Olejek lawendowy Francja

Olejek lawendowy posiada unikatowe właściwości relaksujące ciało oraz umysł. Posiada szerokie zastosowanie w aromaterapii i kosmetyce. Silnie odkaża, działa przeciwgrzybiczo, przeciwbakteryjnie, przeciwtrądzikowo i przeciwzapalnie.
Czytaj więcej
Dostępny w magazynie - wysyłka 1 - 2 dni
5 ml 9,50 zł
10 ml 15,90 zł
30 ml 42,80 zł
100 ml 125,00 zł
  • Koszt wysyłki krajowej to 9,90 zł Poczta Polska, 11,90 zł Paczkomaty InPost, 13,90 zł Kurier DPD.
  • Wysyłka za pobraniem dodatkowo płatna 5 zł.
  • Zamówienia powyżej 199 zł wysyłamy gratis za pośrednictwem Poczty Polskiej lub Paczkomatów InPost.
Darmowa dostawa od 199 zł
  • W koszyku wybierz 1 próbkę do zakupów powyżej 99 zł lub 3 próbki do zakupów powyżej 149 zł.
  • Dostępne próbki produktów zmieniają się okresowo.
Próbki do zakupów
Olejek lawendowy posiada unikatowe właściwości relaksujące ciało oraz umysł. Posiada szerokie zastosowanie w aromaterapii i kosmetyce. Silnie odkaża, działa przeciwgrzybiczo, przeciwbakteryjnie, przeciwtrądzikowo i przeciwzapalnie.
Czytaj więcej
100% naturalny 100% naturalny Jakość
0,5 - 2% 0,5 - 2% Zalecane stężenie
W tłuszczach W tłuszczach Rozpuszczalność
Używaj rozcieńczony
Nie stosować w ciąży Używaj rozcieńczony
Nie stosować w ciąży

Olejek lawendowy 100% naturalny

Olejek lawendowy z Francji – True lavender jest otrzymywany ze świeżych główek kwiatów lawendy przy pomocy destylacji z parą wodną. Posiada nutę kwiatowo-lawendową. Wyróżnia się delikatnym, lekkim kwiatowym zapachem. Olejek lawendowy posiada unikatowe właściwości relaksujące ciało oraz umysł. Posiada szerokie zastosowanie w aromaterapii i kosmetyce.

Dozowanie

Zalecane 0,5 - 2%* 
Krople/ml - 1 ml olejku lawendowego to ok. 28 kropli 

*Olejek posiada ograniczenie do maksymalnego stężenia 2% w kosmetykach do twarzy, kosmetykach do okolic oczu, w kosmetykach do mycia, 1% w dezodorantach.

Jak stosować olejek lawendowy?

Wzbogać gotowy kosmetyk lub dodaj do kosmetyków DIY - Dodaj olejek lawendowy do gotowego kremu, oleju do twarzy lub ciała, płynu do mycia, szamponu, czy odżywki do włosów. Możesz użyć w mieszance z innymi olejkami eterycznymi. Dodaj 14 kropli na każde 100 ml kosmetyku (stężenie 0,5%).

Dodaj do kąpieli - Wymieszaj 5-10 kropli olejku (lub mieszanki olejków) w 1 łyżce ulubionego oleju bazowego i dodaj do kąpieli.

Wykonaj masaż z olejkiem - Dodaj 6 - 7 kropli do 25 ml oleju bazowego (stężenie 1%) np. migdałowy, morelowy, jojoba lub kokosowy. Podgrzej mieszankę olejów i wykonaj relaksujący masaż ciała.

Użyj w kominku do aromaterapii - Miseczkę w kominku napełnij wodą i dodaj 5 - 10 kropli olejku lawendowego lub mieszanki olejków.

Olejek lawendowy - właściwości kosmetyczne

  • Dobrze się komponuje z olejkiem: Cytrynowym, cyprysowym, z drzewa herbacianego, z rozmarynowym, cydrowym, eukaliptusowym, z grejpfrutowym i miętowym.
  • Silnie odkaża, działa przeciwgrzybiczo, przeciwbakteryjnie, przeciwtrądzikowo i przeciwzapalnie. Stosowany w leczeniu trądziku prowadzi do zabicia bakterii powodujących infekcje skórne, jednocześnie wygładza i reguluje produkcję sebum.
  • Jest niezwykle pomocny w leczeniu także egzem, w rozstępach skórnych i w grzybicy. Oprócz tego działa bakteriobójczo, grzybobójczo i owadobójczo (dodatkowo łagodzi skutki ukąszeń, odstrasza mole i inne owady).
  • Przyspiesza gojenie ran i podrażnień (także słonecznych). Udowodniono jego pozytywny wpływ na skórę głowy - regeneruje włosy zniszczone i kontroluje wydzielanie łoju.
  • Masaże z olejkiem lawendowym są pomocne w reumatyzmie, osłabieniu, czy obrzękach kończyn.

Zastosowanie

Włosy
Włosy
  • Olejek lawendowy działa ściągająco oraz sebostatycznie, polecany jest w pielęgnacji włosów z problemem łojotoku, ogranicza przetłuszczanie się włosów oraz hamuje ich wypadanie. Wiąże się z barwnikiem włosów, dzięki czemu chroni włosy farbowane przed utratą koloru.
  • Dodaj olejek lawendowy do swojego szamponu lub odżywki do włosów
  • Połącz olejek lawendowy z olejem z czarnego kminku i wypróbuj jako wcierkę do skóry głowy z problemem łupieżu.
Twarz
Twarz
  • Olejek lawendowy dzięki antybakteryjnym właściwościom polecany jest do pielęgnacji cery trądzikowej. Reguluje pracę gruczołów łojowych, działą ściagająco na cerę mieszana oraz tłustą.
  • Dodaj oleej lawendowy do swojego kremu do twarzy.
  • Wypróbuj olejek lawendowy w połączeniu z olejem jojoba do pielęgnacji cery trądzikowej.
Ciało
Ciało
  • olejek lawendowy polecany jest do masażu i kąpieli. Warto użyć go w kąpieli aromaterapeutycznej, która zadziała odprężająco, do masażu ciała, ale także do masażu głowy w okolicach skroni.
  • Szczególnie polecany do pielęgnacji skóry wrażliwej i podrażnionej. Wykazuje działanie antyseptyczne, reguluje wydzielanie serum i wspomaga gojenie drobnych ran.

Uwagi i przeciwwskazania

  • Nie stosować w kosmetykach przeznaczonych dla dzieci, ze względu na potencjalne oddziaływanie na gospodarkę hormonalną.
  • Nie stosować u kobiet w ciąży i karmiących piersią.
  • Stosować się do zaleconego maksymalnego dozowania. Posiada ograniczenia w stosowaniu według zaleceń IFRA.
  • Przechowywać szczelnie zamkniętej butelce z ciemnego szkła w temperaturze pokojowej z dala od źródeł ciepła i światła, w miejscu niedostępnym dla dzieci.
  • Unikać kontaktu z oczami. Nie stosować doustnie i w postaci nierozcieńczonej bezpośrednio na skórę.

Specyfikacja

Skład INCI

Ingredients/INCI:  Lavandula Angustifolia, Linalool*, Geraniol*, Limonene*, Coumarin*

 * naturalny składnik olejku eterycznego uwzględniony w wykazie INCI zgodnie z 7 poprawką do Dyrektywny Kosmetycznej UE. ** w zależności od partii skład INCI może się różnić.

Kraj pochodzenia Francja
Otrzymywanie destylacja z parą wodną
Zalecane stężenie 0,5 - 2%
Zapach kwiatowy
Nuta środkowa
Harmonia zapachów cyprys, drzewo herbaciane, rozmaryn, eukaliptus, mięta

Oceny i komentarze

1 opinia
Oceń produkt 5 1 opinia
5.0
1 ocena
4.0
3.0
2.0
1.0
5.0 Alicja, 21 sie 2019

Lawendę kocham od dawna, ale ten olejek przeniósł moją miłość na jeszcze wyzszy level. Zapach nieziemski, swietnie komponuje się praktycznie z każdym innym olejkiem i ... jest to remedium na dosłownie wszystko :)

Oceń produkt
Nie znalazłeś odpowiedzi na swoje pytanie? Chętnie pomożemy. Skontaktuj się z naszymi doradcami!
Nikt jeszcze nie dodał pytania dla Olejek lawendowy Francja.
Zadaj pytanie

Propozycje dla Ciebie

Hydrolat lawendowy ekologiczny (z konserwantem)
10,90 zł 100 ml
Opcje: 100, 500, 1000 (ml)
Do koszyka
Ekstrakt CO2 lawendowy
19,90 zł 5 ml
Opcje: 5, 10, 30, 100 (ml)
Do koszyka
Suszona lawenda
2,50 zł 10 g
Opcje: 10, 25, 50, 100 (g)
Do koszyka
Marokańskie mydło Beldi lawendowe
Produkt niedostępny
Powiadom

Zamienniki produktu

Olejek lawendowy Grosso ekologiczny
11,80 zł 10 ml
Opcje: 10, 30, 100 (ml)
Do koszyka
Olejek lawendowy Grosso
9,80 zł 10 ml
Opcje: 10, 30, 100 (ml)
Do koszyka
Olejek lawendowy Maillette
Produkt niedostępny
Powiadom
Olejek lawendowy Francja ekologiczny
13,90 zł 5 ml
Opcje: 5, 10, 30, 100 (ml)
Do koszyka
Olejek drzewa różanego
16,50 zł 10 ml
Opcje: 10, 30, 100 (ml)
Do koszyka

Inni klienci kupili również

Olej z nasion brokułu
9,80 zł 10 ml
Opcje: 10, 30, 50, 100 (ml)
Do koszyka
Peeling solny z Morza Martwego
11,90 zł 200 g
Opcje: 200, 500, 1000 (g)
Do koszyka
Olejek geraniowy Bourbon ekologiczny
18,50 zł 5 ml
Opcje: 5, 10, 30, 100 (ml)
Do koszyka
Bazowa odżywka do włosów EKOLOGICZNA
16,90 zł 200 ml
Opcje: 200, 500, 1000 (ml)
Do koszyka