Ujędrniający balsam do ciała z olejem makadamia, olejkiem grejpfrutowym i cynamonowym
(6%) 12 g | Olivem 1000 |
(17%) 34 g | Olej makadamia zimnotłoczony |
(5%) 10 g | Olej z centelli |
(70.6%) 141.2 g | Woda destylowana |
(0.1%) 0.2 g | Olejek cynamonowy z liści |
(0.5%) 1 g | Olejek grejpfrutowy (różowy) |
(0.8%) 1.6 g | Konserwant DHA BA - akceptowany przez ECOCERT |
Zaczynamy
Krok 1 |
W zlewce 250 ml odmierz Olivem, olej makadamia oraz olej z centelli. W drugiej zlewce 250 ml odmierz wodę destylowaną. |
Krok 2 |
Wstaw obie zlewki do kąpieli wodnej i podgrzewaj do podobnej temperatury ok. 75 st. C. Temperaturę kontroluj termometrem. Gdy temperatura osiągnie ok. 75 st. C część z wodą zacznij powoli wlewać do fazy olejowej, jednocześnie mieszając. |
Krok 3 |
Wyjmij zlewkę z połączonymi składnikami z kąpieli. Mieszaj przez kilka, kilkanaście minut, aż emulsja zagęści się i ostygnie poniżej 35 st. C. |
Krok 4 |
Kiedy emulsja ostygnie do 35 st. C dodaj do zlewki olejki eteryczne, wymieszaj. Na koniec dodaj konserwant i ponownie dokładnie wymieszaj. |
Krok 5 |
Krem przelej do opakowania, opisz i naklej etykietę. Odstaw na kilka godzin do całkowitego ostygnięcia. |
Uwagi i przechowywanie
- Balsam przechowuj w temp. pokojowej z dala od źródeł ciepła i światła. Napisz datę ważności na opakowaniu i zużyj do końca zalecanego terminu przydatności.
- Czystość mikrobiologiczna: grzyby i pleśnie < 100 CFU/ml; bakterie < 100 CFU/ml.
- Zalecany zakres pH 4.0 - 4.5; w próbie - 4.44
- Lista alergenów: Benzyl alcohol, Benzyl benzoate, Cinnamal, Citral, d-Limonene, Linalool, Eugenol
Składniki
7Kalkulator proporcji składników
${item.name} | ${item.share}% |
${getCapacity(item.share, item.density)}
ml
|
${getWeight(item.share, item.density)}
g
${calcTip(item.tip, getWeight(item.share, item.density), item.id)} kropli
|
Wpisy powiązane z recepturą
Oceny i komentarze
Bardzo przyjemny balsam, olejek cynamonowy delikatnie "szczypie", ale to chwilowe uczucie. Bardzo lubię zapach pomarańczy dlatego następnym razem dam nieco więcej olejku pomarańczowego, ponieważ cynamon zdecydowanie zdominował zapach balsamu.