Olejek lawendowy Bułgaria

Olejek lawendowy z Bułgarii wyróżnia się delikatnym, lekkim kwiatowym zapachem. Posiada niesamowite właściwości relaksujące ciało oraz umysł. Oprócz tego działa bakteriobójczo, grzybobójczo i owadobójczo. Stosowany w pielęgnacji skóry wygładza ją, zmniejsza zmarszczki oraz ogranicza nadprodukcję łoju.
Czytaj więcej
niedostępny
Produkt niedostępny Powiadom mnie o dostępności
Olejek lawendowy z Bułgarii wyróżnia się delikatnym, lekkim kwiatowym zapachem. Posiada niesamowite właściwości relaksujące ciało oraz umysł. Oprócz tego działa bakteriobójczo, grzybobójczo i owadobójczo. Stosowany w pielęgnacji skóry wygładza ją, zmniejsza zmarszczki oraz ogranicza nadprodukcję łoju.
Czytaj więcej
100% naturalny 100% naturalny Jakość
0,5 - 2% 0,5 - 2% Zalecane stężenie
W tłuszczach W tłuszczach Rozpuszczalność
Używaj rozcieńczony
Nie stosować w ciąży Używaj rozcieńczony
Nie stosować w ciąży

Olejek lawendowy 100% naturalny

Olejek lawendowy z Bułgarii jest otrzymywany ze świeżych główek kwiatów lawendy. Jest lekkim żółtym płynem, posiadającym charakterystyczną nutę kwiatowo-lawendową. Wyróżnia się delikatnym, lekkim kwiatowym zapachem. Olejek lawendowy posiada niesamowite właściwości relaksujące ciało oraz umysł. Olejek lawendowy z Bułgarii wykazuje właściwości uspokajające, przeciwdepresyjne, przywraca równowagę, spokojny sen i łagodzi napięcia nerwowe. Olejek lawendowy równoważy emocje, podnosi na duchu oraz pomaga przywrócić wewnętrzną harmonię.

Dozowanie

Zalecane 0,5 - 2%* 
Krople/ml - 1 ml olejku lawendowego to ok. 27 kropli 

*Olejek posiada ograniczenie do maksymalnego stężenia 2% w kosmetykach do twarzy, kosmetykach do okolic oczu, w kosmetykach do mycia, 1% w dezodorantach.

Jak używać olejek lawendowy?

Wzbogać gotowy kosmetyk lub dodaj do kosmetyków DIY - Dodaj olejek lawendowy do gotowego kremu, oleju do twarzy lub ciała, płynu do mycia, szamponu, czy odżywki do włosów. Możesz użyć w mieszance z innymi olejkami eterycznymi. Dodaj 13 kropli na każde 100 ml kosmetyku (stężenie 0,5%).

Dodaj do kąpieli - Wymieszaj 5-10 kropli olejku (lub mieszanki olejków) w 1 łyżce ulubionego oleju bazowego i dodaj do kąpieli.

Wykonaj masaż z olejkiem - Dodaj 6 - 7 kropli do 25 ml oleju bazowego (stężenie 1%) np. migdałowy, morelowy, jojoba lub kokosowy. Podgrzej mieszankę olejów i wykonaj relaksujący masaż ciała.

Użyj w kominku do aromaterapii - Miseczkę w kominku napełnij wodą i dodaj 5 - 10 kropli olejku lawendowego lub mieszanki olejków.

Olejek lawendowy - właściwości kosmetyczne

  • Olejek lawendowy działa bakteriobójczo, grzybobójczo i owadobójczo (dodatkowo łagodzi skutki ukąszeń, odstrasza mole i inne owady).
  • Przyspiesza gojenie ran i podrażnień (także słonecznych).
  • Polecany przy reumatyzmie, a także bólach ucha.
  • Stosowany w pielęgnacji skóry wygładza ją, zmniejsza zmarszczki oraz ogranicza nadprodukcję łoju.

Zastosowanie

Włosy
Włosy
  • Olejek lawendowy łagodzi problem łojotoku oraz łupieżu. Wspomaga hamowanie wypadania włosów w łysieniu plackowatym, łagodzi stany zapalne skóry. Jest też polecany do kompozycji do włosów farbowanych, ponieważ sprawia, iż barwnik utrzymuje się dłużej we włosach.
  • Dodaj olejek lawendowy do szamponu lub odżywki do włosów.
  • Połącz olejek lawendowy z olejem arganowym i wypróbuj do olejowania włosów.
Twarz
Twarz
  • Olejek lawendowy działa antybakteryjnie i sebostatycznie. Polecany jest do pielęgnacji cery tłustej i mieszanej z problemem trądziku.
  • Dodaj olejek lawendowy do swojego kremu.
  • Wypróbuj olejek lawendowy w połączeniu z olejem jojoba do pielęgnacji cery trądzikowej.
Ciało
Ciało
  • Olejek lawendowy polecany jest do pielęgnacji skóry wrażliwej i podrażnionej.
  • Wykazuje działanie antyseptyczne, reguluje wydzielanie serum i pomocny jest w leczeniu drobnych ran (zawiera taniny). Często stosowany w leczeniu stanów zapalnych skóry i egzemy. Działa przeciwstarzeniowo i ochronnie.
  • Dodaj olejek lawendowy do kąpieli aromaterapeutycznej, która zadziała odprężająco.

Uwagi i przeciwwskazania

  • Nie stosować w kosmetykach przeznaczonych dla dzieci, ze względu na potencjalne oddziaływanie na gospodarkę hormonalną.
  • Nie stosować u kobiet w ciąży i karmiących piersią.
  • W składzie INCI olejku eterycznego zostały wyszczególnione naturalne składniki olejku które są potencjalnymi alergenami.
  • Przechowywać szczelnie zamkniętej butelce z ciemnego szkła w temperaturze pokojowej z dala od źródeł ciepła i światła, w miejscu niedostępnym dla dzieci.
  • Unikać kontaktu z oczami. Nie stosować doustnie i w postaci nierozcieńczonej bezpośrednio na skórę.

Specyfikacja

Skład INCI Ingredients/INCI: Lavandula Angustifolia (Lavender) Oil, Linalool*, Limonene*. * naturalny składnik olejku eterycznego uwzględniony w wykazie INCI zgodnie z 7 poprawką do Dyrektywny Kosmetycznej UE.
Kraj pochodzenia Bułgaria
Otrzymywanie destylacja z parą wodną
Zalecane stężenie 0,5 - 2%, Olejek posiada ograniczenie do maksymalnego stężenia 2% w kosmetykach do twarzy, kosmetykach do okolic oczu, w kosmetykach do mycia, 1% w dezodorantach
Zapach delikatny, lekki kwiatowy zapach
Nuta góprna (głowy)
Harmonia zapachów olejki cytrusowe, goździk, paczula, rozmaryn

Oceny i komentarze

1 opinia
Oceń produkt 5 1 opinia
5.0
1 ocena
4.0
3.0
2.0
1.0
5.0 Monika, 11 lis 2016

CUDNY!!! dodaję do zwykłego kremu nivea a efekt i tak jest powalający :) skóra widocznie gładsza już po pierwszym użyciu, zmiany skórne przygasły - po prostu doskonały olejek !!!

Oceń produkt
Nie znalazłeś odpowiedzi na swoje pytanie? Chętnie pomożemy. Skontaktuj się z naszymi doradcami!
Nikt jeszcze nie dodał pytania dla Olejek lawendowy Bułgaria.
Zadaj pytanie

Propozycje dla Ciebie

Hydrolat lawendowy ekologiczny (z konserwantem)
10,90 zł 100 ml
Opcje: 100, 500, 1000 (ml)
Do koszyka
Ekstrakt CO2 lawendowy
19,90 zł 5 ml
Opcje: 5, 10, 30, 100 (ml)
Do koszyka
Suszona lawenda
2,50 zł 10 g
Opcje: 10, 25, 50, 100 (g)
Do koszyka
Marokańskie mydło Beldi lawendowe
Produkt niedostępny
Powiadom

Zamienniki produktu

Olejek lawendowy Grosso ekologiczny
11,80 zł 10 ml
Opcje: 10, 30, 100 (ml)
Do koszyka
Olejek lawendowy Grosso
9,80 zł 10 ml
Opcje: 10, 30, 100 (ml)
Do koszyka
Olejek lawendowy Maillette
Produkt niedostępny
Powiadom
Olejek szałwii muszkatołowej
11,90 zł 5 ml
Opcje: 5, 10, 30, 100 (ml)
Do koszyka
Olejek rozmarynowy
9,80 zł 10 ml
Opcje: 10, 30, 100 (ml)
Do koszyka
Olejek drzewa różanego
16,50 zł 10 ml
Opcje: 10, 30, 100 (ml)
Do koszyka

Inni klienci kupili również

Sól Epsom (siarczan magnezu)
7,90 zł 500 g
Opcje: 500, 1000, 2500 (g)
Do koszyka
Olejek pomarańczowy
7,50 zł 10 ml
Opcje: 10, 30, 100 (ml)
Do koszyka
Olejek cytrynowy
6,70 zł 10 ml
Opcje: 10, 30, 100 (ml)
Do koszyka
Olejek drzewa herbacianego
11,90 zł 10 ml
Opcje: 10, 30, 100 (ml)
Do koszyka