Olej arganowy (tradycyjny)

Olej arganowy ECOSPA otrzymywany jest z orzechów drzewa arganowego występującego wyłącznie w jednym regionie świata: południowo-zachodniej części Maroko. Olej tłoczony tradycyjnie z prażonych orzechów jest jakości spożywczej (w naszej ofercie jako surowiec kosmetyczny tylko do użytku zewnętrznego). Ma złoty kolor i charakterystyczny orzechowy zapach. Szybko się wchłania i dociera do głębokich warstw skóry. Przeznaczony jest w pielęgnacji cery z oznakami starzenia się, problematycznej, suchej i wrażliwej. Idealny do włosów i paznokci.

Czytaj więcej
Dostępny w magazynie - wysyłka 1 - 2 dni
30 ml 17,10 zł
50 ml 23,10 zł
100 ml 41,50 zł
500 ml 128,90 zł
1000 ml 243,90 zł
  • Koszt wysyłki krajowej to 9,90 zł Poczta Polska, 11,90 zł Paczkomaty InPost, 13,90 zł Kurier DPD.
  • Wysyłka za pobraniem dodatkowo płatna 5 zł.
  • Zamówienia powyżej 199 zł wysyłamy gratis za pośrednictwem Poczty Polskiej lub Paczkomatów InPost.
Darmowa dostawa od 199 zł
  • W koszyku wybierz 1 próbkę do zakupów powyżej 99 zł lub 3 próbki do zakupów powyżej 149 zł.
  • Dostępne próbki produktów zmieniają się okresowo.
Próbki do zakupów

Olej arganowy ECOSPA otrzymywany jest z orzechów drzewa arganowego występującego wyłącznie w jednym regionie świata: południowo-zachodniej części Maroko. Olej tłoczony tradycyjnie z prażonych orzechów jest jakości spożywczej (w naszej ofercie jako surowiec kosmetyczny tylko do użytku zewnętrznego). Ma złoty kolor i charakterystyczny orzechowy zapach. Szybko się wchłania i dociera do głębokich warstw skóry. Przeznaczony jest w pielęgnacji cery z oznakami starzenia się, problematycznej, suchej i wrażliwej. Idealny do włosów i paznokci.

Czytaj więcej
100% naturalny 100% naturalny Jakość
1 - 100% 1 - 100% Zalecane stężenie
W tłuszczach W tłuszczach Rozpuszczalność
Nie podgrzewać powyżej 40 st. C Nie podgrzewać powyżej 40 st. C

Opis oleju arganowego

Olej arganowy ECOSPA otrzymywany jest z orzechów drzewa arganowego występującego wyłącznie w jednym regionie świata: południowo-zachodniej części Maroko. Orzechy drzewa arganowego są prażone, a następnie tłoczone. Dzięki takiemu sposobowi produkcji olej ten posiada przyjemny orzechowy zapach oraz jest ciemniejszy od oleju arganowego tłoczonego na zimno ze świeżych orzechów. Część dochodu pochodzącego ze sprzedaży oleju znajdującego się w naszej ofercie przekazywane jest na rozwój społeczności lokalnej w dwóch regionach Maroko (Biougra, Essaouira).

Dozowanie

1 - 100% może być stosowany bezpośrednio na twarz.

Jak używać olej arganowy?

Stosuj w czystej postaci - Olej arganowy aplikuj na twarz jako regenerujący olejek do twarzy. Kilka kropli oleju nałóż na serum lub krem. W połączeniu z innym bazowym olejem zastosuj jako olej do ciała po kąpieli lub jako serum na końcówki włosów.

Wzbogać swój kosmetyk - Wzbogać olejem arganowym swój ulubiony krem lub ekologiczną bazę kremową w naszej ofercie. Wystarczy dodać 5 ml oleju na każde 100 ml kremu lub balsamu.

Olej arganowy - właściwości kosmetyczne

  • Olej arganowy zawiera  nienasycone kwasy tłuszczowe bardzo ważne dla ludzkiego organizmu. Uczestniczą one m.in. w tworzeniu prostaglandyn - hormonów odpowiedzialnych za szereg bardzo ważnych procesów zachodzących zarówno w skórze jak i całym organizmie.
  • Wyjątkowa kompozycja oleju arganowego sprawia, że jest bardzo dobrze przyswajalny i wchłaniany przez skórę. Pod wpływem enzymów występujących w skórze składniki oleju są odpowiednio modyfikowane i wnikają w głębsze warstwy skóry. 
  • Olej arganowy jest doskonały na dojrzałą i starzejącą się skórę, wzmacniając barierę naskórkową poprawia nawilżenie skóry, chroni przed przedwczesnym pojawieniem się zmarszczek, wzmacnia paznokcie i włosy. 

Zastosowanie

Włosy
Włosy
  • Olej arganowy wzmacnia i regeneruje włosy, szczególnie polecany jest do włosów po zabiegach fryzjerskich.
  • Olej arganowy zapobiega wypadaniu włosów i poprawia funkcjonowanie skóry głowy.
  • Połącz olej arganowy z masłem shea w intensywnie regenerującej odżywce do końcówek włosów.
  • Wypróbuj olej arganowy do pielęgnacji osłabionych rzęs.
  • Nanieś olej arganowy bezpośrednio na włosy lub dodaj do ulubionej odżywki lub maski do włosów.
Twarz
Twarz
  • Olej arganowy silnie nawilża i ujędrnia skórę.
  • Polecany jest do pielęgnacji cery dojrzałej ale również młodzieńczej.
  • Olejek arganowy łagodzi objawy trądziku, wspomaga gojenie ran i podrażnień skórnych.
  • Wypróbuj olej arganowy do demakijażu.
  • Połącz olej arganowy z ekstraktem CO2 z oregano i stosuj jako kurację polepszającą stan skóry trądzikowej.
Ciało
Ciało
  • Sprawdzi się w produktach regenerujących po opalaniu oraz w produktach chroniących skórę przed nadmiernym wpływe promieni UV.
  • Dodaj do oleju arganowego olej z alg laminaria oraz olejek cedrowy i stosuj jako antycellulitową oliwkę do ciała.
  • Połącz olej arganowy z masłem shea w regenerującym masełku do pielęgnacji suchych i łamliwych paznokci.
  • Dodaj biobazę emulgująca oraz fazę wodną i stwórz własny intensywnie nawilżający i regenerujący balsam do ciała.

Uwagi i przeciwwskazania

  • Olej arganowy należy przechowywać szczelnie zamknięty w temperaturze pokojowej z dala od źródeł ciepła i światła.
  • Produkt pozyskiwany z roślin, barwa i zapach poszczególnych partii może nieznacznie się między sobą różnić.

Specyfikacja

Skład INCI Argania Spinosa Kernel Oil
Jakość 100% czysty, naturalny olej roślinny.
Metoda pozyskiwania Tłoczony na zimno z prażonych orzechów, dziewiczy, nierafinowany.  Pochodzi ze sprawiedliwego handlu.
Gęstość w temp. 20 st.C ~ 0.913 g/ml
Liczba zmydlenia 180 mg KOH / g
Skład kwasów tłuszczowych Typowy skład: Kwas palmitynowy 12.9 %, kwas stearynowy 6.1%, kwas oleinowy 47.7%, kwas linolowy 31.5 %
Przechowywanie Przechowywać w suchym miejscu, z dala od źródeł ciepła i światła. Olej arganowy w temperaturze poniżej 10 st. C. może uledz krystalizacji. Lekko podgrzej olej w łaźni wodnej do roztopienia.
Certyfikaty Francuskie laboratorium Qualite France  

Oceny i komentarze

6 opinii
Oceń produkt 4.33 6 opinii
5.0
4 oceny
4.0
3.0
2 oceny
2.0
1.0
5.0 Izabela, 5 cze 2019

Dla mnie rewelacyjny- jestem od niego po prostu uzależniona!!! Uwielbiam jego zapach, który działa na mnie kojąco a na moją cerę cudownie- dlatego od dawna używam go na noc zamiast kremu...

5.0 Marek, 25 maj 2018

Pani Małgosiu, pisze pani, że "olej arganowy z prażonych orzechów jest to taki, który można kupić w sklepach i targowiskach w Maroko". Przez wiele lat mieszkałem i pracowałem w Maroku i mogę napisać, że jest to w 100% prawda, dodam tylko, że jest to olej spożywczy i ma przyjemny orzechowy zapach i smak, który doskonale sprawdza się w kuchni np. do sałatek. Olej ten nie nadaje się jednak do smażenia/gotowania a jedynie do spożywania na zimno. Można go dodawać do ciepłych dań jedynie pod koniec gotowania aby podkręcić smak potrawy. Oczywiście stosowanie na skórę jest jak najbardziej dozwolone ale osobiście odradzam ze wzgledu na orzechowy aromat. W Maroku dostępny jest (również na targowiskach) olej arganowy w wersji kosmetycznej, jest on nieco jaśniejszy, prawie bez zapachu lub w wersji lekko aromatyzowanej. Nadaje się on wyłącznie do stosowania na skórę lub włosy, nie należy go spożywać. I jeszcze uwaga: oba te oleje po jakimś czasie jełczeją (z mojego doświadczenia od około 2 lat ale to zależy od warunków przechowywania) i tylko wówczas mają niezbyt przyjemny aromat a więc ważne aby nabywać je w miarę świeże. Należy przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu (ale nie w lódowce!!!, ok. 20°C będzie w sam raz). Pozdrawiam.

3.0 Ewelina, 30 mar 2016

Kontrowersyjny zapach: dla mnie posmarowana tym olejkiem skóra pachnie prażonymi orzeszkami, a dla mojego męża ... zepsutym jedzeniem. Niestety. Ładnie się rozprowadza, nawilża i zmiękcza skórę. Jest tłoczony z orzechów prażonych, więc zapewne pod względem składu i wartości nie jest tak dobry jak tłoczony na zimno ze świeżych orzechów. Nie kupiłabym go gdyby nie to, że zimnotłoczony olej arganowy ze świeżych orzechów i olej ze słodkich migdałów były wciąż niedostępne. Myślę, że więcej nie kupię ze względu na zapach:(

3.0 Przemysław Piórkowski (Gabinet Masażu i Refle, 2 wrz 2013

Do masażu twarzy niestety się nie nadaje (ciała raczej też nie), ma intensywnie orzechowy zapach, nawet ładny ale bardziej kuchenny. Pacjentki mówią, że jest zbyt intensywny, zapach określają od kukurydzianego po orzechowy. Korzystałem już z oleju arganowego innych dostawców i nigdy nie miał tak intensywnego zapachu. Wiem, że zapach może się różnić w zależności od pory roku (jest to mocno zauważalne szczególnie przy Hydrolatach Ecospa), ja kupowałem w lipcu. Właściwości ciężko mi ocenić, jako że wykonałem tylko kilka pojedynczych zabiegów.

5.0 Anonim, 6 sie 2013

Fantastyczny produkt, zakochałam się w nim od pierwszego użycia. Jestem "zapachowcem", woń kosmetyków jest dla mnie niesłychanie ważna, często rezygnuję z używania jakiegoś produktu, bo odrzuca mnie jego zapach. Olej z prażonych orzechów arganowych pachnie fantastycznie i równie fantastycznie działa. Używam go głównie pod oczy, czasem stosuję na całą twarz zamiast kremu na noc. A czasem po prostu smaruję nim skórę, żeby poczuć ten wspaniały aromat. Fantastycznie uelastycznia skórę, sprawia, że staje się miękka i wygładzona.

5.0 Patrcyja Wieczorkowska, 30 maj 2012

Dla mnie bardzo dobry produkt.Jeśli chodzi o zapach to wolę z prażonych orzechów.Doskonały dla mojego ciała,twarzy i dłoni.Olejek szybko się wchłania.Nie pozostawia tłustego ,,filmu'' na skórze.Bardzo dobrze nawilża.Po chwili zapach sie ulatnia.Jak dla mnie bomba!!!Super:)

Nie znalazłeś odpowiedzi na swoje pytanie? Chętnie pomożemy. Skontaktuj się z naszymi doradcami!

Pytania i odpowiedzi

1
Zadaj pytanie
Małgosia, 25 wrz 2015
Zapach kuchenny, dobre określenie. Coż z tego że tłoczony na zimno skoro orzechy były wcześniej podgrzewane... Chciałam używać do włosów ale ze względu na nieciekawy zapach uzyję do zrobienia masła do ciała i to w malym stężeniu.
Odpowiedź ECOSPA:
W ofercie posiadamy kilka rodzajów oleju arganowego, również tłoczonego ze świeżych orzechów oraz bez zapachu. Olej arganowy z prażonych orzechów jest to taki, który można kupić w sklepach i targowiskach w Maroko, stąd zdecydowaliśmy się oferować go naszym Klientom.

Propozycje dla Ciebie

Olej z dzikiej róży tłoczony na zimno
16,50 zł 30 ml
Opcje: 30, 50, 100, 500 (ml)
Do koszyka
Nakrętka z pipetą do butelek 30 ml
1,90 zł 1 szt.
Opcje: 1, 10, 50 (szt.)
Do koszyka
Peeling solny z Morza Martwego
11,90 zł 200 g
Opcje: 200, 500, 1000 (g)
Do koszyka
Witamina E - Miks naturalnych tokoferoli T70
Produkt niedostępny
Powiadom

Zamienniki produktu

Olej arganowy deodoryzowany do masażu
75,90 zł 200 ml
Opcje: 200, 500 (ml)
Do koszyka
Olej arganowy deodoryzowany, zimnotłoczony
od 16,90 zł 15,21 zł 30 ml
Opcje: 30, 50, 100, 500, 1000 (ml)
Do koszyka
Bazowa odżywka do włosów EKOLOGICZNA
16,90 zł 200 ml
Opcje: 200, 500, 1000 (ml)
Do koszyka
Olej kokosowy (ze świeżego miąższu) ekologiczny
10,60 zł 50 g
Opcje: 50, 100, 500, 1000 (g)
Do koszyka
Olej arganowy  (ze świeżych orzechów)
17,50 zł 30 ml
Opcje: 30, 50, 100, 500, 1000 (ml)
Do koszyka

Inni klienci kupili również

Hydrolat z bambusa ekologiczny (z konserwantem)
8,00 zł 50 ml
Opcje: 50, 100, 500, 1000 (ml)
Do koszyka
Hydrolat sosnowy ekologiczny (z konserwantem)
7,50 zł 50 ml
Opcje: 50, 100, 500, 1000 (ml)
Do koszyka
Olej lniany tłoczony na zimno
4,90 zł 30 ml
Opcje: 30, 50, 100, 500 (ml)
Do koszyka
Olej buriti ekologiczny
17,90 zł 30 ml
Opcje: 30, 50, 100 (ml)
Do koszyka