Olejek cynamonowy z liści

Olejek cynamonowy z liści jest od wieków stosowany w chińskiej medycynie. Działa rozgrzewająco i przeciwbólowo.
Czytaj więcej
niedostępny
Produkt niedostępny Powiadom mnie o dostępności
Olejek cynamonowy z liści jest od wieków stosowany w chińskiej medycynie. Działa rozgrzewająco i przeciwbólowo.
Czytaj więcej
100% naturalny 100% naturalny Jakość
do 0,1% do 0,1% Zalecane stężenie
W tłuszczach W tłuszczach Rozpuszczalność
Maksymalne dozowanie 0,1% Maksymalne dozowanie 0,1%

Olejek cynamonowy 100% naturalny

Uzyskiwany w procesie destylacji parą wodną z liści cynamonowca cejlońskiego Cinnamomum zeylanicum N. Posiada bardzo przyjemny, intensywny, korzenny, „piernikowy” zapach. Od wieków stosowany w chińskiej medycynie.

Dozowanie

Zalecane 0,01 - 0,1%*
Krople/ml - 1 ml olejku cynamonowego z liści to ok. 30 kropli 

* Olejek posiada ograniczenie do maksymalnego stężenia 0,1% w kosmetykach, do 0,04% w dezodorantach i kosmetykach do ust, do 1% w odświeżaczach powietrza.

Jak stosować olejek cynamonowy?

Dodaj olejek eteryczny do gotowego kremu, oleju do ciała, płynu do mycia, szamponu, czy odżywki do włosów. Możesz użyć w mieszance z innymi olejkami eterycznymi. Dodaj 3 krople na każde 100 ml kosmetyku (stężenie 0,1%).

Olejek cynamonowy - właściwości kosmetyczne

  • W krajach orientu jego lecznicze właściwości są znane od dawna. Olejek cynamonowy ma działanie przeciwzapalne i rozgrzewające. Działa lekko przeciwbólowo.
  • Silnie pobudza krążenie, przez co pozytywnie wpływa na likwidację cellulitu i nadmiernej ilości tkanki tłuszczowej. Niweluje obrzęki.
  • Używany w kompozycjach zapachowych, nadaje im egzotyczny, ciepły charakter.
  • Olejek ten zapobiega przebarwieniom potrądzikowym i zmniejsza wielkość ujść gruczołów łojowych (tzw. porów).
  • Wspomaga system konserwujący w kosmetykach naturalnych.
Olejek cynamonowy z liści

Zastosowanie

Włosy
Włosy
  • Olejek cynamonowy z liści działa przeciwgrzybiczo, wzmacnia skórę oraz mikrokrążenie krwi, dzięki czemu skóra jest lepiej dotleniona. Wspomaga walkę z łupieżem i innymi dermatozami skórnymi, łagodzi skutki łupieżu oraz zapobiega wypadaniu włosów.
  • Wzbogać swój krem lub odżywkę kilkoma kroplami olejku cynamonowego z liści.
  • Połącz olejek cynamonowy z liści z olejem arganowym we wcierce zapobiegającej wypadaniu włosów.
Twarz
Twarz
  • Znajduje zastosowanie w błyszczykach i pomadkach tymczasowo powiększających usta.
  • Znajduje zastosowanie w kosmetykach do pielęgnacji cery z przebarwieniami potrądzikowymi.
Ciało
Ciało
  • Jest dodawany do różnorodnych mieszanek zapachowych.
  • Sprawdza się jako dodatek do olejków do masażu antycellulitowego, a także może służyć jako aktywny składnik w okładach na cellulit (np. okłady glinkowe, algowe).
  • Jest częstym składnikiem maści i kremów likwidujących obrzęki nóg.
  • Jest składnikiem perfum do ciała.
  • Może być dodawany do maści rozgrzewających.

Uwagi i przeciwwskazania

  • Ze względu na intensywne działanie zaleca się ograniczenie zawartości olejku cynamonowego do 0,1%.
  • Nie stosować w okolicach oczu, ust.
  • Osobom z wrażliwą skórą zaleca się przeprowadzić test weryfikujący, czy olejek cynamonowy z kory nie powoduje podrażnienia.
  • W składzie INCI olejku eterycznego zostały wyszczególnione naturalne składniki olejku które są potencjalnymi alergenami.
  • Przechowywać szczelnie zamkniętej butelce z ciemnego szkła w temperaturze pokojowej z dala od źródeł ciepła i światła, w miejscu niedostępnym dla dzieci.
  • Unikać kontaktu z oczami. Nie stosować doustnie i w postaci nierozcieńczonej bezpośrednio na skórę.

Specyfikacja

Skład INCI Ingredients/INCI: Cinnamomum Zeylanicum (Cinnamon) Leaf Oil, Eugenol*, Linalool*, Benzyl Benzoate*, Cinnamal*, Cinnamyl Alcohol*, Coumarin*.  * naturalny składnik olejku eterycznego uwzględniony w wykazie INCI zgodnie z 7 poprawką do Dyrektywny Kosmetycznej UE.
Kraj pochodzenia Sri Lanka
Otrzymywanie destylacja z parą wodną
Zalecane stężenie 0.50%, 1 kropla na 10 ml oleju bazowego (w produktach pozostawianych na skórze)
Zapach pieprzowo-ziemisty, intensywny z nutą goździka
Nuta śerdnia (serca)
Harmonia zapachów benzoin, goździk, kadzidło, imbir, grejpfrut, lawenda, rozmaryn, tymianek

Oceny i komentarze

8 opinii
Oceń produkt 4.38 8 opinii
5.0
6 ocen
4.0
3.0
1 ocena
2.0
1 ocena
1.0
5.0 Asia, 10 sty 2019

Przestrzegam - chciałam wykorzystać olejek do aromaterapii , spodziewając się pięknego zapachu, jednak olejek pachnie bardzo nieprzyjemnie. Niestety zmarnowane pieniądze.

5.0 Katarzyna, 3 sty 2018

A mnie się zapach bardzo podoba, pachnie pierniczkowo :)

5.0 Ewa 47 lat. , 25 gru 2017

Podoba mi się. Dodałam do oleju sojowego 2 krople, posmarowałam opuchnięte kostki i pomogło. Stosuje 2x dziennie od 5 dni i jest lepiej :-) i ładnie pachnie :-) Wesołych Świąt :-)

5.0 Małgorzata, 5 sty 2016

Dla mnie ten zapach jest odkryciem :) uwielbiam ten zapach :)

3.0 agnieszka, 14 sie 2014

Nie jestem w stanie znieść zapachu tego olejku. Pachnie okropnie, jednak muszę przyznać, że jego właściwości rozgrzewające i pobudzające krążenie są rewelacyjne. Niestety odstręczający aromat uniemożliwi mi chyba dalsze korzystanie z olejku.

5.0 Maksym, 27 sty 2014

Super alternatywa dla olejku z kory cynamonowca . . . Dużo bardziej delikatny i mniej intensywny zapch cynamonu z domieszką świeżego "roztartego" liścia. Z początku wydaje się mało atrakcyjny, ale uwolniony np. W kominku zapachowym daje poczucie przechadzania się po polach obsadzonych cynamonowcami Takie są moje obiekcje :)

5.0 Grzesiek, 17 gru 2013

Pani Marcelo to nie jest olejek z kory tylko z liści! zupełnie ma inny zapach. Nie wiem o jakim "oryginale" pani mówiła?

2.0 Marcela Sajkowska, 16 lis 2012

zapach dość mocno odbiega od oryginału , mi to raczej cynamonem nie pachnie :)

Nie znalazłeś odpowiedzi na swoje pytanie? Chętnie pomożemy. Skontaktuj się z naszymi doradcami!
Nikt jeszcze nie dodał pytania dla Olejek cynamonowy z liści.
Zadaj pytanie

Propozycje dla Ciebie

Potrójny kwas hialuronowy 1,5% roztwór
9,70 zł 30 ml
Opcje: 30, 50, 100, 500 (ml)
Do koszyka
Olej z alg laminaria (ekstrakt 2:1)
10,90 zł 50 ml
Opcje: 50, 100, 500, 1000 (ml)
Do koszyka
Algi aosa (ulva lactuca) mikronizowane
19,80 zł 50 g
Opcje: 50, 150, 500, 1000 (g)
Do koszyka
Olej rycynowy zimnotłoczony Ph. Eur.
6,40 zł 50 ml
Opcje: 50, 100, 500, 1000 (ml)
Do koszyka

Zamienniki produktu

Olejek imbirowy świeży
24,90 zł 5 ml
Opcje: 5, 10, 30, 100 (ml)
Do koszyka
Olejek eukaliptusowy
8,90 zł 10 ml
Opcje: 10, 30, 100 (ml)
Do koszyka
Olejek cynamonowy z kory
Produkt niedostępny
Powiadom
Olejek bergamotowy (FCF, bez bergaptenu)
10,90 zł 10 ml
Opcje: 10, 30, 100 (ml)
Do koszyka
Olejek cytronelowy Java
8,90 zł 10 ml
Opcje: 10, 30, 100 (ml)
Do koszyka
Olejek eukaliptusowy cytrynowy
10,50 zł 10 ml
Opcje: 10, 30, 100 (ml)
Do koszyka
Olejek cyprysowy
11,20 zł 10 ml
Opcje: 10, 30, 100 (ml)
Do koszyka
Olejek eukaliptusowy EKOLOGICZNY
14,90 zł 10 ml
Opcje: 10, 30, 100 (ml)
Do koszyka

Inni klienci kupili również

Olejek grejpfrutowy (różowy)
9,90 zł 10 ml
Opcje: 10, 30, 100 (ml)
Do koszyka
Olivem 1000
12,90 zł 25 g
Opcje: 25, 100, 200, 500 (g)
Do koszyka
Eco Konserwant - proszek (Gluconolactone, Sodium Benzoate)
5,80 zł 10 g
Opcje: 10, 50, 150, 500 (g)
Do koszyka
Witamina E - Miks naturalnych tokoferoli T70
Produkt niedostępny
Powiadom