Lekki antycellulitowy balsam do ciała
(0.2%) 0.25 g | Guma ksantanowa |
(3.8%) 4.75 g | Gliceryna kosmetyczna roślinna 99.5% Ph. Eur. |
(70%) 87.5 g | Woda destylowana |
(16%) 20 g | Olej z orzechów laskowych |
(4%) 5 g | Biobaza emulgująca - Baza do emulsji o/w |
(1%) 1.25 g | Olejek grejpfrutowy (różowy) |
(4%) 5 g | Ekstrakt z bluszczu |
(1%) 1.25 g | Eco Konserwant - płynny |
Zaczynamy
Krok 1 |
Przygotuj część wodną. Odważ w zlewce szklanej 100 ml gumę ksantanową, dodaj glicerynę, wymieszaj. Dodaj wodę destylowaną. Wymieszaj i pozostaw na kilka minut, aż guma dobrze się rozpuści. |
Krok 2 |
W drugiej zlewce szklanej 250 ml odmierz część olejową, czyli olej z orzechów laskowych i biobazę emulgującą. |
Krok 3 |
Część wodną i olejową umieść w kąpieli wodnej. Podgrzej obie części do temperatury powyżej 80 st. C. Następnie część olejową przelej do części wodnej i zacznij mieszać na szybkich obrotach elektrycznym mieszadełkiem lub miskerem. Mierz co parę minut temperaturę emulsji. Gdy spadnie poniżej 60 st. C odstaw elektryczne mieszadełko i zacznij mieszać powoli końcówką od łyżeczki do herbaty. |
Krok 4 |
Gdy emulsja ostygnie poniżej 35 st. C dodaj olejek grejpfrutowy, wymieszaj. |
Krok 5 |
Dodaj ekstrakt z bluszczu, wymieszaj. |
Krok 6 |
Dodaj konserwant płynny, wymieszaj. |
Krok 7 |
Emulsja jest dość gęsta, ale powoli procjami przełóż do butelki. Opisz i naklej etykietę. Balsam na cellulit jest gotowy. |
Uwagi i przechowywanie
- Balsam przechowuj w temp. pokojowej z dala od źródeł ciepła i światła lub w lodówce. Napisz datę ważności na opakowaniu i zużyj do końca zalecanego terminu przydatności.
- Czystość mikrobiologiczna: grzyby i pleśnie < 100 CFU/ml; bakterie < 100 CFU/ml.
- Alergeny: Limonene*, Citral*, Linalool*
Składniki
8Kalkulator proporcji składników
${item.name} | ${item.share}% |
${getCapacity(item.share, item.density)}
ml
|
${getWeight(item.share, item.density)}
g
${calcTip(item.tip, getWeight(item.share, item.density), item.id)} kropli
|