Serum z witaminą C 7% i kwasem migdałowym 3%
(83.5%) 25.05 g | Hydrolat różany (rosa damascena) ekologiczny 100% czysty |
(7%) 2.1 g | Witamina C - Kwas askorbinowy |
(5%) 1.5 g | Mleczan sodu 60% |
(3%) 0.9 g | Kwas migdałowy |
(1%) 0.3 g | Glukonolakton |
(0.5%) 0.15 g | Konserwant DHA BA - akceptowany przez ECOCERT |
Zaczynamy
Krok 1 |
W zlewce szklanej odmierz kwas migdałowy, dodaj hydrolat, wymieszaj. Możesz również skorzystać z łaźni wodnej i lekko podgrzać zlewkę przyśpieszając w ten sposób proces rozpuszczania. |
Krok 2 |
Dodaj witaminę C wymieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia witaminy. Dodaj glukonolakton. Wymieszaj. Po godzinie sprawdź pH kosmetyku za pomocą papierków wskaźnikowych. Ureguluj pH dodając mleczan sodu do wartości 3-3,5. |
Krok 3 |
Dodaj konserwant DHA BA, wymieszaj. Serum przelej do butelki szklanej z pipetą. Opisz i naklej etykietę. |
Krok 4 |
Oczyszczoną skórę twarzy stonizuj np. hydrolatem jabłkowym. Wykonując koliste ruchy, rozprowadź serum po twarzy omijając oczy i usta. Po upływie 10 minut zaaplikuj na skórę twarzy krem albo olej. Może to być np. krem z bazy kremowej EKOLOGICZNEJ. |
Uwagi i przechowywanie
- Po użyciu serum może pojawić się lekkie uczucie ciepła, są to normalne objawy w przypadku stosowania serum z kwasami. Jeżeli jednak objawy te będą się nasilać w czasie - niezwłocznie zmyj kosmetyk z twarzy.
- Serum przechowuj w temperaturze pokojowej z dala od źródeł ciepła i światła. Napisz datę ważności na opakowaniu i zużyj przed końcem terminu przydatności.
- Czystość mikrobiologiczna: grzyby i pleśnie < 100 CFU/ml; bakterie < 100 CFU/ml.
-
Zalecany zakres pH 3.00 - 3.50; w próbie - 3.42
Składniki
6Kalkulator proporcji składników
${item.name} | ${item.share}% |
${getCapacity(item.share, item.density)}
ml
|
${getWeight(item.share, item.density)}
g
${calcTip(item.tip, getWeight(item.share, item.density), item.id)} kropli
|