

Bogaty regenerujący krem pod oczy z masłem awokado i olejem z nasion maliny
(8%) 4 g | Olivem 1000 |
(7%) 3.5 g | Masło z awokado zimnotłoczone |
(15%) 7.5 g | Olej z nasion czerwonej maliny |
(3%) 1.5 g | Prowitamina B5 - D-pantenol 75% |
(63%) 31.5 g | Woda destylowana |
(3%) 1.5 g | Witamina E - Miks naturalnych tokoferoli T70 |
(1%) 0.5 g | Eco Konserwant - proszek (Gluconolactone, Sodium Benzoate) |
Zaczynamy
Krok 1 |
W zlewce 50 ml odważ Olivem (4 g to ok. 2 łyżeczki miarowe o poj 2,5ml), masło awokado i olej z nasion maliny. W zlewce 100 ml odważ d-pantenol, dodaj wodę, wymieszaj. |
Krok 2 | Przygotuj kąpiel wodną na palniku. Woda w kąpieli musi być gorąca, prawie wrząca. Do kąpieli wodnej wstaw zlewki i podgrzewaj obie do podobnej temperatury ok. 80 st. C. Temperaturę kontroluj termometrem. Gdy temperatura osiągnie ok. 80 st. C, część z olejem zacznij powoli wlewać do wody, jednocześnie mieszając. |
Krok 3 | Wyjmij zlewkę z połączonymi składnikami z kąpieli. Mieszaj przez kilka, kilkanaście minut, aż emulsja zagęści się i ostygnie poniżej 35 st. C. Następnie dodaj do zlewki witaminę E, dokładnie wymieszaj. |
Krok 4 |
Dodaj konserwant (0,5 g to ok. 11 łyżeczek miarowych o poj 0,1ml), wymieszaj. Krem przelej do opakowania, opisz etykietę i naklej na butelkę. Odstaw na kilka godzin do całkowitego ostygnięcia. |
Uwagi i przechowywanie
- Krem przygotowany od podstaw najlepiej przechowuj w lodówce. Napisz datę ważności na opakowaniu i zużyj do końca zalecanego terminu przydatności.
Składniki
7Kalkulator proporcji składników
${item.name} | ${item.share}% |
${getCapacity(item.share, item.density)}
ml
|
${getWeight(item.share, item.density)}
g
${calcTip(item.tip, getWeight(item.share, item.density), item.id)} kropli
|
Oceny i komentarze
2 opinieMój ulubiony, używam od pół roku, widoczna poprawa skóry. Używam na całą twarz - dodaje jeszcze witamine A i alantoline.
Skłąd z tej receptury jest moim ulubionym. Krem jest gęstszy, ale nie tłusty. Dobrze się wchłania, fajnie pachnie i nie podrażnia mojej wrażliwej naczynkowej cery. Używam nie tylko pod oczy ale i do całej twarzy Mam tylko jedno ale. W recepturze nie uwzględniono jednak tego że oleju z nasion maliny nie można podgrzewać powyżej 40 st. C.