Bogaty krem z olejem z opuncji figowej do cery dojrzałej
(8%) 2.4 g | Olivem 1000 |
(17%) 5.1 g | Olej z kiełków pszenicy nierafinowany |
(62.2%) 18.66 g | Hydrolat z opuncji figowej (z konserwantem) |
(5%) 1.5 g | Ekstrakt z szarotki alpejskiej ekologiczny |
(2%) 0.6 g | Witamina E - Miks naturalnych tokoferoli T70 |
(5%) 1.5 g | Olej z opuncji figowej ekologiczny |
(0.8%) 0.24 g | Konserwant DHA BA - akceptowany przez ECOCERT |
Zaczynamy
Krok 1 |
W zlewce 50 ml odważ Olivem i olej z kiełków pszenicy. W zlewce 100 ml odważ hydrolat. |
Krok 2 |
Przygotuj kąpiel wodną na palniku. Woda w kąpieli musi być gorąca, prawie wrząca. Do kąpieli wodnej wstaw zlewki 50ml i 100 ml i podgrzewaj obie do podobnej temperatury ok. 80 st. C. Temperaturę kontroluj termometrem. |
Krok 3 |
Część z wodą zacznij powoli wlewać do fazy olejowej, jednocześnie mieszając. Następnie wyjmij zlewkę z połączonymi składnikami z kąpieli. Mieszaj przez kilka, kilkanaście minut, aż emulsja zagęści się i ostygnie poniżej 35 st. C. |
Krok 4 |
Kiedy emulsja ostygnie do 35 st. C dodaj ekstrakt, witaminę E, olej z opuncji i konserwant. Całość dokładnie wymieszaj. |
Krok 5 |
Krem przelej do słoika, opisz etykietę i naklej na butelkę. Odstaw na kilka godzin do całkowitego ostygnięcia. |
Uwagi i przechowywanie
- Krem przechowuj w temperaturze pokojowej z dala od źródeł ciepła i światła. Napisz datę ważności na opakowaniu i zużyj przed końcem terminu przydatności.
- Czystość mikrobiologiczna: grzyby i pleśnie < 100 CFU/ml; bakterie < 100 CFU/ml.
- Zalecany zakres pH 4.7 - 5.2; w próbie - 5.0
Składniki
7Kalkulator proporcji składników
${item.name} | ${item.share}% |
${getCapacity(item.share, item.density)}
ml
|
${getWeight(item.share, item.density)}
g
${calcTip(item.tip, getWeight(item.share, item.density), item.id)} kropli
|