, egzema, łuszczyca, skłonność do powstawania bliznowców, okres rekonwalescencji po zabiegach chirurgicznych w obrębie skóry, na którą ma być zastosowany kosmetyk z kwasem BHA, intensywna ekspozycja skóry na słońce, choroby autoimmunologiczne (kolagenozy, pęcherzyce) i choroby tkanki łącznej, stan po krioterapii (do 6 miesięcy), stan po leczeniu doustnymi retinoidami (do 6 miesięcy), niewyrównana cukrzyca, choroby nowotworowe.
  • W wyniku stosowania kosmetyków z kwasami zmniejsza się grubość warstwy naskórka chroniącego skórę przed promieniami UV. Dlatego w trakcie stosowania kosmetyków z kwasami i około 4 tygodnie po zakończeniu ich stosowania należy chronić skórę przed promieniami słonecznymi i używać kosmetyków z filtrami UVA/UVB SPF 30-50.
  • Przechowywać szczelnie zamknięty, w temperaturze pokojowej z dala od źródeł ciepła i światła, w miejscu niedostępnym dla dzieci.

Specyfikacja

Skład INCI Salicylic Acid
Kraj pochodzenia Niemcy
Jakość Czysty, zawartość kwasu salicylowego powyżej 99,5%
Postać Biały lub prawie biały krystaliczny proszek
Rozpuszczalność Rozpuszczalny w tłuszczach, propanodiolu, etanolu
Zalecane stężenie do 2%
Przechowywanie Przechowywać szczelnie zamknięty, w temperaturze pokojowej z dala od źródeł ciepła i światła, w miejscu niedostępnym dla dzieci.

Oceny i komentarze

3 opinie
Oceń produkt 4.33 3 opinie
5.0
2 oceny
4.0
3.0
1 ocena
2.0
1.0
5.0 Alicja, 18 lis 2020

Jeżeli ktoś kupuje propanodiol do rozpuszczenia kwasu salicylowego i chce go wykorzystać jako jedyny rozpuszczalnik to warto zwrócić uwagę, że kwas salicylowy rozpuszcza się w stosunku 1 część kwasu na 34 części propanodiolu, więc sporo, ale rozpuszcza się bez problemu. Max. stężenie kwasu salicylowego to 2,2% przy max.75% stężeniu propanodiolu.

3.0 Renia, 29 wrz 2016

Strasznie ciężko się go rozpuszcza, a tak poza tym to ok.

5.0 Monika, 30 lip 2015

Świetny!!!!!!

Oceń produkt
Nie znalazłeś odpowiedzi na swoje pytanie? Chętnie pomożemy. Skontaktuj się z naszymi doradcami!

Pytania i odpowiedzi

4
Zadaj pytanie
Jolanta, 23 wrz 2021
Witam czy kwas salicylowy mogę rozpuscic w spirytusie salicylowym?
Odpowiedź ECOSPA:
Dzień dobry, tak, kwas salicylowy rozpuszcza się w spirytusie. Polecamy jednak korzystać z propanediolu do rozpuszczania kwasu salicylowego, jest on łagodniejszy dla skóry i wykazuje właściwości nawilżające.
Małgorzata, 16 sie 2021
Dzien dobry. Czy kwas salicylowy w proszku kupiony u Panstwa ma jakąś datę ważności. Mam go już coś długo w szufladzie i myślę o ponownym użyciu w celu zrobienia domowego serum olejowego. Chce go zmieszac z ulubionym i sprawdzonym olejem. Jesli moge go użyć po długim czasie to czy mogłabym prosić o wskazówkę ile powinnam to dodać do 10ml oleju?
Odpowiedź ECOSPA:
Dzień dobry, data ważności kwasu salicylowego jest umieszczona na jego opakowaniu, nad numerem partii. Polecamy wypróbować serum olejowe z kwasem salicylowym 1% dodając do 10ml oleju 0,1g kwasu salicylowego.
Anna, 21 sty 2021
Witam, Czy to normalne, że po rozpuszczeniu w propanediolu i dodaniu hydrolatu kwas ponownie się krystalizuje i ciężej go ponownie rozpuścić niż na początku?
Odpowiedź ECOSPA:
Dzień dobry, tak, takie zjawisko jest normalne. Kwas salicylowy świetnie rozpuszcza się w propanediolu, natomiast następnie wymieszany z wodą/hydrolatem w nieodpowiednich proporcjach może ulec krystalizacji. Tworząc taką recepturę trzeba dokładnie określić proporcje wszystkich trzech składników, aby kwas nie ulegał krystalizacji.
Filip, 21 wrz 2020
Czy proszek ten można bezpośrednio dodać np. do kwasu hialuronowego lub kremu nawilżającego na noc, czy trzeba go uprzednio rozpuścić w propanediolu lub oleju?
Odpowiedź ECOSPA:
Dzień dobry, kwas salicylowy nie rozpuści się bezpośrednio w kwasie hialuronowym czy kremie, należy go rozpuścić przed dodaniem do kosmetyku w propanediolu, alkoholu lub oleju.
Zadaj pytanie

Propozycje dla Ciebie

Propanediol - glikol roślinny do rozpuszczania kwasów
5,90 zł 30 ml
Opcje: 30, 50, 100, 500 (ml)
Do koszyka
Olejek tymiankowy
11,00 zł 10 ml
Opcje: 10, 30, 100 (ml)
Do koszyka
Hydrolat rumianku rzymskiego ekologiczny
8,60 zł 50 ml
Opcje: 50, 100, 500, 1000 (ml)
Do koszyka
Olejek goździkowy z pąków
11,90 zł 10 ml
Opcje: 10, 30, 100 (ml)
Do koszyka

Zamienniki produktu

Kwas szikimowy
15,90 zł 5 g
Opcje: 5, 10, 25 (g)
Do koszyka
Kwas jabłkowy
2,00 zł 10 g
Opcje: 10, 30, 200, 500 (g)
Do koszyka
Witamina B3 - Niacynamid
7,90 zł 25 g
Opcje: 25, 50, 100 (g)
Do koszyka
Ekstrakt z wierzby białej
3,90 zł 10 ml
Opcje: 10, 30, 100, 500 (ml)
Do koszyka

Inni klienci kupili również

Olej lniany tłoczony na zimno
4,90 zł 30 ml
Opcje: 30, 50, 100, 500 (ml)
Do koszyka
Słoik szklany 15 ml z czarną zakrętką
2,50 zł 1 szt.
Opcje: 1, 10, 110 (szt.)
Do koszyka
Olejek pomarańczowy
7,50 zł 10 ml
Opcje: 10, 30, 100 (ml)
Do koszyka
Olejek grejpfrutowy (różowy)
Produkt niedostępny
Powiadom