Właściwości i zastosowanie skwalanu w kosmetyce

Czy da się zastąpić jednym specyfikiem krem do twarzy, krem pod oczy, balsam do stóp, a nawet wcierkę do włosów? Tak – wystarczy wprowadzić do swojej pielęgnacji skwalan. To wyjątkowo wszechstronny surowiec lipidowy, który ujędrnia, poprawia nawilżenie, zmiękcza skórę, do tego także zmniejsza puszenie się fryzury. Tylko jeden produkt, a tak wiele zastosowań! W poniższym artykule przeczytasz o jego właściwościach, zastosowaniu i sposobach użycia.

Właściwości i zastosowanie skwalanu w kosmetyce

Czym jest skwalan?

Skwalan to organiczny związek chemiczny, nasycona postać skwalenu - czyli węglowodoru alifatycznego, który jest składnikiem płaszcza lipidowego naszej skóry. Sam skwalan znajduje się natomiast w składzie ludzkiego sebum. W przemyśle kosmetycznym występuje zazwyczaj jako surowiec pochodzenia roślinnego – wytwarzany z oliwek lub trzciny cukrowej. Ma postać cieczy. Z racji konsystencji zaliczany jest do lekkich, suchych olejów, nie pozostawia bowiem tłustej warstwy na skórze po zastosowaniu. Nie wykazuje też działania komedogennego – nie zatyka ujść gruczołów łojowych i nie powoduje powstawania wyprysków czy zaskórników. Dzięki temu świetnie się nadaje do pielęgnacji nawet wymagającej cery, alergicznej, ze skłonnością do przetłuszczania i mieszanej.

Jakie właściwości ma skwalan?

Skwalan charakteryzuje się bardzo szerokim spektrum działań. Badania kliniczne i konsumenckie potwierdzają, że działa ujędrniająco, przeciwzmarszczkowo, natłuszczająco i nawilżająco. Rozjaśnia skórę oraz poprawia jej elastyczność. Stymuluje rotację komórek. Chroni przed działaniem wolnych rodników. Do tego zmiękcza, wygładza i zmniejsza widoczność zmarszczek. Doskonale więc sobie radzi zarówno z pielęgnacją cery młodej, jak i dojrzałej.

Skwalan wspaniale sprawdza się także w pielęgnacji włosów. Przede wszystkim nawilża je, natłuszcza i zmniejsza ich łamliwość. Chroni farbowane pasma przed wypłukiwaniem koloru. Uszczelnia także ich łuski. Dodany do odżywki ułatwia transport składników odżywczych, wzmacniając działanie kosmetyku. Zmniejsza też mikrouszkodzenia powstałe podczas codziennej pielęgnacji i ułatwia czesanie – również mokrych włosów. Oprócz tego wzmacnia pasma i chroni je przed wysokimi temperaturami podczas suszenia i prostowania.

Jakie zastosowanie ma skawalan w kosmetyce?

Z racji na silne właściwości nawilżające, natłuszczające i ochronne skwalan świetnie się sprawdza w pielęgnacji twarzy i ciała, a także włosów. Wyjątkowo skutecznie pomaga przywrócić do równowagi skórę i włosy przesuszone, odwodnione i zniszczone.

Pielęgnacja twarzy i ciała

Skwalan zmiękcza skórę, natłuszcza i nawilża, może więc być stosowany jako emolient. Z powodzeniem zastąpi cały szereg kosmetyków: krem do twarzy i pod oczy, balsam do ciała, krem zmiękczający do stóp czy nawet bazę pod makijaż. Nadaje się do pielęgnacji każdego typu skóry, nawet tłustej i mieszanej. W przypadku cery suchej i wrażliwej łagodzi podrażnienia, poprawia nawilżenie, chroni przed nadmiernym odparowywaniem wody i zmiękcza. Ma też działanie antyoksydacyjne. Wzmacnia ochronną barierę lipidową oraz chroni przed wolnymi rodnikami.

Jest niezrównany w pielęgnacji cery suchej, podrażnionej, naczynkowej, a także dojrzałej. Wyraźnie wygładza i zmniejsza widoczność zmarszczek. Równie dobrze działa na skórę odwodnioną i poprawia regenerację jej bariery lipidowej. Dzięki skwalanowi szybko odzyskasz piękno i blask swojej cery.

Ochrona przed szkodliwymi czynnikami

Skwalan wykazuje również działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Chroni też przed promieniowaniem UV. Pomaga nawet goić drobne uszkodzenia skóry i stany zapalne. Na dodatek jest hipoalergiczny, mogą go więc bezpiecznie stosować osoby wrażliwe i alergicy, którzy nie tolerują olejów roślinnych. 

Skwalan skutecznie utrwala zapachy, dzięki czemu świetnie się sprawdza jako ich nośnik.

Pielęgnacja włosów skwalanem

Skwalan równie dobrze wpływa na kondycję włosów, szczególnie tych z tendencją do puszenia się i łamania. Olej silnie poprawia ich nawilżenie, zmiękcza, zwiększa elastyczność i sprawia, że są bardziej odporne na uszkodzenia

Nadaje się również do stosowania jako kosmetyk termoochronny i skutecznie zabezpiecza fryzurę przed wysoką temperaturą podczas modelowania. Ułatwia też rozczesywanie – nawet zaraz po umyciu.

Regularnie stosowany chroni także przed utratą koloru. Z powodzeniem można go wcierać we włosy i w skórę głowy, by zapewnić pasmom odpowiednie nawilżenie, wygładzenie oraz wzmocnienie. 

Razem i osobno

Skwalan może być z powodzeniem stosowany zarówno jako dodatek do kremów czy balsamów, jak i w pełni samodzielnie. Wystarczy zaledwie kilka kropel tego składnika, by wzbogacić działanie swoich kremów i balsamów. Jego drobne cząsteczki dobrze transportują składniki odżywcze w głąb skóry. Dzięki temu wzmacnia działanie innych substancji zawartych w kosmetykach. 

Zauważalne efekty stosowania skwalanu według badań konsumenckich są już widoczne po trzech tygodniach stosowania.

Jak stosować skwalan?

Jest to bardzo prosty w użyciu suchy olej. Warto zaopatrzyć się w butelkę z pipetą, by móc go precyzyjnie dozować. Wystarczy zaledwie kilka kropel:

  • do wcierania w skórę twarzy jako serum,
  • jako składnik kremu odmładzającego pod oczy,
  • jako olejowa baza pod makijaż,
  • jako składnik balsamu do ciała,
  • jako zmiękczający preparat do łokci i stóp,
  • jako składnik kremów do rąk,
  • jako olejowa wcierka do włosów i skóry głowy,
  • jako utrwalacz do perfum – wystarczy wetrzeć w nadgarstki, szyję czy też skórę za uszami kroplę skwalanu i dopiero wtedy skropić te miejsca perfumami.

Jak widać, skwalan jest wyjątkowo uniwersalnym surowcem kosmetycznym, który pomaga nam zadbać o piękno i młody wygląd. Z nim maksymalnie wykorzystamy działanie naszych kosmetyków, zmiękczymy twardą i zrogowaciałą skórę oraz nadamy piękno i blask fryzurze. Jest wyjątkowo wszechstronny, a na dodatek – prosty w użyciu. Może zastąpić cały szereg innych kosmetyków, a także znacząco wzbogacić ich działanie. Warto więc wprowadzić go do swojej pielęgnacji, tym bardziej, że nie wymaga szczególnie dużych nakładów czasu, by go stosować.

Naturalny skwalan z trzciny cukrowej i z oliwek zamówisz w naszym sklepie.

Skwalan z trzciny cukrowej

Skwalan z trzciny cukrowej wykazuje właściwości ujędrniające, zmiękczające, wygładzające, chroni skórę przed nadmierną utratą wody, poprawia przenikanie substancji aktywnych. Może być stosowany do pielęgnacji każdego rodzaju skóry i włosów.

Skwalan z trzciny cukrowej ekologiczny
18,90 zł 30 ml

Skwalan roślinny z oliwek

Skwalan posiada właściwości wygładzające, nawilżające, zmiękczające, stabilizuje strukturę lipidów skórnych. Łatwo wnika w skórę, dzięki czemu pomaga w przenoszeniu substancji aktywnych w głąb skóry.

Skwalan roślinny 100% z oliwek
od 16,90 zł 15,21 zł 30 ml

Przygotowaliśmy specjalną recepturę!

Krem z bazy do cery suchej z olejem waniliowym i skwalanem
Krem z bazy do cery suchej z olejem waniliowym i skwalanem

Przepis DIY na krem z bazy do cery suchej z olejem waniliowym. Baza silnie nawilża i chroni skórę przed czynnikami stresowymi. Olej waniliowy regeneruje i wygładza skórę, zmiejsza widoczność zmarszek oraz nadaje delikatnego blasku. Skwalan nawilża i wygładza skórę oraz ułatwia przenikanie w jej głąb innych substancji czynnych. Krem przeznaczony do pielęgnacji cery suchej, dojrzałej.

Wskazania: Suchość, Utrata jędrności, Zmarszczki
Poziom trudności:
łatwy
Składniki na 30 g do słoika 30 ml :
(85%) 25.5 g Baza kremowa EKOLOGICZNA
(10%) 3 g Olej waniliowy
(5%) 1.5 g Skwalan roślinny 100% z oliwek
Właściwości i zastosowanie skwalanu w kosmetyce nie posiada żadnych opinii.
Dodaj opinię!
Nikt jeszcze nie dodał pytania dla Właściwości i zastosowanie skwalanu w kosmetyce.
Zadaj pytanie!
Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do newslettera! Dołącz do nas i poznaj świat kosmetyków DIY. Powiadomimy Cię o nowościach, promocjach, poradach pielęgnacyjnych i recepturach wybranych specjalnie dla Ciebie.