Luksusowy krem do ciała z opuncją figową i jaśminem
(21.21%) 42.42 g | Hydrolat z opuncji figowej (z konserwantem) |
(45%) 90 g | Hydrolat różany (rosa damascena) ekologiczny 100% czysty |
(7%) 14 g | Olej Monoi (Monoi de Tahiti) naturalny |
(7%) 14 g | Olej arganowy (tradycyjny) |
(7%) 14 g | Olivem 1000 |
(10%) 20 g | Tens'Up efekt liftingu skóry |
(2%) 4 g | Olejek jaśminowy Sambac Absolut 5% |
(0.79%) 1.58 g | Konserwant DHA BA - akceptowany przez ECOCERT |
Zaczynamy
Krok 1 |
W zlewce 50 ml odważ Olivem, olej arganowy i monoi. W zlewce 100 ml odważ hydrolaty. |
Krok 2 |
Przygotuj kąpiel wodną na palniku. Woda w kąpieli musi być gorąca, prawie wrząca. Do kąpieli wodnej wstaw zlewki 50ml i 100 ml i podgrzewaj obie do podobnej temperatury ok. 80 st. C. Temperaturę kontroluj termometrem. |
Krok 3 |
Część z wodą zacznij powoli wlewać do fazy olejowej, jednocześnie mieszając. Następnie wyjmij zlewkę z połączonymi składnikami z kąpieli. Mieszaj przez kilka, kilkanaście minut, aż emulsja zagęści się i ostygnie poniżej 35 st. C. |
Krok 4 |
Kiedy emulsja ostygnie do 35 st. C dodaj Tens`Up, olejek jaśminowy i konserwant. Całość dokładnie wymieszaj. |
Krok 5 |
Krem przelej do słoika, opisz etykietę i naklej. Odstaw na kilka godzin do całkowitego ostygnięcia. |
Uwagi i przechowywanie
- Lista alergenów: Benzyl alcohol, Benzyl benzoate, Coumarin, Linalool, Eugenol, Geraniol, Hydroxycitronellal
- Zalecany zakres pH 4.30 - 4.80; w próbie - 4.50
- Czystość mikrobiologiczna: grzyby i pleśnie < 100 CFU/ml; bakterie < 100 CFU/ml.
- Balsam przechowuj w temp. pokojowej z dala od źródeł ciepła i światła. Napisz datę ważności na opakowaniu i zużyj przed końcem terminu przydatności.
Składniki
8Kalkulator proporcji składników
${item.name} | ${item.share}% |
${getCapacity(item.share, item.density)}
ml
|
${getWeight(item.share, item.density)}
g
${calcTip(item.tip, getWeight(item.share, item.density), item.id)} kropli
|