Krótka data

Macerat z krwawnika

Krótka data ważności: 30.11.2021

Macerat z krwawnika otrzymywany poprzez macerację kwiatów krwawnika (Achillea millefolium L.) w oleju słonecznikowym. Macerat na koniec jest tylko filtrowany aby zachować wszystkie cenne składniki. Działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i antyoksydacyjnie. Polecany jest do pielęgnacji cery problematycznej, mieszanej, tłustej, trądzikowej oraz naczynkowej.

Czytaj więcej
Krótka data ważności: 30.11.2021
Dostępny w magazynie - wysyłka 1 - 2 dni
30 ml 4,83 zł
50 ml 7,35 zł
  • W koszyku wybierz 1 próbkę do zakupów powyżej 99 zł lub 3 próbki do zakupów powyżej 149 zł.
  • Dostępne próbki produktów zmieniają się okresowo.
Próbki do zakupów

Macerat z krwawnika otrzymywany poprzez macerację kwiatów krwawnika (Achillea millefolium L.) w oleju słonecznikowym. Macerat na koniec jest tylko filtrowany aby zachować wszystkie cenne składniki. Działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i antyoksydacyjnie. Polecany jest do pielęgnacji cery problematycznej, mieszanej, tłustej, trądzikowej oraz naczynkowej.

Czytaj więcej
100% naturalny 100% naturalny Jakość
0,5 - 5% 0,5 - 5% Zalecane stężenie
W tłuszczach W tłuszczach Rozpuszczalność

Opis maceratu z krwawnika

Macerat z krwawnika otrzymywany poprzez macerację kwitnących końcówek krwawnika (Achillea millefolium L.) w oleju słonecznikowym. Dodatek olejku eterycznego rozmarynowego zabezpiecza składniki maceratu przed utlenianiem. W maceracie z krwawnika znajduje się bogactwo substancji aktywnych rozpuszczonych w oleju słonecznikowym: flawonoidy, poliyny, cholina, fitosterole, azulen, cyneol, limonen, α-pinen, β-pinen, borneol, octan bornylu, terpineol, sabinen, tujon, izoartemizja, kamfora, kariofilen, prokamazuleny.

Dozowanie

0,5 - 5%

Jak stosować macerat z krwawnika?

Macerat z krwawnika mieszaj z innymi olejami lub używaj jako składnik fazy tłuszczowej w kosmetykach DIY. Dobrze sprawdza się jako składnik samodzielnie robionych balsamów, kremów, maseł do ciała, pomadek do ust i maści leczniczych. Wzbogać maceratem ulubiony krem lub połącz w dłoni kilka kropli z innymi olejem i aplikuj na skórę, ciało i włosy.

Macerat z krwawnika - działanie

  • Macerat z krwawnika działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie dlatego zalecany jest w kosmetykach o działaniu oczyszczającym i antyseptycznym. Ze względu na właściwości przeciwutleniające, krwawnik rekomendowany jest w kosmetykach ukierunkowanych na ochronę skóry i włosów przed procesami utleniania.
  • Macerat z krwawnika wykazuje także działanie ściągające. Wynika ono z obecności tanin w kwiatach krwawnika. Taniny pokrywają zewnętrzną warstwę skóry lub błon śluzowych i chronią głębsze warstwy skóry przed uszkodzeniem oraz pobudzają regenerację poparzonych lub zranionych tkanek.
  • Macerat z krwawnika wykazuje także działania pośrednio nawilżające (ogranicza TEWL). Jest składnikiem warstwy okluzyjnej, która tworzy się po nałożeniu kosmetyku. Macerat z krwawnika polecany jest często do pielęgnacji cery problematycznej, mieszanej, tłustej, trądzikowej oraz naczynkowej.

Zastosowanie

Włosy
Włosy
  • Użyj macerat z krwawnika jako dodatek kosmetyków do włosów ukierunkowanych na ochronę skóry i włosów przed procesami utleniania: szamponach, odżywkach, maskach.
Twarz
Twarz
  • Macerat z krwawnika jest chętnie stosowany jako składnik kosmetyków o działaniu oczyszczającym i antyseptycznym.
  • W kosmetykach o działaniu regenerującym i regulującym wydzielanie sebum.
  • W kosmetykach przeciwtrądzikowych: kremach, serum, maseczkach.
Ciało
Ciało
  • Jako składnik preparatów przyspieszających gojenie się ran i łagodzących podrażnienia.

Uwagi i przeciwwskazania

  • Przechowywać szczelnie zamknięty, w temperaturze pokojowej z dala od źródeł ciepła i światła, w miejscu niedostępnym dla dzieci.
  • Nie przekraczać zalecanego maksymalnego stężenia.

Specyfikacja

Skład INCI Helianthus Annuus Seed Oil, Achillea Millefolium (Yarrow) Flower Extract
Pochodzenie Bułgaria (Achillea Millefolium Flower Extract), Hiszpania/Tunezja (Rosmarinus Officinalis (Rosemary) Leaf Extract)
Jakość Naturalny olej roślinny
Metoda pozyskiwania Maceracja kwitnących końcówek krwawnika w oleju słonecznikowym
Gęstość w temp. 20 st.C  0.920 g/ml
Liczba zmydlenia

191 mg KOH/ g tłuszczu

Skład

Helianthus Annuus Seed Oil 95-99%, Achillea Millefolium Flower Extract 1-5%, Rosmarinus Officinalis Extract 0,25-0,35%

Skład kwasów tłuszczowych Typowy skład: kwas linolowy 60%, kwas oleinowy 28,7%, kwas palmitynowy 6,07%, kwas stearynowy 3.57%
Zawartość tokoferoli w krwawniku: α-tocopherol 0.95 mg/100 g, β-tocopherol 4.63 mg/100 g, γ-tocopherol 13.04 mg/100 g
Alergeny  Eugenol 0.1 - 0.6 ppm
Przechowywanie Przechowywać w suchym miejscu, z dala od źródeł ciepła i światła.
Macerat z krwawnika nie posiada żadnych opinii.
Oceń produkt
Nie znalazłeś odpowiedzi na swoje pytanie? Chętnie pomożemy. Skontaktuj się z naszymi doradcami!

Pytania i odpowiedzi

1
Zadaj pytanie
Roxana, 20 sty 2021
Do jakiej temperatury można podgrzewać macerat dodajac go do produkcji kremu? Czy lepiej dodać go w fazie C na zimno?
Odpowiedź ECOSPA:
Dzień dobry, macerat z krwawnika najlepiej dodać w fazie C do emulsji.
Zadaj pytanie

Propozycje dla Ciebie

Witamina C - Tetraizopalmitynian askorbylu w formie oleju
34,90 zł 5 ml
Opcje: 5, 10, 30, 100 (ml)
Do koszyka
Baza kremowa EKOLOGICZNA
10,90 zł 50 g
Opcje: 50, 100, 225, 500 (g)
Do koszyka
Witamina B3 - Niacynamid
7,90 zł 25 g
Opcje: 25, 50, 100 (g)
Do koszyka
Olej jojoba (złoty) zimnotłoczony
10,90 zł 30 ml
Opcje: 30, 50, 100, 500, 1000 (ml)
Do koszyka

Zamienniki produktu

Macerat dziurawca ekologiczny
11,70 zł 30 ml
Opcje: 30, 50, 100 (ml)
Do koszyka
Macerat arniki ekologiczny
12,90 zł 30 ml
Opcje: 30, 50, 100 (ml)
Do koszyka

Inni klienci kupili również

Olej lniany tłoczony na zimno
4,90 zł 30 ml
Opcje: 30, 50, 100, 500 (ml)
Do koszyka
Słoik szklany 15 ml z czarną zakrętką
2,50 zł 1 szt.
Opcje: 1, 10, 110 (szt.)
Do koszyka
Olejek pomarańczowy
7,50 zł 10 ml
Opcje: 10, 30, 100 (ml)
Do koszyka
Olejek grejpfrutowy (różowy)
Produkt niedostępny
Powiadom