Olejek eukaliptusowy cytrynowy

Olejek eukaliptusowy cytrynowy (Eucalyptus citriodora) ECOSPA polecany jest na przeziębienia. Przydatny w czasie infekcji z kaszlem, i bólem gardła, ze względu na swoje właściwości antyseptyczne.

Czytaj więcej
Dostępny w magazynie - wysyłka 1 - 2 dni
10 ml 10,50 zł
30 ml 24,90 zł
100 ml 59,80 zł
  • Koszt wysyłki krajowej to 9,90 zł Poczta Polska, 11,90 zł Paczkomaty InPost, 13,90 zł Kurier DPD.
  • Wysyłka za pobraniem dodatkowo płatna 5 zł.
  • Zamówienia powyżej 199 zł wysyłamy gratis za pośrednictwem Poczty Polskiej lub Paczkomatów InPost.
Darmowa dostawa od 199 zł
  • W koszyku wybierz 1 próbkę do zakupów powyżej 99 zł lub 3 próbki do zakupów powyżej 149 zł.
  • Dostępne próbki produktów zmieniają się okresowo.
Próbki do zakupów

Olejek eukaliptusowy cytrynowy (Eucalyptus citriodora) ECOSPA polecany jest na przeziębienia. Przydatny w czasie infekcji z kaszlem, i bólem gardła, ze względu na swoje właściwości antyseptyczne.

Czytaj więcej
100% naturalny 100% naturalny Jakość
0,1 - 2% 0,1 - 2% Zalecane stężenie
W tłuszczach W tłuszczach Rozpuszczalność
Max. 0,8% w produktach do twarzy
Składnik potencjanie drażniący Max. 0,8% w produktach do twarzy
Składnik potencjanie drażniący

Olejek eukaliptusowy 100% naturalny

Olejek eukaliptusowy cytrynowy pozyskiwany jest z wiecznie zielonego drzewa rosnącego głównie w Australii. Drzewo posiada białe kwiaty, a także magiczne kapsułki, zawierające wiele drobnych nasion. Zapach tego olejku jest mieszanką pięknego zapachu cytronellolu ze świeżą i słodką wonią cytrynowo – różaną.

Dozowanie

Zalecane 0,1 - 2%* 
Krople/ml - 1 ml olejku eukaliptusowego to ok. 25 kropli 

*Olejek posiada ograniczenie do maksymalnego stężenia 0,8% w kosmetykach do twarzy, do 0,8% w dezodorantach i kosmetykach do oczu i ust wszystkich typów, do 2% w płynach do płukania ust i pastach do zębów oraz kosmetykach do mycia.

Jak stosować olejek eukaliptusowy?

Wzbogać gotowy kosmetyk lub dodaj do kosmetyków DIY - Dodaj olejek eukaliptusowy do gotowego kremu, oleju do twarzy lub ciała, płynu do mycia, szamponu, czy odżywki do włosów. Możesz użyć w mieszance z innymi olejkami eterycznymi. Dodaj 20 kropli na każde 100 ml kosmetyku (stężenie 0,8%).

Dodaj do kąpieli - Wymieszaj 5-10 kropli olejku (lub mieszanki olejków) w 1 łyżce ulubionego oleju bazowego i dodaj do kąpieli.

Wykonaj masaż z olejkiem - Dodaj 6 kropli do 25 ml oleju bazowego (stężenie 1%) np. migdałowy, morelowy, jojoba lub kokosowy. Podgrzej mieszankę olejów i wykonaj relaksujący masaż ciała.

Użyj w kominku do aromaterapii - Miseczkę w kominku napełnij wodą i dodaj 5 - 10 kropli olejku eukaliptusowego lub mieszanki olejków.

Olejek eukaliptusowy - właściwości kosmetyczne

  • Olejek eukaliptusowy cytrynowy jest powszechnie stosowany na przeziębienia. Przydatny w czasie infekcji z kaszlem, bólem gardła i w większości chorób układu oddechowego, ze względu na swoje właściwości antyseptyczne.
  • Zmniejsza zmęczenie, a także oczyszcza umysł.
  • Może być stosowany w pielęgnacji skóry tłustej i trądzikowej.

Zastosowanie

Włosy
Włosy
  • Olejek eukaliptusowy cytrynowy ogranicza przetłuszczanie się skóry głowy. Działa przeciwłupieżowo i łagodząco na różne dermatozy skórne. W połączeniu z olejkiem lawendowym poprawiają cyrkulację krwi przyspieszając porost włosów.
  • Dodaj kilka kropli olejku eukaliptusowego cytrynowego do swojego szamponu.
  • Połącz olejek eukaliptusowy cytrynowy z olejkiem lawendowym i olejem tamanu w przeciwtrądzikowej wcierce.
Twarz
Twarz
  • Olejek eukaliptusowy reguluje pracę gruczołów łojowych, ogranicza przetłuszczanie się skóry oraz działa antybakteryjnie. Polecany jest do pielęgnacji cery tłustej i trądzikowej.
  • Wypróbuj olejek eukaliptusowy punktowo na wypryski.
  • Dodaj olejek eukaliptusowy do swojego kremu.
Ciało
Ciało
  • Olejek eukaliptusowy stosowany jest w inhalacjach parowych przy stanach grypopodobnych.
  • Dodaj olejek eukaliptusowy do oleju winogronowego i wypróbuj jako oliwkę do masażu w reumatyzmie, bólach mięśniowych.

Uwagi i przeciwwskazania

  • Nie stosować u dzieci.
  • W składzie INCI olejku eterycznego zostały wyszczególnione naturalne składniki olejku które są potencjalnymi alergenami.
  • Stosować się do zaleconego maksymalnego dozowania. Posiada ograniczenia w stosowaniu według zaleceń IFRA.
  • Przechowywać szczelnie zamkniętej butelce z ciemnego szkła w temperaturze pokojowej z dala od źródeł ciepła i światła, w miejscu niedostępnym dla dzieci.
  • Unikać kontaktu z oczami. Nie stosować doustnie i w postaci nierozcieńczonej bezpośrednio na skórę.

Specyfikacja

Skład INCI Ingredients/INCI: Eucalyptus Citriodora Oil, Limonene*, Citronellol*, Benzyl Benzoate*. * naturalny składnik olejku eterycznego uwzględniony w wykazie INCI zgodnie z 7 poprawką do Dyrektywny Kosmetycznej UE.
Kraj pochodzenia Chiny
Otrzymywanie destylacja z parą wodną
Zalecane stężenie 0,1 - 2%, Olejek posiada ograniczenie do maksymalnego stężenia 0,8% w kosmetykach do twarzy, do 0,8% w dezodorantach i kosmetykach do oczu i ust wszystkich typów, do 2% w płynach do płukania ust i pastach do zębów oraz kosmetykach do mycia.
Zapach zapach cytronellolu ze świeżą i słodką wonią cytrynowo – różaną
Nuta górna (głowy)
Harmonia zapachów cedr, lawenda, cytryna, drzewo herbaciane

Oceny i komentarze

3 opinie
Oceń produkt 4.33 3 opinie
5.0
2 oceny
4.0
3.0
1 ocena
2.0
1.0
5.0 Magda, 20 kwi 2016

Zapach bardzo relaksujący. Może się wydawać nieprzyjemne, jakby zwietrzały. taki zapach drzewny, cytrynowy, z taką głęboką nutą pudrową. Nie wiem jak to nazwać trochę duszący zapach a jednocześnie świeży przez cytrynę- dwa w jednym. Polecam do sauny- polepsza pocenie i odprężenie.

5.0 ff, 9 mar 2016

Silny i piekny zapach -o dziwo pachnie melisą bardziej niz zwykłym eukaliptusem

3.0 Julia, 17 sty 2016

Co do zapachu olejku... Jeśli się wwąchać to rzeczywiście czuć przyjemne nuty cytryny, nuty kwiatowe-lekko różane, słabo eukaliptus... Ale na pierwszy rzut cały ten komplet nut jest dość specyficzny, mało przyjemny, do tego bardzo dominujący. Dodany do kremu czy kominka , nawet solo, daje zapach w stylu nie udanej kompozycji. Może taka partia... A może trzeba znależć mu odpowiedniegio zapachowego kompana, który wydobedzie jego piękno, a nie zbrzydzi jeszcze bardziej...

Oceń produkt
Nie znalazłeś odpowiedzi na swoje pytanie? Chętnie pomożemy. Skontaktuj się z naszymi doradcami!

Pytania i odpowiedzi

1
Zadaj pytanie
Bogdan, 1 lut 2018
olejek z Benzyl Benzoate? Substancja sklasyfikowana jako groźny alergen. Coś tu nie pasuje.
Odpowiedź ECOSPA:
Benzyl Benzoate jest naturalnym składnikiem tego olejku. Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Europy (WE) nr 1223/2009 z dnia 30 listopada 2009 r. producenci są zobowiązani do wyszczególniania zawartych w kosmetyku/surowcu substancji należących do grupy tzw. "potencjalnych alergenów". Aktualnie ta grupa nalicza 26 substancji, Benzyl Benzoate też należy do tej grupy. Wszystkie olejki z naszej oferty są 100% naturalnymi olejkami eterycznymi niezawierającymi żadnych dodatków. Wyjątkami są tylko cenne olejki 5% w oleju jojoba, które w składzie zawierają 5% czystego olejku eterycznego oraz 95% oleju jojoba.
Zadaj pytanie

Propozycje dla Ciebie

Bio solubilizator
Produkt niedostępny
Powiadom
Baza detergentowa AN EKOLOGICZNA
16,40 zł 100 ml
Opcje: 100, 200, 500, 1000 (ml)
Do koszyka
Prowitamina B5 - D-pantenol 75%
13,90 zł 30 ml
Opcje: 30, 50, 100, 500 (ml)
Do koszyka
Honeyquat - pochodna miodu
10,50 zł 30 ml
Opcje: 30, 50, 100, 500 (ml)
Do koszyka

Zamienniki produktu

Olejek cytrynowy
6,70 zł 10 ml
Opcje: 10, 30, 100 (ml)
Do koszyka
Olejek cytrynowy EKOLOGICZNY
10,90 zł 10 ml
Opcje: 10, 30, 100 (ml)
Do koszyka
Olejek trawy cytrynowej
8,50 zł 10 ml
Opcje: 10, 30, 100 (ml)
Do koszyka
Olejek eukaliptusowy EKOLOGICZNY
14,90 zł 10 ml
Opcje: 10, 30, 100 (ml)
Do koszyka
Olejek cynamonowy z liści
Produkt niedostępny
Powiadom

Inni klienci kupili również

Ałun potasowy w proszku
Produkt niedostępny
Powiadom
Eco Konserwant - proszek (Gluconolactone, Sodium Benzoate)
5,80 zł 10 g
Opcje: 10, 50, 150, 500 (g)
Do koszyka
Żel z aloesu EKOLOGICZNY
4,50 zł 10 ml
Opcje: 10, 30, 50, 100, 500 (ml)
Do koszyka
Bio solubilizator
Produkt niedostępny
Powiadom