100% naturalna
0,1 - 2%
W wodzie
Nie używać powyżej 2 %
niedostępny
Produkt niedostępny
Powiadom mnie o dostępności
Guma guar jest naturalną substancją zagęszczającą i emulgującą. Daje preparatowi jednolitą strukturę oraz ma właściwości żelujące. Posiada zdolność do zagęszczania fazy wodnej bez potrzeby podgrzewania preparatu.
Czytaj więcej
Guma guar jest naturalną substancją zagęszczającą i emulgującą. Daje preparatowi jednolitą strukturę oraz ma właściwości żelujące. Posiada zdolność do zagęszczania fazy wodnej bez potrzeby podgrzewania preparatu.
Czytaj więcej
100% naturalna
0,1 - 2%
W wodzie
Nie używać powyżej 2 %
Guma guar 100% naturalna
Guma guar pozyskiwana jest z nasion rośliny Cyamopsis tetragonoloba występującej na terenach zachodnich Indii i w niektórych rejonach USA. Guma guar to błonnik należący do frakcji polisacharydów rozpuszczalnych w wodzie.Dozowanie
0,1 - 2%
Jak stosować gumę guar?
Emulsje, żele - Guma guar dodawana jest do fazy wodnej emulsji. Przed dodaniem do fazy wodnej można połączyć ją ze skrobią kukurydzianą, owsianą lub glinkami. Można ją również wymieszać z gliceryną lub olejami, a następnie dodać do fazy wodnej (ułatwia do wymieszanie składników).
Guma guar - zastosowanie
- Guma guar jest naturalną, niejonową substancją zagęszczającą i posiada też lekkie właściwości emulgujące. Oznacza to, że oprócz zagęszczania zapobiega łączeniu się cząsteczek rozpraszanej substancji (zapobiega koalescencji).
- Jest powszechnie stosowana w przemyśle spożywczym i kosmetycznym. Daje preparatowi jednolitą strukturę oraz ma właściwości żelujące.
- Posiada zdolność do zagęszczania fazy wodnej bez potrzeby podgrzewania preparatu (pęcznieje w wodzie). Faza wodna może być podgrzana po zakończeniu hydratacji gumy guar.
- Guma guar jest kompatybilna z innymi hydrokoloidami roślinnymi oraz z proteinami rozpuszczalnymi w wodzie.
- Guma guar tworzy interesujące połączenie z gumą ksantanową w proporcji 80% gumy guar, 20% gumy ksantanowej. Zabezpiecza też produkt przed zamarzaniem cząsteczek wody. Więcej informacji na temat jak wykorzystać gumę guar znajdziesz w artykule jak przygotować żel.
Najpopularniejsza receptura z tym produktem:
Zobacz inne receptury
Uwagi i przeciwwskazania
- Nie wdychać pyłu przy otwieraniu opakowania i wprowadzania produktu do kosmetyku. Używać środki ochrony osobistej.
- Przechowywać szczelnie zamknięty, w temperaturze pokojowej z dala od źródeł ciepła i światła, w miejscu niedostępnym dla dzieci.
Specyfikacja
Skład INCI | Guar gum |
Pozyskiwanie | z nasion Cyamopsis tetragonoloba |
Postać | biało - kremowy, sypki proszek |
Rozpuszczalność | pęcznieje w wodzie |
Zalecane stężenie | 0,1 - 2% |
Oceny i komentarze
Oceń produkt
5.0
4
oceny
4.0
3.0
2.0
1.0
Polecam
Świetny produkt
Jako jeden ze składników do robienia płynu do baniek mydlanych. Sprawdzono dużo razy.
Robię antycellulitowy żel na ciało. Dałam 1% gumy guar, wodę i różne ekstrakty. Wyszło super. Guma łatwo się rozpusza.
Dodaj swoją ocene dla
Guma guar
Twoja ocena:
Zostaw komentarz:
Pozostało ${content.length}/360 znaków
Ocena wysłana do ECOSPA
Nie znalazłeś odpowiedzi na swoje pytanie? Chętnie pomożemy.
Skontaktuj się z naszymi doradcami!
Pytania i odpowiedzi
1
Zadaj pytanie
Czy guma guar pozwoli delikatnie zagęścić szampon?
Dzień dobry,
guma guar dobrze sprawdza się w kosmetykach, jednak w przypadku szamponów i innych produktów pieniących ich zagęszczenie może być problematyczne. Podczas mieszania z zagęstnikiem może nastąpić spienienie, którego nie będziemy mogli usunąć metodami domowymi, a przez zagęszczenie roztworu bąbelki powietrza nie będą miały możliwości ucieczki przez co kosmetyk pozostanie w formie piany. Dodając zagęstniki do produktów pieniących należy bardzo ostrożnie mieszać składniki, aby jak najmniej powietrza dostało się do masy kosmetyku.
Dodaj swoje pytanie dla
Guma guar
Zostaw pytanie:
Pozostało ${content.length}/360 znaków
Dziękujemy za zadanie pytania!