Azeloglicyna

Azeloglicyna to nowoczesna alternatywa kwasu azelainowego, która rozpuszcza się w wodzie w dowolnym stężeniu nie sprawiając problemów technicznych. Wykazuje działanie rozjaśniające, przeciwzapalne, sebostatyczne, bakteriostatyczne, nawilżające i uelastyczniające. Jeśli borykasz się z przebarwieniami, trądzikiem lub masz cerę dojrzałą i suchą włącz azeloglicynę do swoich receptur lub kosmetyków DIY.
Czytaj więcej
Dostępny w magazynie - wysyłka 1 - 2 dni
5 ml 9,90 zł
10 ml 17,80 zł
30 ml 47,50 zł
100 ml 139,00 zł
  • W koszyku wybierz 1 próbkę do zakupów powyżej 99 zł lub 3 próbki do zakupów powyżej 149 zł.
  • Dostępne próbki produktów zmieniają się okresowo.
Próbki do zakupów
Azeloglicyna to nowoczesna alternatywa kwasu azelainowego, która rozpuszcza się w wodzie w dowolnym stężeniu nie sprawiając problemów technicznych. Wykazuje działanie rozjaśniające, przeciwzapalne, sebostatyczne, bakteriostatyczne, nawilżające i uelastyczniające. Jeśli borykasz się z przebarwieniami, trądzikiem lub masz cerę dojrzałą i suchą włącz azeloglicynę do swoich receptur lub kosmetyków DIY.
Czytaj więcej
Zgodna ze specyfikacją Zgodna ze specyfikacją Jakość
3 - 10% 3 - 10% Zalecane stężenie
W wodzie W wodzie Rozpuszczalność
Dodawać poniżej 40 st. C Dodawać poniżej 40 st. C

Azeloglicyna 100% aktywna

Azeloglicyna to pochodna kwasu azelainowego i glicyny. Azeloglicyna zachowuje wszystkie właściwości kwasu azelainowego, a jednocześnie dobrze nawilża oraz poprawia kondycję skóry dojrzałej ze względu na zawartość dwóch moli aminokwasu glicyny w jej cząsteczce. Kolejną zaletą azeloglicyny jest jej dobra rozpuszczalność i kompatybilność z innymi surowcami kosmetycznymi. Azeloglicyna jest rozpuszczalna w wodzie (na zimno). Stabilna w zakresie pH 5 - 11.

Dozowanie

3 - 10% w produkcie gotowym

Jak stosować azeloglicynę?

Stosuj jako dodatek do swojego kremu. Połącz z kwasem hialuronowym w rozjaśniajacym serum na twarz.

Azeloglicyna - właściwości kosmetyczne

  • Azeloglicyna jest wielozadaniowym składnikiem aktywnym. Głównym jej zadaniem jest rozjaśnianie różnego rodzaju przebarwień, m. in. potrądzikowych, pourazowych, pociążowych (melasma), plam soczewicowatych. Azeloglicyna zmniejsza syntezę melaniny poprzez hamowanie enzymu tyrozynazy. Przeprowadzono badanie w trakcie którego porównywano właściwości rozjaśniające azeloglicyny (5%), arbutyny i dipalmitynianu kwasu kojowego. Badanie trwało 4 tygodni, kosmetyki stosowano 2 razy dziennie. Najbardziej zauważalne zmniejszenie przebarwień zaobserwowano u probantów stosujących kosmetyki z azeloglicyną.
  • Ze względu na właściwości sebostatyczne, przeciwzapalne, bakteriostatyczne azeloglicyna świetnie sprawdza się w pielęgnacji skóry mieszanej, tłustej i trądzikowej, a także skóry z trądzikiem różowatym. W przeprowadzonym badaniu stwierdzono ograniczenie przetłuszczania się skóry na czole (redukcja o 29.4%), na nosie (redukcja o 27%) i na policzkach (redukcja o 31.5%).
  • Dzięki zawartości aminokwasu glicyny, azeloglicyna wykazuje również właściwości uelastyczniające i nawilżające, nadaje skórze zdrowego blasku, dzięki czemu może być stosowana w kosmetykach do pielęgnacji skóry dojrzałej i suchej.

Zastosowanie

Twarz
Twarz
  • Azeloglicyna znajduje zastosowanie w kosmetykach rozjaśniających - tonikach, serum, żelach, kremach.
  • Zaleca się łączyć azeloglicynę z pozostałymi substancjami o działaniu rozjaśniającym - witaminą B3, kwasem kojowym itd.
  • Jest idealnym składnikiem kosmetyków do cery trądzikowej i tłustej.
Ciało
Ciało
  • Azeloglicyna może być stosowana w kosmetykach dla kobiet w ciąży i karmiących piersią.
  • Jest dozwolona do stosowania w kosmetykach na lato - nie uwrażliwia skóry na działanie promieniowania słonecznego, dzięki czemu jest doskonałym zamiennikiem kwasów.

Uwagi i przeciwwskazania

  • Przechowywać szczelnie zamknięty, w temperaturze pokojowej z dala od źródeł ciepła i światła, w miejscu niedostępnym dla dzieci.
  • Chronić oczy przed substancją. Używać środki ochrony osobistej (gogle, okulary ochronne).
  • Nie przekraczać zalecanego maksymalnego stężenia.

Specyfikacja

Skład INCI Aqua, Potassium Azeloyl Diglycinate
Postać przezroczysta ciecz
Rozpuszczalność w wodzie
Stabilność stabilna w zakresie pH 5 - 11
Wartość pH 7 - 8
Zalecane stężenie 3 - 10%, dodawać do emulsji poniżej 40 st. C
Gęstość 1.14 g/ml

Oceny i komentarze

4 opinie
Oceń produkt 5 4 opinie
5.0
4 oceny
4.0
3.0
2.0
1.0
5.0 Agata, 8 lis 2020

Super, działa, bardzo fajny produkt. Tylko fajnie by było mieć zakraplacz bo ciężko jest dozować produkt

5.0 Agnieszka, 19 wrz 2020

Jestem zachwycona tym produktem! Rozjaśnia, napina, wygładza. Zniknął problem przetluszczajacej się strefy T. Po prostu genialny

5.0 Karolina, 18 wrz 2020

Już po tygodniu stosowania widzę poprawę. Przebarwienia potrądzikowe nie są już aż tak widoczne. Czekam na dalsze efekty

5.0 Ewelizarda, 3 lip 2020

Jestem bardzo zdziwiona, że ten produkt nie ma jeszcze żadnych komentarzy...bo jest wspaniały! Kropla dodana do kremu na noc, jako serum z kwasem hialuronowym i kapką dobrego oleju albo fermentu, punktowo na wypryski działa cuda. Rozjaśnia i łagodzi stany zapalne a przy tym nadaje się dla wrażliwych cer. Mój must have, polecam wszystkim z cerą problematyczną

Nie znalazłeś odpowiedzi na swoje pytanie? Chętnie pomożemy. Skontaktuj się z naszymi doradcami!

Pytania i odpowiedzi

6
Zadaj pytanie
Alicja, 16 maj 2021
Czy kobiety w ciąży i karmiące mogą stosować azeloglicynę?
Odpowiedź ECOSPA:
Dzień dobry, azelogicyna może być stosowana w kosmetykach dla kobiet w ciąży i karmiących piersią. Pozdrawiam
Radek, 26 lut 2021
Czy mozna rozpuscic z samą wodą albo np. Zieloną herbatą i stosować jako tonik do cery łojotokowej/tradzikowej ? Tylko w jakich proporcjach ?
Odpowiedź ECOSPA:
Dzień dobry, Azeliglicyny w kosmetykach nie powinno się dodawać więcej niż 10%. Chcąc uzyskać tonik można połączyć ją z hydrolatem zawierającym konserwant. Dodając wodę czy inną bazę niezawierającą konserwantu należy taki tonik przechowywać w lodówce i zużyć w ciągu tygodnia.
Julia, 24 lut 2021
Zatem do takiego połączenia azeloglicyny i kwasu hialuronowego jak proponowane jest wyżej ,jaką ilość witaminy B3 można dodać by nie przesadzić ?
Odpowiedź ECOSPA:
Dzień dobry, chcąc uzyskać serum z tymi składnikami należy 5% Niacynamidu rozpuścić w roztworze kwasu hialuronowego (90%) oraz dodać do niego 5% Azeloglicyny.
Bartosz, 15 lut 2021
Jak długo Azeloglicyna może być przechowywana po otwarciu butelki? Czy jeśli dziś wykorzystam jedynie kilka ml, to czy pozostałą zawartość butelki mogę użyć np. za 3 miesiące?
Odpowiedź ECOSPA:
Dzień dobry, w przypadku surowca - Azeloglicyny proszę sugerować się datą umieszczoną na etykiecie. Pozdrawiam
Wiktoria , 11 lut 2021
W jaki sposób mogę połączyć ją z kwasem hialuronowym?
Odpowiedź ECOSPA:
Dzień dobry, może pani połączyć azeloglicynę z roztworem kwasu hialuronowego w proporcjach 90-97% roztworu kwasu hialuronowego oraz 3-10% azeloglicyny. Proponuję na początku rozpocząć od stężenia 5% azeloglicyny, czyli 5% azeloglicyny oraz 95% roztworu kwasu hialuronowego (1% lub 1,5%). Serum takie proszę zużyć w ciągu dwóch tygodni, po czym wykonać następną porcję. Takie serum proszę stosować przez miesiąc.
Anna, 28 paź 2020
Czy może być stosowana samodzielnie na twarz?
Odpowiedź ECOSPA:
Dzień dobry, azeloglicyny nie można stosować bezpośrednio na twarz. Jej dopuszczalne stężenie w produktach kosmetycznych to 3-10%. Proszę zacząć od najniższego stężenia - można ją połączyć np. z kwasem hialuronowym. Przed nałożeniem proszę wykonać próbę uczuleniową. Pozdrawiam

Propozycje dla Ciebie

Propanediol - glikol roślinny do rozpuszczania kwasów
5,90 zł 30 ml
Opcje: 30, 50, 100, 500 (ml)
Do koszyka
Potrójny kwas hialuronowy 1,5% roztwór
Produkt niedostępny
Powiadom
Witamina B3 - Niacynamid
7,90 zł 25 g
Opcje: 25, 50, 100 (g)
Do koszyka

Zamienniki produktu

Kwas azelainowy
9,90 zł 5 g
Opcje: 5, 10, 30, 100 (g)
Do koszyka
Kwas laktobionowy
9,00 zł 5 g
Opcje: 5, 10, 25, 50 (g)
Do koszyka
Kwas kojowy
5,80 zł 5 g
Opcje: 5, 10, 30, 100, 500 (g)
Do koszyka
Glukonolakton
5,90 zł 50 g
Opcje: 50, 100, 250, 1000 (g)
Do koszyka
Enzym z ananasa
7,90 zł 10 ml
Opcje: 10, 30, 100, 500 (ml)
Do koszyka

Inni klienci kupili również

Olej lniany tłoczony na zimno
4,90 zł 30 ml
Opcje: 30, 50, 100, 500 (ml)
Do koszyka
Słoik szklany 15 ml z czarną zakrętką
2,50 zł 1 szt.
Opcje: 1, 10, 110 (szt.)
Do koszyka
Olejek pomarańczowy
7,50 zł 10 ml
Opcje: 10, 30, 100 (ml)
Do koszyka
Olejek grejpfrutowy (różowy)
9,90 zł 10 ml
Opcje: 10, 30, 100 (ml)
Do koszyka