
Nowość

Malinowy krem z tlenkiem cynku 10%
Składniki na 50 g do butelki 50 ml
:
(27%) 13.5 g | Olej z nasion czerwonej maliny |
(8%) 4 g | Olivem 1000 |
(50%) 25 g | Woda destylowana |
(3.5%) 1.75 g | Gliceryna kosmetyczna roślinna 99.5% Ph. Eur. |
(0.1%) 0.05 g | Guma ksantanowa |
(10%) 5 g | Mikronizowany tlenek cynku |
(1.5%) 0.75 g | Eco Konserwant - proszek (Gluconolactone, Sodium Benzoate) |
Zaczynamy
Krok 1 |
W zlewce 100 ml odmierz olej malinowy, Olivem (4g to ok. 2 łyżeczki miarowe o poj. 2,5ml) i dobrze podgrzej w kąpieli wodnej (do temperatury min 70 st. C.) Emulgator musi się całkowicie rozpuścić. |
Krok 2 |
W zlewce 250 ml odmierz i wymieszaj gumę ksantanową (0,05g to ok. 1 łyżka miarowa 0,1ml) z gliceryną. Następnie dodaj wodę i wymieszaj. |
Krok 3 | Do zlewki z wodą (nie odwrotnie!) wlewaj powoli część olejową mieszając całość mikserem (końcówką do mieszania). Zlewkę umieść w zimnej łaźni wodnej, ciągle mieszając. |
Krok 4 |
Gdy emulsja zagęści się i ostygnie do ok. 40 st. C, dodawaj małymi porcjami tlenek cynku (5g to ok. 4 łyżeczki miarowe o poj. 2,5ml), konserwant (0,7g to ok. 8 łyżeczek miarowych o poj. 0,1ml) i olejek geraniowy (opcjonalnie). Krem przelej do opakowania, opisz etykietę i naklej na butelkę. Jest gotowy do użycia. |
Uwagi i przechowywanie
- Krem przygotowany od podstaw najlepiej przechowuj w lodówce. Napisz datę ważności na opakowaniu i zużyj do końca zalecanego terminu przydatności.
Składniki
7Kalkulator proporcji składników
Ile kosmetyku chcesz uzyskać?
Receptura przeliczona. Użyj podanych proporcji:
${item.name} | ${item.share}% |
${getCapacity(item.share, item.density)}
ml
|
${getWeight(item.share, item.density)}
g
${calcTip(item.tip, getWeight(item.share, item.density), item.id)} kropli
|
Wpisy powiązane z recepturą
Malinowy krem z tlenkiem cynku 10%
nie posiada żadnych opinii.
Oceń
recepturę
Dodaj swoją ocene dla
Malinowy krem z tlenkiem cynku 10%
Twoja ocena:
Zostaw komentarz:
Pozostało ${content.length}/360 znaków
Ocena wysłana do ECOSPA
Pytania i odpowiedzi
1
Zadaj pytanie
Szanowne Ecospa :)
Czy można zamienić gliceryne dphantenolem lub żelem aloesowym? Oraz konserwant witaminą e i olejkiem herbacianym?
Gliceryna w recepturze ma właściwości nawilżające skórę, ale również zabezpiecza kosmetyk przed wysychaniem, wiec jeśli zastąpimy ją d-pantenolem lub żelem aloesowym to pozostaną tylko właściwości nawilżające, a kosmetyk nie będzie chroniony przed utratą wody.
Tak, konserwant można zastąpić olejkiem eterycznym i witaminą E
Zadaj pytanie
Dodaj swoje pytanie dla
Malinowy krem z tlenkiem cynku 10%
Zostaw pytanie:
Pozostało ${content.length}/360 znaków
Dziękujemy za zadanie pytania!