Jak zrobić krem i lotion-emulsję OW domowej roboty?
Lotiony i kremy dostosowane do indywidualnych wymagań Twojej skóry są najskuteczniejszym sposobem pielęgnacji ciała. Poznaj kilka zasad robienia domowych emulsji, dzieki czmu będziesz mogła w niedługim czasie przygotować własne, dopasowane do Twojego ciała kosmetyki.
Krem idealnie dopasowany do typu cery
Receptury kosmetyczne kremów pielęgnacyjnych do ciała i twarzy zależą od kilku czynników. Najważniejsze z nich to rodzaj skóry, jaki posiadasz oraz efekt pielęgnacyjny, który chcesz osiągnąć. Może to być krem chroniący skórę przed zanieczyszczeniem znajdującym się w powietrzu lub krem zapobiegający powstawaniu zmarszczek. Kremy mogą także poprawiać stan skóry suchej lub przetłuszczającej się, uspokajać skórę wrażliwą, czy niwelować przebarwienia potrądzikowe.
Czym się różnią emulsje O/W i W/O?
Receptury mogą mieć postać dwóch emulsji: oleju w wodzie O/W lub wody w oleju W/O. Typową emulsją do skóry jest emulsja olej w wodzie, gdzie faza tłuszczowa jest zawieszona (rozproszona) w fazie wodnej w postaci małych kropel. Emulsje O/W są łatwo wchłaniane przez skórę, dobrze nawilżają, uelastyczniają i odżywiają skórę.
Emulsja jest to połączenie wody i oleju (tłuszczu). Ponieważ tłuszcz nie rozpuszcza się w wodzie, niezbędna jest substancja umożliwiająca takie połączenie – emulgator.
Receptury kosmetyczne składają się z trzech faz:
- Fazy tłuszczowej obejmującej oleje, masła roślinne i inne składniki lipofilowe (powinowate do oleju) jak emulgatory, emolienty, woski i substancje zagęszczające.
- Fazy wodnej obejmującej wodę destylowaną i inne wodnopochodne składniki.
- Fazy trzeciej obejmującej składniki, wrażliwe na temperaturę tj. tracące pod wpływem wyższej temperatury swoje właściwości.
Jak przygotować krem DIY od postaw?
Przygotuj następujące akcesoria:
- waga,
- dwie zlewki skalowane,
- dwa termometry,
- trzepaczka ze stali nierdzewnej, mikser ręczny lub mini-mikser,
- łaźnia wodna (garnek lub patelnia z gorącą wodą)
- słoiczki kosmetyczne
Przelicz recepturę na emulsję O/W według poniższych proporcji
Faza tłuszczowa
- 2 - 8% Biobaza emulgująca
- 10 - 30 % Emolienty (oleje roślinne, masła kosmetyczne)
- 1% Substancje zagęszczające (opcjonalnie, woski, guma guar)
Faza wodna
- do 100% Woda destylowana, dodatki (np. gliceryna) i substancje aktywne
Faza trzecia (dodatkowe składniki dodawane poniżej 35° C)
- Zimnotłoczone oleje roślinne podatne na ciepło
- Konserwanty (np. Eco konserwant płynny lub proszek, lub alcohol do 17 %)
- Humektanty (lecytyna, gliceryna, prowitamina B5)
- Przeciwutleniacze (witaminy E, C, A)
- Olejki eteryczne 0.1 - 1 %
- Substancje aktywne 0.1 - 2%
- Pigmenty perłowe
Wskazówka!
Lepkość kremów jest związana z procentowym udziałem fazy tłuszczowej. Dla emulsji typu olej w wodzie O/W, czym większa faza tłuszczowa, tym większa lepkość emulsji. Konsystencja emulsji kosmetycznej zależy również od zastosowanej ilości substancji zagęszczających (substancji żelujących lub zmieniających konsystencję np. woski, guma guar, guma ksantanowa).
Przygotuj emulsję kierując się instrukcją:
- Dokonaj obliczeń receptury lub użyj gotową formułę.
- Przygotuj dogodne miejsce oraz potrzebne naczynia i narzędzia.
- W dwóch osobny zlewkach odmierz składniki fazy tłuszczowej i składniki fazy wodnej.
- Przygotuj łaźnię wodną np. garnek lub patelnię do której włożysz dwie zlewki skalowane, jedną z fazą tłuszczową, drugą z fazą wodną.
- Połącz wodę i wszystkie składniki wodnopochodne w jednej zlewce/naczyniu. Umieść zlewkę w łaźni wodnej, podgrzej i utrzymuj w temperaturze 60-70°C.
- Połącz olejopochodne sładniki w drugiej zlewce. Umieść zlewkę w łaźni wodnej, podgrzej i utrzymuj w temperaturze 60-70°C.
- Upewnij się, że składniki w obu fazach dobrze się rozpuściły i połączyły. Kiedy obie fazy mają tę samą temperaturę ok. 60-70°C, wlej fazę olejową do fazy wodnej. Dokładna temperatura połączenia zależy od stopnia topnienia emulgatora. Ważne jest również, aby obie fazy miały bardzo zbliżoną temperaturę. Dla emulsji typu olej w wodzie zawsze wlewaj fazę olejową do fazy wodnej. Faza olejowa powinna być wlewana powoli, małym strumieniem, a całość mieszana przy użyciu miksera, mini-miksera lub trzepaczki.
- Po połączeniu obu faz, delikatnie mieszaj emulsję ręcznie do momentu, aż ostygnie. Aby przyśpieszyć stygnięcie, naczynie z emulsją możesz umieścić w garnku z zimną wodą.
- Ostatnia faza to dodanie wszystkich składników „wrażliwych” na ciepło takich, jak: substancje aktywne, witaminy, konserwanty (Eco konserwant płynny lub proszek), alkohol itp. Składniki dodawaj, gdy emulsja ostygnie do temperatury 40-30°C, dzięki temu zachowają w pełni swoje właściwości. Mieszaj, aż emulsja całkowicie ostygnie.
- Gotową emulsję przelej do przygotowanych słoiczków 60 ml lub 120 ml. Słoiki wcześniej używane powinny być zdezynfekowane. Możesz je przemyć np. alkoholem. Krem jest gotowy.
Jak konserwować i przechowywać emulsje DIY
Emulsje bez konserwantów
Kremy i emulsje przygotowane na domowy użytek mogą być używane bez konserwantów. Jest to szczególnie istotne dla alergików, ponieważ konserwanty i substancje zapachowe są najczęściej przyczyną alergii na kosmetyki. Kremy i lotiony przygotowane bez żadnych konserwantów muszą być przechowywane w lodówce. Ich okres trwałości jest krótki wynosi 2 tygodnie.
Emulsje samokonserwujące
Emulsja z alkoholem dodanym w trzeciej fazie w stężeniu 15-17% ma właściwości samokonserwujące. W tym przypadku nie jest konieczne dodawanie konserwantów. Jednakże emulsja zawierająca alkohol może wysuszać i podrażniać skórę szczególnie wrażliwą.
Emulsje z dodatkiem naturalnych konserwantów
Eco konserwant płynny (INCI: Benzyl Alcohol, Salicylic Acid, Glycerine, Sorbic Acid) działa skutecznie przeciw bakteriom grama+, grama-, grzybom i pleśniom. Zalecane stężenie to 1% w recepturze, będzie to ok. 2 krople na 10 ml produktu. Eco konserwant w formie proszku (INCI: Gluconolactone (and) Sodium Benzoate) zalecany jest w stężeniu 0,75% a 2,0%.
Trwałość emulsji konserwowanej preparatem Eco Konserwantem może wynosić od 1 do 6 miesięcy w zależności od kilku czynników:
- zachowania sterylnych warunków podczas produkcji emulsji,
- temperatury przechowywania,
- sposobu aplikacji kremu, wydobywania z opakowania.
Wskazówka
- Praca w sterylnych warunkach gwarantuje dłuższy okres przydatności emulsji. Używaj naczyń ze stali nierdzewnej i szkła, unikaj drewnianych i plastikowych akcesoriów, myj naczynia, urządzenia i przybory gorącą wodą z płynem do zmywania lub alkoholem.
- Do fazy wodnej używaj wody destylowanej, demineralizowanej, butelkowej. Unikaj dodawania świeżych naparów roślinnych. Sprawnie i szybko przekładaj emulsję do pojemników, unikaj dotykania emulsji brudnymi dłońmi.
Jakie są inne sposoby konserwowania emulsji DIY?
Przeciwutleniacze
Przeciwutleniacze zapobiegają jełczeniu olei roślinnych oraz olejków eterycznych pod wpływem działania tlenu znajdującego się w powietrzu. Przeciwutleniacze również konserwują i działają jako substancje czynne. Są jednym z najważniejszych składników preparatów kosmetycznych. Najczęściej spotykane i stosowane przeciwutleniacze to witaminy C, E i A oraz ekstrakt z liści rozmarynu.
- Witaminę E - zaleca się stosować w stężeniu 0.4-5% w stosunku do całej formuły.
- Witaminę C (Askorbyl palmitynowy) - używa się w stężeniu 0.5 – 5%. Askorbyl palmitynowy ma postać olejopodobną. Może być dodawana w fazie olejowej. Askorbyl palmitynowy znany jest również jako Witamina C ester. Stosowana jest m.in. w recepturach przeciwzmarszczkowych.
- Ekstrakt z liści rozmarynu - używa się w stężeniu 1 gram/kg. Dodawaj bezpośrednio do olei roślinnych. Użycie w wyższym stężeniu powoduje zmiany barwy.
Przeciwutleniacze powinny być dodawane do olejów na etapie ich przechowywania, przed podgrzaniem fazy tłuszczowej lub w trzeciej fazie po podgrzaniu emulsji i jej schłodzeniu.