Czym są emulgatory-Jak zrobić krem z emulgatorem?
Jednym z najpopularniejszych oraz najchętniej stosowanych kosmetyków jest krem. Krem, stanowiący dla większości kobiet podstawę pielęgnacji, ma zwykle biały kolor oraz przyjemną w aplikacji konsystencję. Głównym zadaniem kremu jest nawilżenie skóry oraz dostarczenie jej najpotrzebniejszych składników.
Czym jest krem?
Krem to połączenie oleju, wody i składników aktywnych, możliwe dzięki zastosowaniu emulgatorów - cząsteczek, które łączą w jednolitą całość składniki wodne oraz składniki olejowe. Olej wlany do wody unosi się na jej powierzchni. Intensywne mieszanie lub wstrząsanie powoduje tylko chwilowe połączenie się cząsteczek oleju i wody, jednak wraz z upływem czasu olej oddzieli się od wody i powróci do pierwotnej dwuwarstwowej postaci. Do uzyskania trwałej emulsji niezbędny jest więc dodatek cząsteczki emulgatora.
Czym są emulgatory?
Emulgatory składają się z rozpuszczalnej w wodzie części oraz rozpuszczalnego w olejach ogona. Dzięki temu ustawiają się na granicy faz woda/olej, zmniejszając ich wzajemne odpychanie się. Kropelki oleju nie zlewają się ze sobą, tylko tworzą stabilną i trwałą emulsję, czyli rozproszenie maleńkich kropelek oleju w wodzie lub wody w oleju. Wyróżniamy 2 rodzaje emulsji: woda w oleju i olej w wodzie.
Emulsja woda w oleju
Emulsja "woda w oleju" powstaje, gdy kropelki wody rozproszone są w oleju. Są to wszystkie tłuste, intensywnie regenerujące kremy. Po aplikacji pozostawiają na powierzchni skóry tłusty film.
Emulsja olej w wodzie
Emulsja "olej w wodzie" to rozproszenie kropelek oleju w wodzie. Są to zdecydowanie popularniejsze emulsje. Emulsje tego typu są lekkie, po aplikacji szybko wysychają pozostawiając skórę gładką, nawilżoną, ale nie natłuszczoną.
Jakie są rodzaje emulgatorów?
Rodzaj powstającej emulsji wynika częściowo z rodzaju zastosowanego emulgatora. Zdolność emulgatora do częściowego rozpuszczania się w fazie olejowej oraz wodnej ściśle związana jest z jego budową wodo i tłuszczo rozpuszczalną. Wzajemny stosunek części hydrofilowych i lipofilowych określa się mianem HLB, czyli równowagi hydrofilowo-lipofilowej cząsteczki wyrażonej w skali od 0 do 20. Jeżeli wartość ta zbliża się do 20, to cząsteczka rozpuszcza się w wodzie, jeśli do 0, to w oleju. Jeśli wartość HLB mieści się pomiędzy 8 a 15 to mamy środki emulgujące typu O/W, które tworzą nam emulsje natłuszczające. Natomiast emulgatory o wartości pomiędzy 3 a 7 to emulgatory typu W/O, które tworzą lekkie kremy nawilżające.
Jaki emulgator wybrać?
Rodzaj zastosowanego emulgatora warunkuje właściwości aplikacyjne, czyli wrażenia podczas używania kremu.
Monostearynian glicerolu
Monostearynian glicerolu to jeden z emulgatorów naturalnego pochodzenia. Pozwala otrzymać nietłuste, lekkie kremy nawilżające. Niestety wymaga dodatku koemulgatora, czyli składnika, który utrwala i stabilizuje emulsje. Najczęściej jest to alkohol cetylowy lub wosk. Jego dużym minusem jest również bardzo wąski zakres pH, w którym wykazuje stabilność 5,5- 7.5. Wypróbuj nawilżajacy krem z monostearynianem glicerolu do cery suchej.
Olivem 1000
Olivem 1000 to naturalny emulgator otrzymywany z oliwy z oliwek. Ma postać białych płatków rozpuszczalnych w oleju. Służy do przygotowywania emulsji typu olej w wodzie. Oprócz funkcji emulgującej, nawilża i wygładza skórę. Jego zaletą jest zdolność do tworzenia emulsji w bardzo szerokim zakresie pH 3-12. Możliwe jest więc wykonanie z jego zastosowaniem kremów na bazie hydrolatów lub kwaśnych masek do włosów. Sprawdź, jak Twoja skóra zareaguje na wzmacniający i rozjaśniający krem marchewkowy z Olivemem 1000.
Emulsun
Emulsun jest naturalnym produktem powstałym na bazie oleju słonecznikowego. Ma postać białego lub kremowego proszku, rozpuszczalnego w olejach. Tworzy trwałe i stabilne emulsje. Często wykorzystywany jest jako zamiennik olivemu 1000. Nie wymaga dodawania koemulgatorów. Podobnie jak Olivem 1000, jest stabilny w szerokim zakresie pH.
Jak wykonać krem z emulgatorem?
Kremy zawierające w składzie emulgator często budzą podświadomą nieufność i obawę. Emulgatory kojarzone są z trudnym i skomplikowanym procesem wytwarzania, do którego wymagana jest ogromna wiedza i doświadczenie. Niesłusznie! Emulgatorów nie trzeba, a nawet nie powinno się bać. Wystarczy podczas wykonania kremu z emulgatorem trzymać się ściśle kilku wskazówek Jak wykonać krem z emulgatorem?
- Przygotuj 2 zlewki, do jednej odmierz emulgator oraz olej bazowy - czyli składniki olejowe, a do drugiej wodę oraz glicerynę - czyli składniki wodne. Gliceryna zabezpiecza krem przed wysychaniem, utratą wody.
- Wstaw obie zlewki do łaźni wodnej i ogrzewaj do momentu osiągnięcia temp. 80 st C, ( zaleca się również ogrzewanie do momentu rozpuszczenia się emulgatora w oleju, ta metoda chroni cenne składniki olejów wrażliwe na podgrzewanie, jednak wymaga trochę praktyki).
- Wyjmij obie zlewki z łaźni wodnej, wlewaj powoli fazę olejową do wodnej, cały czas mieszając ( to właśnie na tym etapie zachodzi właściwy proces emulgacji, czyli powstaje stabilna i trwała emulsja)
- Kontynuuj mieszanie, aż do momentu ostygnięcia emulsji do temp. około 35 st C. Można to łatwo sprawdzić, jeśli dotkniesz nadgarstkiem do zlewki z kremem, nie powinno się odnosić żadnego wrażenia termicznego- zimna lub gorąca.
- Dodaj wybrane składniki aktywne, w kolejności najpierw rozpuszczalne w olejach, potem w wodzie, dobrze wymieszaj
- Przełóż do opakowania i twój pierwszy krem z emulgatorem gotowy.