Glukonolakton

Glukonolakton jest naturalnym antyoksydantem, posiada silne właściwości nawilżające, a także przyspieszające regenerację komórek, ujędrnia i oczyszcza skórę. Jest polecany szczególnie dla cery alergicznej, a także wrażliwej i naczyniowej.
Czytaj więcej
Dostępny w magazynie - wysyłka 1 - 2 dni
50 g 5,90 zł
100 g 9,50 zł
250 g 19,00 zł
1000 g 59,00 zł
  • W koszyku wybierz 1 próbkę do zakupów powyżej 99 zł lub 3 próbki do zakupów powyżej 149 zł.
  • Dostępne próbki produktów zmieniają się okresowo.
Próbki do zakupów
Glukonolakton jest naturalnym antyoksydantem, posiada silne właściwości nawilżające, a także przyspieszające regenerację komórek, ujędrnia i oczyszcza skórę. Jest polecany szczególnie dla cery alergicznej, a także wrażliwej i naczyniowej.
Czytaj więcej
Zgodna ze specyfikacją Zgodna ze specyfikacją Jakość
5 - 15% 5 - 15% Zalecane stężenie
W wodzie W wodzie Rozpuszczalność
Nie używać z Eco Konserwanem - płynnym Nie używać z Eco Konserwanem - płynnym

Opis glukonolaktonu

Glukonolakton jest jednym z przedstawicieli kwasów PHA (polihydroksylowych). Powstaje w naturalnym procesie fermentacji ziaren kukurydzy. Kwasy PHA (polihydroksylowe) nazywane są nową generacją kwasów hydroksylowych, dzięki temu, że posiadają cechy, jak i zdolności charakterystyczne dla kwasów AHA, lecz działają znacznie delikatniej, a dodatkowo posiadają właściwości antyoksydacyjne. Nie powodują zaczerwienienia, łuszczenia, czy pieczenia.

Dozowanie

5 - 15%

Jak stosować glukonolakton?

Wzbogać gotowy kosmetyk lub dodaj do kosmetyków DIY - Zmieszaj glukonolakton z kwasem hialuronowym w serum do pielęgnacji cery wrażliwej. Wypróbuj glukonolakton jako dodatek do swojego kremu lub bazy kremowej. Połącz z hydrolatem w toniku do codziennej pielęgnacji skóry.

Właściwości glukonolaktonu

  • Glukonolakton jest naturalnym antyoksydantem, posiada silne właściwości nawilżające, a także przyspieszające regenerację komórek, ujędrnia i oczyszcza skórę, jest bardzo pomocny podczas niwelowania skutków poparzenia słonecznego.
  • Jest polecany szczególnie dla skóry alergicznej, a także wrażliwej i naczyniowej. Stosowany także u osób z trądzikiem pospolitym, różowatym, łuszczycą i w przypadku innych schorzeń skórnych. Szczególnie wtedy, gdy efekt złuszczania jest szczególnie ważny, bez podrażnienia czy wystąpienia innych skutków ubocznych.
  • Glukonolakton znacznie zmniejsza szorstkości skóry, łagodzi podrażnienia, pomaga w likwidacji przebarwień potrądzikowych i po opalaniu (a nawet zapobiega ich powstawaniu), zmniejsza widoczność rozszerzonych naczyń krwionośnych.
Glukonolakton

Zastosowanie

Twarz
Twarz
  • Glukonolakton służy jako składnik złuszczających, ale też nawilżających i łagodzących kosmetyków do pielęgnacji cery dojrzałej, trądzikowej, tłustej, poszarzałej, wrażliwej, naczyniowej, normalnej, suchej.
  • Stosuje się go jako dodatek do peelingów chemicznych.
  • Może być stosowany w preparatach na rogowacenie okołomieszkowe.
  • Służy jako składnik regulujący pH kosmetyku – obniża wartość pH.
  • Dodaj glukonolakton do serum z witaminą C aby zwiększyć jej stabilność.
Ciało
Ciało
  • Dodaj glukonolakton do swoich receptur na kosmetyki po opalaniu.

Uwagi i przeciwwskazania

  • Nie wdychać pyłu przy otwieraniu opakowania i wprowadzania produktu do kosmetyku. Używać środki ochrony osobistej.
  • Przechowywać szczelnie zamknięty, w temperaturze pokojowej z dala od źródeł ciepła i światła, w miejscu niedostępnym dla dzieci.
  • Nie przekraczać zalecanego maksymalnego stężenia.

Specyfikacja

Skład INCI Gluconolactone
Kraj pochodzenia Chiny
Postać Biały, sypki, krystaliczny proszek, bez zapachu
Rozpuszczalność Rozpuszczalny w wodzie
Jakość Czysty, zawartość glukonolaktonu powyżej 99%, jakość spożywcza
Zalecane stężenie 1 - 15%
Gęstość 0,7-1,0 g/cm3
pH (roztwór 10%) około 3
Przechowywanie Przechowywać szczelnie zamknięty, w temperaturze pokojowej z dala od źródeł ciepła i światła, w miejscu niedostępnym dla dzieci.

Oceny i komentarze

8 opinii
Oceń produkt 4.88 8 opinii
5.0
7 ocen
4.0
1 ocena
3.0
2.0
1.0
5.0 Marta , 25 sie 2020

Bardzo pomocny przy cerze delikatnej , która potrzebuje nawilżenia jak i oczyszczenia jednocześnie. Wygładza i rozjaśnia ponadto działa na zaskórniki.

5.0 Anna, 26 lip 2020

Rewelacja. Zrobiłam kremowe serum na bazie hydrolatu i 8% glukonolaktonu. Do fazy olejowej dodałam cenne olejki. Serum mega szybko się wchłania. Stosowane po toniku z 10% kwasu laktobionowego idealnie dopełnia nawilżenie i ukojenie skóry. Polecam, trzeba tylko pilnować pH fazy wodnej.

5.0 Magdalena, 20 sie 2018

Super produkt. Dodaje do domowego serum z witamina c lub esencji malinowej.

5.0 Magdalena, 27 sie 2017

Genialny produkt, używałam w postaci toniku 10 % z niacynamidem , usunął po tygodniu stosowania przebarwienie po reakcji alergicznej, którego nie mogłam pozbyć się przez miesiąc maścią z mocznikiem , maścią ze sterydem i antybiotykiem oraz kwasem azeilanowym.

5.0 Joanna, 8 sty 2017

Doskonały jako składnik pilingu do skalpu - miękkie, sypkie, nawilżone i uniesione włosy, a także jako dodatek do maseczek. Bomba.

5.0 Jagoda, 2 gru 2015

Genialny produkt - pomaga moją problematyczną cerę utrzymać w ryzach. Używam w postaci prostego toniku 10% z wodą demineralizowaną i odrobiną jakiegoś wybranego ekstraktu (na przykład z lukrecji, jabłka). Działa przeciwtrądzikowo, a jednocześnie nawilża - dzięki temu mogłam całkowicie zrezygnować z kremów i moja cera zdecydowanie na tym skorzystała!

5.0 Dominika, 8 wrz 2015

Dla mnie najlepiej sprawdza sie jako dodatek do plukania wlosow w polaczeniu z kwasem mlekowym. Przy czym wlosy myje mydlem aleppo. Sam kwas mlekowy nie daje takich efektow nawilzenia wlosow jak wlasnie w wersji z glukanolaktonem. Czasem, jak skora wymaga peelingu, ta sama plukanka przemywam twarz - i tez jest super:)

4.0 Karolina, 6 mar 2014

Wypróbowałam w połączeniu z hydrolatem różanym ale niestety mnie podrażnia. Miksturę oddałam mamie, która jest bardzo zadowolona, jej skóra nieco odmłodziła się, lepiej chłonie kremy, efekt jak po dobrym peelingu :)

Nie znalazłeś odpowiedzi na swoje pytanie? Chętnie pomożemy. Skontaktuj się z naszymi doradcami!

Pytania i odpowiedzi

4
Zadaj pytanie
Dorota, 21 lip 2021
Czy glukonolakton można dodać do maseczki z glinki?
Odpowiedź ECOSPA:
Dzień dobry, nie ma żadnych przeciwskazań do łączenia glukonolaktonu w maseczce z glinką kosmetyczną. Pozdrawiam
Katarzyna, 16 sty 2021
Dzień dobry, Zmieszałam glukonolakton z hydolatem z werbeny. Użyłam na twarz ale początkowo mocno szczypie. Czy to jest naturalne?
Odpowiedź ECOSPA:
Dzień dobry, glukonolakton należy do grupy kwasów PHA. Jeżeli dodała go Pani zbyt dużo do hydrolatu, wówczas pH gotowego kosmetyku mogło być niskie, co może powodować podrażnienie skóry. Najlepiej byłoby zbadać pH kosmetyku i uregulować je do wartości min. 4,5.
Daria, 28 lis 2020
Witam! Czy glukonolakton można dodać do hydrolatu lub gotowego, prostego toniku (z kwasem laktobionowym, panthenolem, kwas mlekowym, ekstraktem z ziela pięciornika gęsiego i olejkiem bergamotowym)? Jeśli tak to ile g/ml dodać? Pozdrawiam
Odpowiedź ECOSPA:
Dzień dobry, glukonolakton można dodać zarówno do hydrolatu, jak i gotowego toniku o składzie, jaki Pani tutaj przytoczyła. Bezpiecznie jest rozpocząć pielęgnację od dodania 5% tego składnika w recepturze, proszę przy tym zbadać pH gotowego kosmetyku, najlepiej będzie, jeśli pH toniku będzie oscylowało w granicach pH 4-4,5.
amelia, 23 sie 2020
Chce zrobic serum z kwasem askorbinowym i hialuronowym. Ile glukonolaktanu musze dodac aby zwiekszyc stabilizacje wit c? Pozdrawiam
Odpowiedź ECOSPA:
W celu ustabilizowania witaminy C wystarczy dodać 2% glukonolaktonu. Proszę jednak pamiętać, że glukonolakton zagęszcza kwas hialuronowy, bo zaczynają się tworzyć wiązania wodorowe.

Propozycje dla Ciebie

Hydrolat z zielonej herbaty ekologiczny (z konserwantem)
11,50 zł 50 ml
Opcje: 50, 100, 500, 1000 (ml)
Do koszyka
Potrójny kwas hialuronowy 1,5% roztwór
10,90 zł 30 ml
Opcje: 30, 50, 100, 500 (ml)
Do koszyka
Witamina C - Kwas askorbinowy USP
8,50 zł 50 g
Opcje: 50, 100, 250 (g)
Do koszyka
Hydrolat różany (rosa damascena) ekologiczny
Produkt niedostępny
Powiadom

Zamienniki produktu

Azeloglicyna
9,90 zł 5 ml
Opcje: 5, 10, 30, 100 (ml)
Do koszyka
Kwas azelainowy
9,90 zł 5 g
Opcje: 5, 10, 30, 100 (g)
Do koszyka
Kwas alfa-liponowy
11,90 zł 5 g
Opcje: 5, 10, 30, 100 (g)
Do koszyka
Kwas laktobionowy
9,00 zł 5 g
Opcje: 5, 10, 25, 50 (g)
Do koszyka
Kwas kojowy
5,80 zł 5 g
Opcje: 5, 10, 30, 100, 500 (g)
Do koszyka

Inni klienci kupili również

Olej lniany tłoczony na zimno
4,90 zł 30 ml
Opcje: 30, 50, 100, 500 (ml)
Do koszyka
Słoik szklany 15 ml z czarną zakrętką
2,50 zł 1 szt.
Opcje: 1, 10, 110 (szt.)
Do koszyka
Olejek pomarańczowy
7,50 zł 10 ml
Opcje: 10, 30, 100 (ml)
Do koszyka
Olejek grejpfrutowy (różowy)
9,90 zł 10 ml
Opcje: 10, 30, 100 (ml)
Do koszyka