Malinowy krem z tlenkiem cynku 10%
(27%) 8.1 g | Olej z nasion czerwonej maliny |
(8%) 2.4 g | Olivem 1000 |
(50.4%) 15.12 g | Woda destylowana |
(3.5%) 1.05 g | Gliceryna kosmetyczna roślinna 99.5% Ph. Eur. |
(0.1%) 0.03 g | Guma ksantanowa |
(10%) 3 g | Mikronizowany tlenek cynku |
(1%) 0.3 g | Eco Konserwant - płynny |
Zaczynamy
Krok 1 |
W zlewce 25 ml odważ Olivem i olej z nasion czerwonej maliny. W zlewce 50 ml odważ glicerynę i gumę ksantanową, wymieszaj. |
Krok 2 |
Do zlewki z gliceryną i gumą dodaj wodę. Mieszaj, aż wszystko całkowicie się rozpuści. |
Krok 3 |
Przygotuj kąpiel wodną na palniku. Woda w kąpieli musi być gorąca, prawie wrząca. Do kąpieli wodnej wstaw zlewki i podgrzewaj obie do podobnej temperatury ok. 80 st. C. Temperaturę kontroluj termometrem. |
Krok 4 |
Gdy temperatura osiągnie ok. 80 st. C, część z olejem zacznij powoli wlewać do wody jednocześnie mieszając. Wyjmij zlewkę z połączonymi składnikami z kąpieli. Mieszaj przez kilka, kilkanaście minut, aż emulsja zagęści się i ostygnie poniżej 35 st. C. |
Krok 5 |
Kiedy emulsja ostygnie do 35 st. C, dodaj do zlewki mikronizowany tlenek cynku oraz konserwant, dokładnie wymieszaj. Krem przełóż do opakowania, opisz i naklej etykietę. |
Uwagi i przechowywanie
-
- Krem przechowuj w temperaturze pokojowej z dala od źródeł ciepła i światła. Napisz datę ważności na opakowaniu i zużyj przed końcem terminu przydatności.
- Czystość mikrobiologiczna: grzyby i pleśnie < 100 CFU/ml; bakterie < 100 CFU/ml.
- Zalecany zakres pH 6.50 - 7.00; w próbie - 7.00
Składniki
7Kalkulator proporcji składników
${item.name} | ${item.share}% |
${getCapacity(item.share, item.density)}
ml
|
${getWeight(item.share, item.density)}
g
${calcTip(item.tip, getWeight(item.share, item.density), item.id)} kropli
|