Mikronizowany tlenek cynku

Tlenek cynku ECOSPA jest to biały sproszkowany minerał stosowany w kosmetyce jako fizyczny filtr przeciwsłoneczny, pigment w kosmetykach kolorowych oraz substancja łagodząca przy podrażnieniach skóry.
Czytaj więcej
Dostępny w magazynie - wysyłka 1 - 2 dni
30 g 5,50 zł
50 g 7,80 zł
100 g 13,80 zł
500 g 49,90 zł
  • Koszt wysyłki krajowej to 9,90 zł Poczta Polska, 11,90 zł Paczkomaty InPost, 13,90 zł Kurier DPD.
  • Wysyłka za pobraniem dodatkowo płatna 5 zł.
  • Zamówienia powyżej 199 zł wysyłamy gratis za pośrednictwem Poczty Polskiej lub Paczkomatów InPost.
Darmowa dostawa od 199 zł
  • W koszyku wybierz 1 próbkę do zakupów powyżej 99 zł lub 3 próbki do zakupów powyżej 149 zł.
  • Dostępne próbki produktów zmieniają się okresowo.
Próbki do zakupów
Tlenek cynku ECOSPA jest to biały sproszkowany minerał stosowany w kosmetyce jako fizyczny filtr przeciwsłoneczny, pigment w kosmetykach kolorowych oraz substancja łagodząca przy podrażnieniach skóry.
Czytaj więcej
Zgodna ze specyfikacją Zgodna ze specyfikacją Jakość
do 25% do 25% Zalecane stężenie
Tworzy zawiesinę Tworzy zawiesinę Rozpuszczalność
Nie stosować do cery suchej Nie stosować do cery suchej

Tlenek cynku promienioochronny

Tlenek cynku jest to biały sproszkowany minerał stosowany w kosmetyce jako pigment w kosmetykach kolorowych, fizyczny filtr przeciwsłoneczny oraz substancja łagodząca przy podrażnieniach skóry. Nierozpuszczalny w wodzie. Rozprasza się w tłuszczach. Stabilny w wysokich temperaturach. Wielkość cząsteczki to 2 mikrony.

Dozowanie

do 25%

Jak stosować tlenek cynku?

W kosmetyce kolorowej tlenek cynku dodawany jest do pudrów, kosmetyków pod oczy, szminek. Biel cynku wykorzystywana jest do tworzenia odpowiednich odcieni w połączeniu z innymi kosmetykami. Tlenek cynku dodawany jest również do kremów i balsamów jako substancja łagodząca podrażnienia. Szczególnie chętnie wykorzystywany jest w kosmetykach pielęgnacyjnych dla dzieci, np. przy pieluszkowym i atopowym zapaleniu skóry.

Tlenek cynku - właściwości kosmetyczne

  • Filtr promieni UVA i UVB. Działanie filtrujące tlenku cynku polega na tworzeniu na skórze warstwy odbijającej promieniowanie ultrafioletowe (stąd nazwa filtr fizyczny). Jako pojedynczy filtr posiada najszersze spektrum ochrony przeciwsłonecznej z dostępnych surowców na rynku, chroni zarówno przed UVA jak i UVB.
  • W wyniku wieloletnich badań potwierdzone zostało szkodliwe działanie promieni ultrafioletowych. Przyśpieszają procesy starzenia się skóry oraz zwiększają ryzyko powstania raka skóry. Z tychże względów zaleca się codzienne stosowanie filtrów, szczególnie w okresie letnim, i szczególnie u dzieci, przynajmniej o współczynniku ochrony przed promieniowaniem SPF (Sun Protection Factor) na poziomie 15.
  • Dla osób wystawionych na silne działanie słońca zaleca się stosowanie filtrów o SPF o wyższym stężeniu.

Zastosowanie

Twarz
Twarz
  • Tlenek cynku stosuje się w kosmetykach kolorowych: pudry, szminki.
Ciało
Ciało
  • Zrób swój krem z filtrem SPF 15. Aby otrzymać krem o SPF 15 dodaj do 100 g bazy kremowej EKOLOGICZNEJ 10 gram tlenku cynku.
  • Jeśli przygotowujesz balsam lub krem od podstaw, to aby otrzymać preparat o SPF 15 – tlenek cynku powinien stanowić ok. 10% receptury.
  • Jako składnik kosmetyków dla dzieci przeciw podrażnieniom.

Uwagi i przeciwwskazania

  • Może tworzyć widoczny biały osad.
  • Nie stosować do cery suchej.
  • Nie wdychać pyłu przy otwieraniu opakowania i wprowadzania produktu do kosmetyku. Używać środki ochrony osobistej.
  • Przechowywać szczelnie zamknięty, w temperaturze pokojowej z dala od źródeł ciepła i światła, w miejscu niedostępnym dla dzieci.
  • Nie przekraczać zalecanego maksymalnego stężenia.

Oceny i komentarze

1 opinia
Oceń produkt 5 1 opinia
5.0
1 ocena
4.0
3.0
2.0
1.0
5.0 Barbara, 27 mar 2017

Aktualne, z 2016 http://www.premiumbeautynews.com/IMG/pdf/-14.pdf "In light of the SCCS opinions mentioned above, the Commission considers that zinc oxide in non-nano form should be authorised for use as a UV filter in cosmetic products; zinc oxide in nano form (according to the SCCS's specifications) should be authorised for use as a UV filter in cosmetic products. Both forms of the substance should be authorised at a maximum concentration of 25 %, except in applications that may lead to exposure of the end-user's lungs by inhalation."

Oceń produkt
Nie znalazłeś odpowiedzi na swoje pytanie? Chętnie pomożemy. Skontaktuj się z naszymi doradcami!

Pytania i odpowiedzi

4
Zadaj pytanie
Jola, 11 lis 2019
Witam! Mam problem z recepturami z tlenkiem cynku. Po połączeniu faz i ostudzeniu, kiedy zaczynam dodawać tlenek, formuła do pewnego momentu go przyjmuje, ale po przekroczeniu stężenia może 5% zaczyna wytrącać się woda.Próbowałam zwiększać stężenie emulgatora, ale nic to nie daje(doszłam w tych próbach do 8% olivem 1000). Będę wdzięczna za każdą sugestię:-)
Odpowiedź ECOSPA:
Tlenek cynku należy dodawać powoli porcjami, dobrze jeśli w recepturze znajduje się guma wtedy formuła będzie bardziej stabilna. Należy również dobrze upewnić się czy temp emulsji nie przekracza 40 st C
Maragi, 16 maj 2018
Ile należy dodać tlenku cynku aby uzyskać SPF 50? Pizdrawiam serdecznie
Odpowiedź ECOSPA:
Niestety w warunkach domowych nie jesteśmy w stanie zrobić kosmetyk z SPF 50. Ma na to wpływ wiele czynników (nie tylko stężenie tlenku cynku).
Kasia, 28 lis 2017
Dzień dobry Ecospa. Próbuję zrozumieć czy was cynk byłby zaliczany do nano cząsteczek czy też nie. Z moich obliczeń wynika, że dwa mikrony to 2000 nm, co jest stanowczo powyżej granicy 100nm, którą podaje się jako granicę nano. Czy możecie to potwierdzić?
Odpowiedź ECOSPA:
Potwierdzamy, że tlenek cynku z naszej oferty nie jest nano.
Kamila, 12 wrz 2017
Czy mogę prosić o podanie wielkości cząsteczek :)?
Odpowiedź ECOSPA:
Wielkość cząsteczek to dwa mikrony :)
Zadaj pytanie

Propozycje dla Ciebie

Olej z nasion czerwonej maliny
7,90 zł 10 ml
Opcje: 10, 30, 50, 100 (ml)
Do koszyka
Olejek geraniowy Bourbon ekologiczny
18,50 zł 5 ml
Opcje: 5, 10, 30, 100 (ml)
Do koszyka
Prowitamina B5 - D-pantenol 75%
13,90 zł 30 ml
Opcje: 30, 50, 100, 500 (ml)
Do koszyka
Baza balsamowa EKOLOGICZNA
19,50 zł 200 g
Opcje: 200, 500, 1000 (g)
Do koszyka

Inni klienci kupili również

Masło cupuacu nierafinowane
Produkt niedostępny
Powiadom
Ekstrakt z prawoślazu (Marshmallow) ekologiczny
Produkt niedostępny
Powiadom
Olej z nasion czerwonej maliny
7,90 zł 10 ml
Opcje: 10, 30, 50, 100 (ml)
Do koszyka
Ekstrakt z wąkroty azjatyckiej (Centella) EKOLOGICZNY
od 4,70 zł 3,76 zł 10 ml
Opcje: 10, 30, 100, 500 (ml)
Do koszyka