Maceraty olejowe w pielęgnacji skóry

Maceratami określa się oleje pochodzenia roślinnego, które powstają na skutek maceracji całych kwiatów, płatków kwiatów, czy ziół olejem bazowym. W zależności od zastosowanego surowca, różnią się między sobą swoimi właściwościami. Dzięki temu mogą odpowiadać na bardzo różnorodne potrzeby skóry i sprawdzają się w pielęgnacji różnych jej typów.  

Maceraty olejowe w pielęgnacji skóry

Jak powstają maceraty?

Maceraty ECOSPA powstają w wyniku maceracji kwiatów, ziół na zimno. Sposób ich uzyskiwania jest stosunkowo prosty: rozdrobniony materiał kwiatowy lub ziołowy zalewa się olejem bazowym, najczęściej słonecznikowym, lub z pestek winogron przelewa do butelki z ciemnego szkła, a potem odstawia na określony czas. W czasie procesu maceracji należy pamiętać o regularnym wstrząsaniu butelką. To prowadzi do wyrównania ilości substancji aktywnych surowca w oleju. Maceraty ECOSPA są najwyższej jakości i w 100% naturalne. Po maceracji w oleju, macerat jest tylko filtrowany, aby zachować jego cenne składniki. Maceraty ECOSPA:  z marchwi, żywokostuarnikidziurawca i nagietka lekarskiego to surowce ekologiczne, pochodzące od producenta z Francji. Pozostałe maceraty: Olej z alg fucus, macerat z krwawnika, olej aloesowywaniliowy, z centelliz zielonej herbaty i alg laminaria sprowadzamy z Hiszpanii.

Jak stosować maceraty roślinne?

Maceraty są bardzo cenionym surowcem w kosmetyce naturalnej, a ich zastosowanie jest bardzo szerokie. Dodaje się je do fazy tłuszczowej na samym końcu, dzięki temu zachowują wszystkie aktywne biologicznie składniki, między innymi cenne flawonoidy o działaniu regenerującym i przeciwzapalnym. Maceratów można używać zarówno do pielęgnacji skóry twarzy, jak i całego ciała, np. jako składnik olejków, czy oliwek do ciała, serum do pielęgnacji cery, w celu wzbogacenia gotowych kremów, balsamów. Łącząc macerat z glinką otrzymamy regenerujący okład na ciało. Maceraty są także stosowane jako składnik leczniczych maści, lotionów, w masażach relaksacyjnych i leczniczych. 

Jakie są rodzaje maceratów w pielęgnacji skóry?

Wśród najchętniej wybieranych ziołowych wyciągów olejowych warto wymienić:

  • macerat z kwiatów krwawnika,
  • macerat z liści aloesu,
  • macerat z liści wąkroty azjatyckiej Centelli,
  • macerat z marchwi,
  • macerat z żywokostu.

Macerat z aloesu ECOSPA.pl

Jakie są właściwości i zastosowanie wybranych maceratów?

Macerat z kwiatów krwawnika

Ekstrakt z krwawnika charakteryzuje się przede wszystkim działaniem przeciwgrzybiczym i przeciwbakteryjnym. Chroni skórę przed wolnymi rodnikami. Ma także właściwości ściągające i regulujące wydzielanie sebum. Macerat z krwawnika stosuje się:

  • jako składnik kosmetyków do cery trądzikowej: kremach, serum, maseczkach;
  • jako składnik preparatów regenerujących, antyseptycznych i przeciwzapalnych;
  • w preparatach przyspieszających gojenie ran, na otarcia naskórka, podrażnienia;
  • w produktach do pielęgnacji włosów, chroniących przed procesami utleniania;

Macerat z liści aloesu

Aloes to dobrze znany środek przeciwzapalny, nawilżający i zmiękczający. Dodatkowo, działa także przeciwrodnikowo oraz przeciwutleniająco Zwiększa również biosyntezę kolagenu, przyspieszając gojenie ran. Łagodzi stany zapalne. Wyjątkowo dobrze wpływa na zniszczoną przez szkodliwe czynniki, łuszczącą się skórę, skutecznie wspomagając jej regenerację. Macerat z aloesu znajduje zastosowanie:

  • w kosmetykach do opalania i po opalaniu; 
  • jako składnik preparatów ułatwiających regenerację, o działaniu antyseptycznym i łagodzącym;
  • w kosmetykach anti-pollution, chroniących skórę przed zanieczyszczeniami;
  • w produktach do pielęgnacji włosów i przesuszonej skóry głowy.

Macerat z liści wąkroty azjatyckiej Centelli

Wąkrota azjatycka od wieków jest stosowana w celach leczniczych. Wspomaga odbudowę nabłonka i ułatwia gojenie ran. Pomaga złagodzić stany zapalne czy świąd, także ten po ukąszeniu owadów. Roślina jest też stosowana jako składnik preparatów doustnych, który zmniejsza blizny przerostowe, obrzęki, uczucie ciężkości nóg oraz poprawia wytrzymałość żył, co zostało naukowo udowodnione. Macerat z wąkroty zapobiega również utracie wody przez naskórek i wykazuje działanie antycellulitowe. Macerat z wąkroty stosuje się:

  • jako składnik preparatów przyspieszających gojenie ran;
  • w kosmetykach przeciwstarzeniowych i ujędrniających skórę: kremach, serum, maseczkach;
  • w pielęgnacji skóry wrażliwej i naczynkowej;
  • w preparatach silnie regenerujących, np. na blizny; 
  • jako składnik olejów przeznaczonych do antycellulitowych masaży;
  • w kosmetykach wzmacniających i chroniących naczynia krwionośne.

Macerat z marchwi

Ekstrakt z marchwi jest dość znany z właściwości przyspieszających opalanie i ochrony przed promieniowaniem UV. Korzeń marchwi ma również wysoką zawartość beta-karotenu. To składnik, który, co zostało potwierdzone w wyniku badań, przekształca się w witaminę A, a ta przyczynia do prawidłowego metabolizmu skóry, poprawia jej wygląd i widocznie zmniejsza oznaki starzenia. Przywraca też funkcje barierowe naskórka. Macerat z marchwi wychwytuje także wolne rodniki i chroni przed ich działaniem. Ma właściwości przeciwstarzeniowe i regenerujące. Znajduje zastosowanie:

  • jako składnik kosmetyków chroniących przed zanieczyszczeniami; 
  • w pielęgnacji cery dojrzałej, suchej, z oznakami fotostarzenia;
  • jako składnik kosmetyków do demakijażu;
  • jako dodatek do balsamów o działaniu ujędrniającym;
  • w pielęgnacji włosów, jako składnik szamponów, odżywek, wcierek i masek do włosów;
  • jako składnik preparatów przyspieszających opalanie.

Macerat z żywokostu

Żywokost to ceniony środek przeciwzapalny, przeciwutleniający i przeciwbólowy. Dodatkowo przyspiesza gojenie ran i zmniejsza obrzęki pourazowe. Znajduje zastosowanie: 

  • jako składnik preparatów o miejscowym działaniu przeciwbólowych;
  • w maściach regenerujących, przeciwobrzękowych, łagodzących, np. na siniaki, zaczerwienienia;
  • w masażach o działaniu leczniczym, np. po urazie stawów.

Czy warto stosować maceraty w pielęgnacji?

Maceraty wyjątkowo skutecznie sobie radzą z pielęgnacją każdego typu skóry, w tym problematycznej,  trądzikowej, wrażliwej, a także dojrzałej. Maceraty działają regenerująco i przeciwzapalnie. Niektóre maceraty mają też właściwości ochronne i są stosowane jako sprawdzone składniki kremów do opalania czy po opalaniu. Macerat z żywokostu ma również działanie przeciwbólowe, co sprawia, że używa się go głównie w preparatach i maściach na urazy. Wiele z tych ziołowych wyciągów znajduje się w składzie kremów do rąk, balsamów czy regeneracyjnych pomadek ochronnych do ust, ze względu na swoje regenerujące właściwości. W kosmetyce i medycynie ceni się je od dawna. Warto więc wprowadzić maceraty także do swojej codziennej pielęgnacji, a na pewno w niedługim czasie zauważysz pozytywne efekty ich stosowania. 

Macerat z marchwi

  • Macerat z marchwi chroni skórę przed wolnymi rodnikami. 
  • Pomaga utrzymać prawidłową kondycję skóry, poprawia wygląd blizn oraz zmniejsza widoczne oznaki starzenia skóry. 
Macerat z marchwi ekologiczny
11,50 zł 30 ml

Olej aloesowy

  • Jest silnym antyoksydantem, który nawilża i zmiękcza skórę.
  • Olej aloesowy działa przeciwzapalnie oraz przyspiesza gojenie ran
Olej aloesowy
od 8,33 zł 5,83 zł 30 ml

Przygotowaliśmy specjalną recepturę!

Krem pod oczy na opuchnięcia z olejem z ogórka i maceratem z arniki
Krem pod oczy na opuchnięcia z olejem z ogórka i maceratem z arniki

Receptura DIY na krem pod oczy na opuchnięcia. D-pantenol łagodzi i nawilża skórę, olej z ogórka zimnotłoczony działa przeciwzapalnie, redukuje głębokość zmarszczek oraz uelastycznia skórę. Obecny w produkcie macerat z arniki łagodzi, koi, poprawia funkcjonowanie układu krążenia, zmniejsza opuchnięcia i worki pod oczami. Krem przeznaczony do pielegnacji okolic oczu.

Wskazania: Cienie pod oczami, Podrażnienie, Suchość, Utrata jędrności, Zmarszczki
Poziom trudności:
zaawansowany
Maceraty olejowe w pielęgnacji skóry nie posiada żadnych opinii.
Dodaj opinię!
Nikt jeszcze nie dodał pytania dla Maceraty olejowe w pielęgnacji skóry.
Zadaj pytanie!
Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do newslettera! Dołącz do nas i poznaj świat kosmetyków DIY. Powiadomimy Cię o nowościach, promocjach, poradach pielęgnacyjnych i recepturach wybranych specjalnie dla Ciebie.