Olej z centelli

Olej z centelli otrzymywany jest poprzez macerację liści wąkroty azjatyckiej (Centella Asiatica L.) w oleju słonecznikowym. Macerat na koniec jest tylko filtrowany aby zachować wszystkie cenne składniki. Działa przeciwstarzeniowo, ujędrnia skórę i zwiększa jej elastyczność. Wykazuje działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne, zapobiega bliznom i zmęczeniu skóry. Polecany do skóry dojrzałej, suchej i wrażliwej.

Czytaj więcej
niedostępny
Produkt niedostępny Powiadom mnie o dostępności

Olej z centelli otrzymywany jest poprzez macerację liści wąkroty azjatyckiej (Centella Asiatica L.) w oleju słonecznikowym. Macerat na koniec jest tylko filtrowany aby zachować wszystkie cenne składniki. Działa przeciwstarzeniowo, ujędrnia skórę i zwiększa jej elastyczność. Wykazuje działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne, zapobiega bliznom i zmęczeniu skóry. Polecany do skóry dojrzałej, suchej i wrażliwej.

Czytaj więcej
100% naturalny 100% naturalny Jakość
0,5 - 5% 0,5 - 5% Zalecane stężenie
W tłuszczach W tłuszczach Rozpuszczalność
Nie używać powyżej 5% Nie używać powyżej 5%

Opis oleju z centelli

Olej z centelli to macerat z liści wąkroty azjatyckiej (Centella Asiatica L.) w oleju słonecznikowym. W maceracie z centelli znajduje się bogactwo substancji aktywnych rozpuszczonych w oleju słonecznikowym. Wśród nich najważniejszymi są nienasycone kwasy tłuszczowe, saponiny i geniny trójterpenowe, fitosterole i kwas linolowy.

Dozowanie

0,5 – 5%

Olej z centelli - jak stosować?

Olej z centelli rozpuszcza się w innych olejach, dodaj do fazy tłuszczowej kosmetyków. Stosuj w połączeniu z ulubionym olejem ECOSPA na twarz, ciało, końcówki włosów lub do paznokci. Może stanowić dodatek do emulsji robionej od podstaw, olejków do ciała lub włosów.

Olej z centelli - właściwości

  • Olej z centelli działa przeciwstarzeniowo i ujędrniająco, wpływa korzystnie na proces syntezy kolagenu, elastyny oraz strukturę naczyń krwionośnych.
  • Posiada właściwości nawilżające i antyseptyczne. Przyspiesza procesy gojenia, wzmacnia procesy stymulacji i regeneracji tkanek.
  • Olej z centelli polecany jest do każdego rodzaju skóry, a przede wszystkim dojrzałej, z oznakami starzenia, suchej, wrażliwej i skłonnej podrażnień.
Olej z centelli

Zastosowanie

Włosy
Włosy
  • Regeneruje, wzmacnia i nawilża włosy. Stosowany w produktach do pielęgnacji włosów tj. maski, odżywki oraz zabiegach olejowania włosów.
Twarz
Twarz
  • Olej z centelli stymuluje syntezę kwasu hialuronowego, który jest odpowiedzialny za nawilżanie skóry.
  • Działa antybakteryjnie. Stosowany jest w produktach przeciwtrądzikowych.
  • W kremach i serum do skóry naczynkowej i wrażliwej.
  • Wypróbuj olej z centelli do pielęgnacji skóry wokół oczu. W połączeniu z olejem makadamia tworzy liftingujące serum pod oczy, które nawilża, regeneruje, uelastycznia.
Ciało
Ciało
  • Wypróbuj olej z centelli jako składnik preparatów o działaniu przeciwstarzeniowym, regenerującym i ujędrniającym skórę.
  • Jako składnik w kosmetykach o działaniu nawilżającym i zmiękczającym.
  • Jest polecany jako składnik kosmetyków na blizny. Zapobiega powstawaniu rozstępów.
  • Może być stosowany jako dodatek do oleju do masażu do zabiegów antycellulitowych.

Uwagi i przeciwwskazania

  • Olej centelli należy przechowywać szczelnie zamknięty w temperaturze pokojowej z dala od źródeł ciepła i światła.
  • Produkt pozyskiwany z roślin, barwa i zapach poszczególnych partii może nieznacznie się między sobą różnić.

Specyfikacja

Skład INCI Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil, Centella Asiatica (Pennywort) Extract
Pochodzenie Nepal/Madagaskar
Jakość 100% naturalny 
Gęstość w temp. 20 st.C 0.910-0.925 g/ml
Liczba zmydlenia 173-204 mg KOH/g
Olej bazowy Olej słonecznikowy
Przechowywanie Przechowywać w suchym miejscu, z dala od źródeł ciepła i światła.
Olej z centelli nie posiada żadnych opinii.
Oceń produkt
Nie znalazłeś odpowiedzi na swoje pytanie? Chętnie pomożemy. Skontaktuj się z naszymi doradcami!

Pytania i odpowiedzi

1
Zadaj pytanie
Magdalena, 26 wrz 2020
Jak stosować olej, czy można bezposrednio na twarz, czy ma stanowić dodatek do np kremu, jeśli tak to w jakiej proporcji?
Odpowiedź ECOSPA:
Dzień dobry, olej z centelli jest maceratem z liści wąkroty azjatyckiej (Centella asiatica L.) w oleju słonecznikowym. Nie można go stosować bezpośrednio na skórę, z uwagi na obecność olejków eterycznych. Polecamy go połączyć z ulubionym olejem lub dodać do emulsji robionej od podstaw. Jego dopuszczalne stężenie w gotowym kosmetyku wynosi od 0,5% do 5%. Pozdrawiam
Zadaj pytanie

Propozycje dla Ciebie

Konserwant DHA BA - akceptowany przez ECOCERT
6,50 zł 10 ml
Opcje: 10, 30, 100 (ml)
Do koszyka
Olivem 1000
12,90 zł 25 g
Opcje: 25, 100, 200, 500 (g)
Do koszyka
Witamina C - Tetraizopalmitynian askorbylu w formie oleju
39,90 zł 5 ml
Opcje: 5, 10, 30 (ml)
Do koszyka
Koenzym Q10 plus E
Produkt niedostępny
Powiadom

Zamienniki produktu

Olej z aronii tłoczony na zimno
6,90 zł 10 ml
Opcje: 10, 30, 50, 100 (ml)
Do koszyka
Olej z alg fucus
9,50 zł 50 ml
Opcje: 50, 100 (ml)
Do koszyka

Inni klienci kupili również

Olej lniany tłoczony na zimno
4,90 zł 30 ml
Opcje: 30, 50, 100 (ml)
Do koszyka
Słoik szklany 15 ml z czarną zakrętką
2,50 zł 1 szt.
Opcje: 1, 10, 110 (szt.)
Do koszyka
Olejek pomarańczowy
7,50 zł 10 ml
Opcje: 10, 30 (ml)
Do koszyka
Olejek grejpfrutowy (różowy)
9,90 zł 10 ml
Opcje: 10, 30 (ml)
Do koszyka