Ekstrakt z wierzby białej

Ekstrakt wodno-glicerynowy z wierzby wspomaga odnowę komórek skóry, działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie, dzięki czemu polecany jest do pielęgnacji cery tłustej i trądzikowej. Sprawdzi się jako składnik szamponów i płynów do pielęgnacji włosów z tendencją do łupieżu.  

Czytaj więcej
Dostępny w magazynie - wysyłka 1 - 2 dni
10 ml 3,90 zł
30 ml 9,90 zł
100 ml 29,00 zł
500 ml 97,50 zł
  • W koszyku wybierz 1 próbkę do zakupów powyżej 99 zł lub 3 próbki do zakupów powyżej 149 zł.
  • Dostępne próbki produktów zmieniają się okresowo.
Próbki do zakupów

Ekstrakt wodno-glicerynowy z wierzby wspomaga odnowę komórek skóry, działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie, dzięki czemu polecany jest do pielęgnacji cery tłustej i trądzikowej. Sprawdzi się jako składnik szamponów i płynów do pielęgnacji włosów z tendencją do łupieżu.  

Czytaj więcej
Pochodzenie roślinne Pochodzenie roślinne Jakość
0,5-5% 0,5-5% Zalecane stężenie
W wodzie W wodzie Rozpuszczalność
Nie podgrzewać powyżej 40 st. C.
Wodno-glicerynowy Nie podgrzewać powyżej 40 st. C.
Wodno-glicerynowy

Ekstrakt wodno-glicerynowy z wierzby

Ekstrakt z wierzby to wodno-glicerynowy wyciąg z kory wierzby białej Salix Alba. Swoje właściwości zawdzięcza obecności salicyny oraz salikozydu, czyli naturalnego połączenia kwasu salicylowego z cząsteczkami cukru, który wykazuje aktywność czystego kwasu salicylowego. Obecne w ekstrakcie z wierzby katechniny i taniny warunkują właściwości ściągające i regulujące wydzielanie sebum. Oligosacharydy, polisacharydy oraz flawonoidy nadają ekstraktowi właściwości przeciwzapalne oraz przyspieszające gojenie ran. Ekstrakt z wierzby sprawdzi się jako produkt do pielęgnacji cery tłustej, trądzikowej z nadmierną keratynizacją naskórka lub jako składnik szamponów i płynów do włosów z tendencją do łupieżu.

Dozowanie

 0,5 - 5%

Jak używać ekstrakt z wierzby?

Wzbogać swój ulubiony kosmetyk - Wzbogać swój krem do pielęgnacji cery trądzikowej ekstraktem z kory wierzby. Połącz kilka kropli ekstraktu z wierzby z szamponem przeciwłupieżowym. Na każde 50 g produktu dodaj 2,5 g ekstraktu z wierzby.

Stwórz swój kosmetyk / użyj w recepturze - Dodaj ekstrakt z wierzby do kremu DIY do cery trądzikowej. Połącz ekstrakt z wierzby z kwasem hialuronowym i azeloglicyną w serum do cery tłustej i trądzikowej. Wzbogać swój szampon przeciwłupieżowy DIY ekstraktem z wierzby.

Właściwości i działanie ekstraktu z wierzby

  • Reguluje pracę gruczołów łojowych - Ekstrakt z wierzby to źródło garbników katechinowych, tanin. Związki te wykazują silne działanie ściągające i regulujące pracę gruczołów łojowych. Dzięki temu, ekstrakt z wierzby ogranicza przetłuszczanie się skóry głowy oraz zmniejsza łojotok. Ujścia gruczołów łojowych ulegają zwężeniu, a skóra wygląda na cieńszą i delikatniejszą. 
  • Działa keratolitycznie - Pochodne kwasu salicylowego, obecne w ekstrakcie z wierzby, rozpuszczają połączenia pomiędzy martwymi komórkami skóry. Poprawiają jej wygląd, odblokowują zatkane pory oraz wyrównują jej powierzchnię. Kwas salicylowy wykazuje również właściwości przeciwdrobnoustrojowe oraz wybielające. Dzięki temu jest idealnym produktem do pielęgnacji cery tłustej, trądzikowej oraz przetłuszczających się włosów dotkniętych łupieżem lub łuszczycą.
  • Łagodzi stany zapalne - Połączenie salicyny oraz flawonoidów wspomaga proces regeneracji uszkodzonej skóry. Ekstrakt z wierzby sprawdzi się jako składnik kremów przeciwtrądzikowych czy balsamów do ciała po opalaniu.

Zastosowanie

Włosy
Włosy
  • Ekstrakt z wierzby rozpuszcza martwe komórki zalegające na powierzchni skóry głowy. Dzięki temu wspomaga leczenie łupieżu, ale również poprawia dostęp składników aktywnych do cebulki włosa. Reguluje pracę gruczołów łojowych ograniczając przetłuszczanie się włosów.
  • Połącz ekstrakt z wierzby z bazą szamponową oraz ekstraktem rozmarynowym w przeciwłupieżowym szamponie do włosów.
  • Wzbogać swój szampon kilkoma kroplami ekstraktu z wierzby.
  • Zmieszaj ekstrakt z wierzby z hydrolatem rozmarynowym oraz kwasem hialuronowym we wcierce ograniczającej przetłuszczanie się włosów.
Twarz
Twarz
  • Ekstrakt z wierzby, dzięki właściwościom keratolitycznym oraz przeciwzapalnym sprawdzi się jako składnik kremów i serum do pielęgnacji cery tłustej i trądzikowej.
  • Połącz ekstrakt z wierzby z hydrolatem z drzewa oliwkowego, d-pantenolem i kwasem hialuronowym w rozjaśniajacycm przeciwzaskórnikowym toniku.
  • Wzbogać bazę szamponową kilkoma kroplami żelu aloesowego i ekstraktu z wierzby w szamponie do włosów przetłuszczających się.
  • Dodaj ekstrakt z wierzby do rozjaśniającego kremu DIY.
Ciało
Ciało
  • Ekstrakt z wierzby dodany do balsamu do ciała wyrówna teksturę skóry.
  • Wzbogać bazę balsamową ekstraktem z wierzby w balsamie po opalaniu.
  • Połącz ekstrakt z wierzby z bazą kremową w keratolitycznym kremie do stóp.
  • Dodaj ekstrakt z wierzby do kremu DIY na zmiany łuszczycowe.

Uwagi i przeciwwskazania

  • Może podrażniać oczy. Nie stosować w ciąży.
  • Przechowywać szczelnie zamknięty, w temperaturze pokojowej z dala od źródeł ciepła i światła, w miejscu niedostępnym dla dzieci.

Specyfikacja

Skład INCI Glycerin, Aqua, Salix Alba Bark Extract,
Konserwanty Sodium Benzoate, Potassium Sorbate
Pochodzenie Hiszpania
Jakość Pochodzenie roślinne
Postać Brązowa ciecz o charakterystycznym zapachu
Rozpuszczalność W wodzie, kwasie hialuronowym
Gęstość w temp. 20 st.C 1.120 - 1.170 g/ml
Zalecane stężenie 0,5 - 5%
Stabilność Stabilny w zakresie pH 2 - 11.5
pH 4.5 - 5.5
Przechowywanie Przechowywać szczelnie zamknięty w temperaturze pokojowej z dala od źródeł ciepła i światła.

Oceny i komentarze

1 opinia
Oceń produkt 5 1 opinia
5.0
1 ocena
4.0
3.0
2.0
1.0
5.0 Justyna, 10 wrz 2020

Już od długiego czasu wzbogacam ekstraktem z wierzby białej domowe toniki. Bardzo zadowolona jestem z efektu, trzeba tylko zastosować odpowiednie dla nas stężenie - ja mam cerę mieszaną z przetłuszczającą się strefą T - dla mnie okazało się być 1,5%, nie podrażnia wrażliwych policzków. Polecam.

Oceń produkt
Nie znalazłeś odpowiedzi na swoje pytanie? Chętnie pomożemy. Skontaktuj się z naszymi doradcami!

Pytania i odpowiedzi

2
Zadaj pytanie
Aleksandra , 8 sie 2021
czy ekstrakt z wierzby można stosować jako samodzielny produkt lub np. dodać pare kropli do kwasu hialuronowego i stosować jako ekspresowe serum ?
Odpowiedź ECOSPA:
Dzień dobry, zalecane stężenie ekstraktu z wierzby białej w gotowym produkcie wynosi 0,5-5% - nie można go stosować bezpośrednio na skórę. Jak najbardziej może Pani go stosować w połączeniu z kwasem hialuronowym. Pozdrawiam
Justyna, 15 kwi 2021
Dzień dobry, zwracam się do Państwa z pytaniem jakie jest stężenie kwasu salicylowego w ekstrakcie z wierzby białej? Pozdrawiam Justyna Ilnicka
Odpowiedź ECOSPA:
Dzień dobry, ekstrakt ten zawiera salicynę, której pochodną jest kwas salicylowy. Jest to ekstrakt wodno-glicerynowy, biorąc pod uwagę rozpuszczalność salicyny nie spodziewamy się jej większego udziału niż 0,4%, jednak nie przeprowadzano badań w kierunku dokładnego określenia zawartości jej w tym ekstrakcie.
Zadaj pytanie

Propozycje dla Ciebie

Potrójny kwas hialuronowy 1,5% roztwór
10,90 zł 30 ml
Opcje: 30, 50, 100, 500 (ml)
Do koszyka
Żel z aloesu EKOLOGICZNY
4,50 zł 10 ml
Opcje: 10, 30, 100 (ml)
Do koszyka
Baza szamponowa EKOLOGICZNA
14,50 zł 200 ml
Opcje: 200 (ml)
Do koszyka
Baza balsamowa EKOLOGICZNA
Produkt niedostępny
Powiadom

Zamienniki produktu

Kwas salicylowy
4,80 zł 25 g
Opcje: 25, 50, 100, 500 (g)
Do koszyka

Inni klienci kupili również

Olej lniany tłoczony na zimno
4,90 zł 30 ml
Opcje: 30, 50, 100, 500 (ml)
Do koszyka
Słoik szklany 15 ml z czarną zakrętką
2,50 zł 1 szt.
Opcje: 1, 10, 110 (szt.)
Do koszyka
Olejek pomarańczowy
7,50 zł 10 ml
Opcje: 10, 30, 100 (ml)
Do koszyka
Olejek grejpfrutowy (różowy)
Produkt niedostępny
Powiadom